Реклама / Ads
0| 8294 |09.12.2013 АКТУАЛНО

Д-р Борислав Петров, токсиколог във ВМА: Трябва да се забрани употребата на метанол в течността за чистачки

.
Използването на метилов алкохол в подобни смеси като при течността за чистачки е в пъти по-евтино за производителя, отколкото безвредният етилов алкохол. Производството и употребата на етилов алкохол има акциз, а върху метиловия алкохол, които е предназначен за промишлени нужди, няма. Това е една от причините масово да се продават продукти с метилов вместо с далеч по-безопасния етилов алкохол.
 

В течността за чистачки в нашата търговска мрежа се съдържат най-малко 3% метилов алкохол. Нейните пари влизат в купето през вентилационната система на колата. И колкото по-продължително ги дишаме, толкова по-голям е рискът за хората в колата. Най-честите симптоми са главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, нарушено зрение и лоша концентрация на шофьора, което пък е вторичен риск за пътнотранспортно произшествие. Опасността от всичко изброено се увеличава при по-дълго пътуване. Затова препоръчваме в резервоарчето да се налива безопасната течност с етанол. От евтини стоки с метанол печелят само производители и търговците, а здравето на потребителя е подложено на сериозен риск.

Хората не са достатъчно информирани и дори не четат етикетите какво съдържа купеният от тях продукт. Избират по-евтиното с риск да спечелят стотинки, но да загубят здравето си, а понякога и живота. Така е и с евтината течност за чистачките - метанолът не е облаган с акциз, това го прави изключително евтин за производителите, достъпен е, защото се произвежда в промишлени количества, т.е. е по-конкурентен от течността с етанол.

Натравянето с метилов алкохол е изключително опасно за живота. Метиловият алкохол за разлика от етиловия е много токсичен и нанесените от него поражения на организма при остри интоксикации са големи и никак не са редки случаите с летален изход. Хроничните интоксикации с метилов алкохол също увреждат необратимо различни органи във времето. Видима разлика между етилов и метилов алкохо на пръв поглед няма - нито по мирис, нито по цвят, нито по вкус. Но разликата като въздействие върху човешкия организъм е огромна.

Имал съм много случаи на отравяне с метанов, повечето с фатален край. Мнозина сме връщали към живот с прилагане на цялата гама от медицински мероприятия и техники, които токсикологичната наука предлага. Лечението на пациент, натровен с метанол изисква период от 10-15 дни и струва не по-малко от 100 хил. лв. на един пациент.
Трябва изключителен контрол върху продажбата и разпространението на продукти с метилов алкохол, а хората да са информирани за съдържанието на течността и за опасностите от контакт. Всички продукти, които съдържат метанол трябва да имат т.нар. умни капачки, които да предпазват децата от достъп, също трябва да разполагат и с релефни надписи за незрящите. Може дори да се въведе изискване на етикета с големи букви да пише „отровно”, както е при препаратите за растителна защита.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 9060 |13.03.2012 Борислав Чолев щял да плати откупа за Мирослава. Сестра й го нарече лъжец . 0| 14539 |14.10.2010 К. Кеворкян: Недялко измисли връзка между Цв. Бориславова и бизнесмена Кр. Дачев . 15| 14815 |25.05.2008 Слави показал вратата на Росен Петров, а не си е тръгнал сам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads