Реклама / Ads
2| 6261 |27.01.2016 АКТУАЛНО

Д. Божилов за Фрог: ЕК си затваря очите за Георги Колев

.
Даниел Божилов
Както се очакваше поредният доклад по мониторинга на съдебната система отново акцентира на добре познатите проблеми в съдебната система. Обръща се сериозно внимание на обстоятелството, че съдебната ни система не е независима. Факт, който отдавна е известен и многократно е имало ясни доказателства за това, включително наскоро излезлите нови доказателства от скандала "Яневагейт". В случая основната критика отново е към старите заподозрени – ВСС и Главния прокурор, коментира пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

След последните събития и скандали, предизвикани от кадровиците на съдебната система, е ясно, че в този си вид този орган не само е безполезен, а е направо вреден. Към момента освен скандали и изпълнение на политически поръчки друго не е направил. При положение, че самата съдебна система в България се ползва с 90% неодобрение, вероятно едно проучване на одобрението на ВСС ще бъде близо до 0, убеден е Божилов.

 

Не са изненада и критиките към Сотир Цацаров. За последната година прокуратурата с гръм и трясък се провали по всички шумно рекламирани акции, дела и процеси. Спомняме си и безпрецедентния случай, че след шумната кампания с барети, полиция и др. силови средства по сигнала за готвеното убийство на депутата Пеевски се наложи Главният прокурор публично да се извинява, че са били подведени. За съжаление не уточни от Кой. Нито едно от образуваните наказателни производства срещу политици и висши държавни служители не завърши с осъдителна присъда. Като илюстрация на това прозвуча и оправдателната присъда на Цветан Цветанов само дни преди излизане на доклада.

 

Прави впечатление, че в доклада липсва анализ и оценка на другия ключов играч в правораздавателната система от структурите на МВР – председателя на ВАС Георги Колев. Неговата дейност по някаква причина е убягнала от полезрението на ЕК, при все че в този съд все повече се засилват тенденциите на централизация и натиск върху магистратите. Следва да се напомни приетите от Пленума на ВАС правила, с които се ограничава достъпа до разглеждане на касационни дела на всички съдии и това става привилегия само от ограничен кръг магистрати. Другият съществен проблем е провалената проверка на системата за случайно разпределение на делата, след констатации, че тя може лесно да бъде манипулирана. Разбира се за провала й своята роля изигра и ВСС. Тези факти обаче по предварително изнесените извадки на доклада очевидно не са анализирани.

 

Оттук насетне е отворен въпросът какво следва от този доклад? Управляващите още вчера направиха изпреварващ ход, с който поискаха оставката на ВСС. От кадровиците сигналът е, че нямат желание да се разделят с постовете си. Вероятно развръзка по този въпрос ще има едва след приемането на измененията в Закона за съдебната власт.

 

Другият въпрос, който беше отворен, е ще има ли проверка за дейността на прокуратурата? Тази препоръка на Комисията не е ясно до каква степен е изпълнима в сегашната законодателна рамка. Подобни механизми в закона няма. По тази причина това се явява индикатор дали управляващите ще покажат воля да се справят с проблема или както обикновено се случва след седмица- две темата ще бъде затворена, каза още Божилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11988 |21.01.2016 Само във Фрог: Кръгът на Москов притиска прокуратурата чрез ИАЛ за ваксините . 23| 13894 |18.01.2016 Само във Фрог: ДАНС нахлу в склад на МЗ, намери ваксините с живак . 5| 9137 |08.01.2016 Д-р Бостанджиев за Фрог: Българинът е новатор в секса . 10| 7413 |23.12.2015 Ив. Хиновски за Фрог: С либерализация на пазара на еленергия се удря връзкарството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads