Реклама / Ads
22| 6630 |30.01.2015 АКТУАЛНО

Борисов пак взе на мушка шефа на БНБ

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов пак взе на мушка шефа на БНБ Иван Искров. Направи го ден след като Радан Кънев поиска оставките както на Искров, а така също и на шефа на КФН Стоян Мавродиев.
 

По време на кризата с КТБ, Борисов многократно изразяваше своето неудовлетворение от работата на БНБ. В края на миналата година двамата се срещнаха, след което се очакваше, че Искров доброволно ще напусне поста. Това , обаче не се случи и нещата като че ли затихнаха. Така до днес, когато Борисов отново заговори за оставки. Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставка. Години наред БНБ беше символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър, коментира Борисов при свое изказване пред Американската търговска камара.

 

По отношение на КФН той сподели: Що се касае до КФН ситуацията там е по-различна. Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление в много сфери сме прави. Вчера и с Радан Кънев говорих на тази тема. Надявам се в КФН, да не се натъкваме на същото, като в БНБ. Установят ли се нарушения и в КФН, мисля, че никой не би пожалил никого, след това, което се случи в КТБ. Повече държавата няма ресурс да плаща, нито хората имат търпение. Компромис с никого не би трябвало да се прави. Във финансовата институция трябва да се пипа, след като си установил нещо внимателно, не бива да се предизвикват и сътресения, отсече Бойко Борисов.

 

Борисов обърна внимание в речта си на бъдещият проект „Турски поток”

В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи. Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана! Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи премиерът.

 

Той подчерта, че българите обичат Русия, но ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт. Така или иначе американският бизнес е длъжен в България да се държи добре. Години наред, когато искаме да кажем как е добре, казваме: „вижте как е в САЩ", подчерта Бойко Борисов. Той разкритикува и ЕРП-тата, част от чиито потребители получиха по две сметки преди дни.

 

Бойко Борисов посочи, че е много трудно да се стабилизира енергетиката у нас. Борисов каза, че съвместната енергийна комисия ще продължи работата на Енергийния борд във всички сектори на много по-професионално, работно и прагматично ниво. По отношение на газопровода „Южен поток” министър-председателят коментира, че ако конкурентния проект „Набуко” съществуваше, страната ни е нямало да има проблем с „Южен поток”. Той коментира, че има опасност "Турски поток" да изолира България. Борисов заяви, че в основата на работата на Енергийната комисия е да не се допуска това.

 

Борисов каза още, че се надява да се намери безопасна технология за добив на шистов газ и припомни, че е наложен мораториум за проучванията. Премиерът коментира и темата за проблемите при отчитането през зимните месеци от страна на електроразпределителните предприятия и заяви, че не вярва на ЕРП-тата и оправданията им за проблеми в софтуера и попита защо тези проблеми не се случват в полза на потребителите. Той посочи, че правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор и бизнес, но правилата трябва да се спазват Премиерът каза още, че в България има свобода на словото и посочи, че държавата не се меси в работата на медиите ,а хората и пазарът регулират всичко.
Министър-председателят заяви, че Росен Плевнелиев е много добър президент и допълни, че е горчиво е съжалил за шегата си за жената президент. Борисов посочи, че президентските избори са далеч и тепърва всяка партиите ще решава как ще подходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5567 |29.01.2015 Лазаров призна, че разчита за поста си на Борисов . 26| 14155 |20.01.2015 Коритаров пред Фрог: Борисов знае размера на лакейщината и сервилността на журналистите . 42| 15571 |02.12.2014 Фрог научи: Борисов коли армия и МВР заради пенсионния казус . 24| 10491 |26.11.2014 В. Вацев: Задачата на "Борисов 2" е да не допусне "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads