Реклама / Ads
111| 8265 |18.01.2012 АКТУАЛНО

Ек. Бончева: Не сме скрили Максим, патриархът е чист от ДС

.
Никъде в архивите на бившата ДС няма бележка или какъвто и да е документ за съпричастност на патриарха дядо Максим, за него нищо не е открито. Явно обвиненията към патриарха са били само слухове през годините. Това обяви по Би Ти Ви членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева.
 

 

Тя коментира скандала от вчера, че от 15 митрополити на Светия Синод 11 са служили не на Христос, а на комунистическата Държавна сигурност. Бончева съобщи, че досега на всички заседания на Светия синод патриарх Максим е бил категоричен за отваряне на досиета. Тя не скри, че от както комисията работи, никога не е била подлагана на толкова сериозен натиск от обществото против това да бъдат разкрити агентите в църквата.

 

От архивите става ясно, че владиците са били вербувани през 70-те и 80-те години на миналия век, а след 89-та никой не е продължил сътрудничеството, коментира още Бончева.

 

Историкът Момчил Методиев, който изследва проблемите в Българската православна църква, обясни, че според него това е бил песимистичният сценарий, разкрит от Комисията. Рекордьор по доноси бил митрополит Симеон, със запазени 27 тона. Любопитното пък за Кирил и Григорий е, че са станали агенти на 22 и 25 години и реално целият съзнателен живот е минал под крилото на ДС.

 

Методиев коментира още, че голяма част от висшите духовници са вербувани от Христо Маринчев и Кирил Котов,  вербовчик на  7 от клириците, и реално са имали огромно влияние в църквата.

 

Богословът Горан Благоев пък изрази опасения, че фактът с досиетата на митрополитите ще отблъсне допълнително вярващите от църквата. Той обаче е категоричен, че покаяние трябва да има, публично или не, така както те учат вярващите.

 

Познавайки манталитета на българските висши духовници и липсата на чувство на вина за своята принадлежност към ДС, поставя под съмнение, че те ще го направят. Най-страшното в този случай е, че след това, което изнесе комисията, обществото ще има още една причина, за да не вярва в българската православна църква, смята богословът.

 

Русенският владика Неофит, който също се оказа агент на ДС, коментира пред Би Ти Ви, че никога не е знаел за това и са му лепнали срамно петно. Той призна, че по настояване на ДС е изпълнявал определени задачи и е давал някаква информация, но това е ставало под натиск и никога не е знаел, че го водят за агент на ДС.

Пред Николай Бареков по ТВ 7 бившият шеф на Шесто Управление на ДС Димитър Иванов се обоснова, че човешката цивилизация е използвала шпиони от дълбока древност, а сигурността е неотменна част от държавността. Той обаче избегна коментар на важния проблем за морала – как църквата е донасяла на комунистическата власт, която в същото време я отричаше.

 

Според Иванов е трябвало да се провери какви щети има и кои хора са пострадали от действията на агентите в БПЦ. Той бе категоричен, че църквите от съседните държави имат свои агенти сред нашите владици и попове, а това е по-опасното.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7056 |16.01.2012 Съдът проповядва мир в Джумая джамия . 127| 48900 |12.01.2012 Война с циганите превръща България в Косово II . 4| 6535 |11.01.2012 5 минути остават до Апокалипсиса . 30| 9880 |09.01.2012 Съветниците на Първанов- на трудовата борса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads