Реклама / Ads
4| 7649 |16.01.2018 АКТУАЛНО

FT за Борисов: “Дайте ми още пари и аз мога да ви обичам повече”

.
Десет години след присъединяването си към ЕС, България остава най-бедната държава в съюза и страда от корупция по висшите нива, както и от слаби институции. Тези проблеми възпрепятстват влизането на страната в еврозоната и Шенгенското пространство.
 
Така авторитетното икономическо издание Financial times (FT) описва страната ни в коментар по случай българското председателство на ЕС.

На кормилото е Борисов – бивш телохранител с обръсната глава и черен колан по карате. За страните, поемащи председателството, понякога е трудно да формират силен наратив за шестмесечния си мандат. С Борисов обаче България не е нужно да се притеснява, че няма да се отличи, продължава авторът Алекс Баркър.

Според FT Борисов сочи ЕС като причина за положителното икономическо развитие на страната след комунистическите времена, когато е имало банани “само по Коледа”, а Kока-колата е била “за специални случаи и специални хора в специални магазини”. При публичните си изяви той изтъква как ЕС финансира строежа на пътища, мостове и водопречиствателни станции, и дори кръсти една станция от софийското метро “Европейски съюз”.

Британското издание е потърсило бивши коалиционни партньори на Борисов, които коментират, че неговото поведние в стил „мачо“ създава грешно впечатление за иначе „сговорливата му натура“. Бившия вицепремиер във второто правителство на Борисов Ивайло Калфин. “Ако бъда честен трябва да ви кажа, че с него беше лесно да се работи… Основното е, че той мрази хора да протестират по улиците. Но ако не провокираш хората, тогава няма проблем с теб”, заявява Калфин.

 Според FT притесненията на европейско ниво за вътрешните проблеми на България – от корупцията до свободата на пресата – са частично успокоени от лоялността на Борисов. За европейските лидери Борисов се е доказал като надежден и прагматичен съюзник.

Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън често се шегува как е трябвало да се възстановява от “Бойковата прегръдка” на здравичкия Борисов. В същото време за много други държави като Франция, Германия и Холандия, притесненията са свързани най-вече с метафоричната прегръдка на Борисов.

„България иска да влезе в Шенген. Това ще даде възможност на гражданите ѝ да пътуват без нужда от паспорти в повечето страни от ЕС. Страната иска да влезе и в единния валутен механизъм. Макар на хартия България да отговаря на повечето критерии, висши представители на ЕС се притесняват, че институциите на страната съвсем не са готови“, обяснява авторът Алекс Баркър.

За да се аргументира по характерния си фамилиарен маниер, Борисов покани холандския премиер Марк Рюте на обиколка по българо-турската граница. “Ако има по-добре защитена шенгенска граница, аз сам ще кажа – ОК, не ни приемайте!”, каза Борисов и добави, че България “наистина не заслужава” да бъде изключвана.

„Борисов с гордост поставя акцент върху подобряването на пътната мрежа и промените при таксите за мобилен роуминг. Той използва това като начин да се сравни с Ангела Меркел, правейки паралели с магистралите, изградени след обединението на Германия“.

FT обръща внимание и на предизвикателствата пред българското председателство. На първо място, според изданието, е дали специфичният стила на Борисов ще може да има като резултат ефективно председателство на ЕС.  „Има сфери, в които вижданията на Борисов могат да възпрепятстват ролята му на председател: той се противопоставя на задължителните квоти за прием на бежанци и изрази резерви относно “лошия прецедент” да се порицава Полша заради авторитаризъм“.

Разговорите за бюджета, които ще започнат по време на българското председателство, също могат да се окажат сложни. Посланието на Борисов към партньорите му обаче е достатъчно ясно: “Дайте ми още пари и аз мога да ви обичам повече”, завършва FT.

Превод - "Трансмедия"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12942 |29.11.2017 Ескпертът Ангел Борисов: Пилотска грешка е причинила проблема в Иран . 10| 11198 |09.11.2017 Лидерът на БОЕЦ: Бойко, Цветанов е прибрал повече пари от НАП, питай го! . 17| 27658 |05.10.2017 Октай пред Фрог: Борисов да каже откъде са парите, за да го излъчват над час по частна телевизия . 15| 9486 |05.09.2017 ”Гардиън”: Съпругът на Ирина Бокова участва в мащабна схема за пране на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads