Реклама / Ads
40| 11583 |28.09.2015 АКТУАЛНО

Бокова си намери майстора, Македония номинира свой човек за ООН

.
Сърджан Керим
Държавите-членки на ООН вече са информирани за издигането на кандидатурата на Сърджан Керим за генерален секретар на ООН, номиниран от „владата” на Македония, става ясно от публикации в македонската преса.
 

Припомняме, че източноевропейската група в ООН, в която влиза и Македония, миналата година реши, че на ротационен принцип следващият генерален секретар на световната организация трябва да се избере от страните от Източна Европа.

 

Македонският „Дневник” пише днес, че Постоянната мисия на Р Македония в ООН е информирала страните-членка с помощта на циркулярна нота и епридвижила кандидатурата до Секретариата на Обединените нации. Освен това вестникът добавя, че според неговите източници това била единствената кандидатура, обявена досега. (Како што брифираат дипломатски извори, кандидатурата на Керим е доставена до Секретаријатот на Обединетите нации и за сега нема информации за поднесени други кандидатури. )

 

Кой всъщност е Сърджан Керим? Той е политик и дипломат от не само от Република Македония, но и от бивша Югославия, бивш министър на външните работи на Република Македония и председател на Общото събрание на Организацията на обединените нации (18 септември 2007 - 16 септември 2008). Син е на югославския политик Асан Керим. От турски произход е, мюсюлманин, женен с 3 деца. Отлично говори английски, немски, френски и сърбохърватски език. Политическата му кариера започва в бивша Югославия. В периода 1976 - 1978 е член на председателството на Младежкия съюз на СФР Югославия и председател на комитета за външна политика. В периода 1986 - 1989 г. е министър на външнотърговските връзки в тогавашната Съюзна република Македония. От 1989 до 1991 е заместник-министър и говорител във федералното министерство на външните работи на СФР Югославия. В богатата си дипломатическа кариера е още посланик на Република Македония в Германия от 1994 до 2000, а от 1995 до 2000 е назначен за посланик и в Швейцария и Лихтенщайн. През 2000 г. е специален пратеник на координатора на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. През 2000 д-р Керим е избран за министър на външните работи на Република Македония, като на този пост остава до 2001. От 2001 до 2003 е постоянен представител на Република Македония в ООН в Ню Йорк. В периода от 2003 до 2006 е председател на Македоно-германската икономическа асоциация, за кратко е председател на съвета на директорите на сръбския вестник „Политика“ в Белград.  На 18 септември 2007 г. започва мандатът му като председател на Общото събрание на ООН, наследил на поста бахрейнската шейха Хая Рашед ал Халифа, който продължава до 16 септември 2008 г.

 

В момента е един от представителите на медийната група „Медиа принт Македония”, в чиято собственост са дневните вестници „Вест”,”Дневник” и „Утрински вестник”.

 

Фактът, че Керим е предложен за високия пост очевидно е по-всеизвестен в Македония, където по правило всичко и всички са по-по-най. У нас пък по-известен е фактът, че България има своя кандидатура - на 62-годишната Ирина Бокова, която е първата жена и източноевропейка начело на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Бокова беше номинирана за генерален секретар на световната организация от българското правителство.

 

Кандидатурата на Бокова има своите поддръжници, но и тотални отрицатели. Малко след като името й се завъртя, се появи  материал със заглавие "Българският комунист и шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова може да оглави ООН" в Тhe New American" (крайно дясно издание на организацията "John Birch Society", което се самоопределя като образователна организация, подкрепяща антикомунизма). Автор е Алекс Нюман. Той припомня, че според публикация на "Файненшъл таймс" Бокова минава за фаворит да оглави ООН. Очевидно кандидатурата й е приемлива за администрацията на Обама, Кремъл и други ключови играчи. Освен това тя е от правилния пол и идва от Източна Европа, неща, които днес се смятат като важни за лидерството, пише още изданието.


"Но коя е Бокова и защо елитът се надява да я види начело на нещо, което мнозина наричат "диктаторски клуб". За някои тя би била на мястото си така, както пасваше в празненствата на Путин за Деня на победата на 9 май, където се чуваше съветския химн, а зад гърбовете им се развяваха комунистически флагове със сърп и чук", пише още авторът. И продължава - "Не е изненадващо, че кандидатурата на Бокова за ООН се вижда като възможност да се даде по-голям глас на автократите от Третия свят в "глобалното управление", докато човечеството се готви за това, за което глобалистите говорят като за свой нов, "многополюсен" световен ред. Работата на Бокова ще бъде да улесни този преход. За американците и милиардите жертви на комунизма по света обаче кандидатурата и статутът й на фаворит представляват отлична възможност да демаскират ООН и членуващите в нея режими като такива, каквито са - заплаха за човечеството и свободата", четем в материала.


От друга страна обаче кандидатурата на Бокова има и своите привърженици. Следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител на източноевропейския регион, заяви на свой ред руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин в интервю за руската агенция ТАСС. Групата на източноевропейските страни, в която влиза и Русия, е относително неголяма, с 27 или 28 страни. В азиатската например има над 50 страни. Вече има няколко нелоши източноевропейски кандидати. Смятам, че това са много достойни хора, които могат да оглавят организацията. Сред тях има и жена - Ирина Бокова. По всичко личи, че ще се появят и други жени кандидатки. Така че, мисля, в края на краищата всички ще бъдат доволни, казва Чуркин, който очевидно би подкрепил кандидатурата на Бокова.

 

А що се отнася до това дали битката ще бъде предрешена или тепърва ще се води, предстои да разберем. Във всеки случай в региона ще е тясно - и Македония, и България ще играят със свои кандидати. Ще влязат и други участници. Чакаме резултата, от който ще стане ясно свирен ли е бил мачът още преди да започне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6581 |13.05.2013 Ройтерс: ГЕРБ ще се затрудни да си намери партньори . 11| 6113 |13.07.2011 20 милиона се намерили за БГ Лувъра; трябват още 10 . 2| 5684 |06.10.2009 Избират Бокова официално за шеф на ЮНЕСКО . | |30.11.-0001 Преди да дойде у нас Лени Кравиц намери фен в лицето на Саркози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads