Реклама / Ads
25| 24996 |16.02.2018 АКТУАЛНО

Борисов и Пеевски нямали нищо общо. А ”Булгартабак” какво е?

.
Борисов и Пеевски в един кадър
Премиерът Бойко Борисов бяга като дявол от тамян от въпроси свързани с „Булгартабак холдинг“. Така е от край време. Никак не е е случайно, че като един от най-информираните мъже в държавата, пропуска покрай ушите си всички въпроси, свързани с неяснотите около продажбата на най-голямата цигарена компания в България.
 

 Твърде подозрително се оказва поведението на министър-председателя за  най-мащабната  приватизационна сделка у нас. За това в типичния си стил, Борисов обича да прехвърля отговорността за съдбата на „Булгартабак“  на всеки друг, но не и към себе си. Това, обаче никак не е случайно.

 

Държавните мъже демонстрират тотално нехайство по темата. През март 2016 г.  Бойко Борисов за първи път призна, че няма представа дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е  собственик на компанията. „Преди няколко години платихме няколко милиона на Сити банк, за да направи всички процедури по най-прозрачен начин и знам, че над 200 млн. лв. получи държавата за две фабрики”, отбеляза Борисов. Неговият бивш икономически министър Божидар Лукарски пък добравя: "Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак”, не сме се интересували и не е било предмет на Министерството на икономиката да изследва това.

 

Важно е, но не сме го изследвали - това е ваша работа, на журналистите".  Ясно е, че министър-председателят се прави на разсеян. Колкото е ясно, че именно той  е отговорен за приватизационния процес. Без неговата крайна санкция е невъзможно раздържавяването на което и да е предприятие. Твърдението, че някой в държавата може да продаде стратегически държавен актив или да сключи някаква сделка с този актив, е равносилно на оправдаване на всички договорености по АЕЦ „Белене“. Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е под прякото управление и назначение на министър-председателя.

Малко след погромя на Корпоративна търговска банка, финансовият експрет Кольо Парамов прогнозира:  „Булгартабак" ще стане втората КТБ. Коренът на проблема е политически, а основният въпрос, на който държавата трябва да отговори, е относно собствеността на цигарената фабрика, категоричен е той. И докато българските власти упорито мълчат по темата, тайните служби в Турция осветлиха голяма част от въпросите, свързани с престъпната дейност и контрабандните схеми на цигарената фабрика.  Там добре знаят и кой стои зад тях.

 

 „Булгартабак“ - триумвират между Пеевски, Борисов и Доган?

 

Цигареният холдинг остава невидимият трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Чували ли сте лихтенщайнските фондации Sedona и Panim? А за Grand Investors Ltd, Inter Projects Group и Vitality Invest Limited? Не сте и никога нямаше да ги чуете. Те са по-голяма тайна и от “Червеи”. Тайна са, защото ако знаехте за тях, щяхте да знаете и КОЙ притежава „Булгартабак холдинг“. Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят, освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, трикратен  премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми, отбелязва журналистът Мирослав Иванов в свое разследване по темата.

 

Въртележката „Булгартабак“ - началото

 

През февруари 2014 г. контролът над мажоритарния собственик на „Булгартабак“ – австрийското дружество BT Invest се смени. Компанията беше придобита от лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Нататък официалната версия е ясна - Livero Establishment се притежава от две дружествa, регистрирани в Дубай - TGI Middle East и Prest Trade. А те пък се притежават от митично физическо лице. Но никоя институция така и не се постара да проучи Кой е реалният собственик и най-важното – откъде са парите му. Нещо повече - все още ли собственици в Livero Establishment са същите лица.

 

Предварителният план за сделката е начертан от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов от „Авиора Консулт“. Ангелов си комуникира по сделката с основния свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов. По това време Лазов е сред приближените на Цветан Василев, но е спорно дали към момента на сделката вече не е сменил курса  към Пеевски. 

 Малко след официалното встъпване на Livero Establishment в собственост на BT Invest е трябвало да бъде извършена смяна в самите сосбтвеници на Livero. Там влизат Sedona Foundation, регистрирана в Лихтенщайн и Panim Foundation отново от същата държава.

 

Лихтенщайн е известна с това, че собствеността на компаниите там е практически неразкриваема. Освен ако искането не дойде от държавна институция като прокуратура и ако е достатъчно конкретно. Нещо, за което само можем да си мечтаем, ако съдим по действията на прокуратурата по случая Христо Бисеров.

 

Пеевски и неговата майка също

 

Според източник, участвал в конструирането на сделката, зад Sedona стоят интересите на голям български производител на алкохол и цигари, базиран в Пловдив. Реален държател на правата в Panim е трябвало да бъдат Ирена Кръстева и Цветан Василев. Атаката на Пеевски по Василев е имала измеримост и в това, че банкерът е загубил каквато и да е възможност да контролира Panim и то е останало изцяло в ръцете на майката на Пеевски.  По-любопитно е обаче следващото ниво на собственост,  което по план е трябвало да води до крайните бенефициенти на резултатите на „Булгартабак“.

 

Според предварителната договорка Sedona Foundation се отказва от 10% от собствеността си в Livero в полза на Grand Investors ltd. Сделката е безвъзмездна и е практически подарък. След този странен „дар“ Grand Investors ltd. се оказва с косвен дял от 8% в „Булгартабак холдинг“.

 

В същата пропорция са и подаръците към Inter Projects Group и Vitality Invest Limited, които обаче са били задължение на Panim. Всичките тези подаръци са прекалено странни за бизнес отношения и са типичен пример за сделки с открит корупционен елемент. Зад тях обикновено се крият реверанси към политици или хора, от които „зависи нещо“.

 

Още малко връзки

 

Една от лихтенщайнските фондации – Sedona се представлява от адвокатската кантора Walch & Schurti, помещаваща се на адрес Zollstrasse 2, Vaduz. На същият адрес е регистрирано и дружеството Carano Establishment. През октомври 2014 г. тази лихтенщайнска компания придобива чрез регистрираното в България дружество "Карано пропъртис - България" сградата на Полиграфическия комбинат. Kупувачът - "Карано пропъртис - България" плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. са собствени средства, а останалите 8 млн. EUR са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Банката е известна като обслужваща ДПС.

 

Справка на „Капитал“ показва, че още в деня на сделката ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про", са били вдигнати и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция. Тази експресна смяна на собствеността съвпада с изнасянето на данни, че компании, контролирани от Венелина Гочева, са получили огромни кредити от финансирани от КТБ фирми. Кредити, които не са обслужвани и заради които бяха заведени дела. Дела, забавили се достатъчно дълго, за да може най-важният актив да замине в посока Пеевски.

 

А че зад лихтенщайнското дружество стои именно Пеевски сочи фактът, че веднага след придобиването на сградата тя е отдадена под наем на „Благоевград БТ“. Това е едното от двете основни производствени предприятия от групата на „Булгартабак“. След цялото това преструктуриране на „Булгартабак“ стоят повече въпроси, отколкото отговори.

 

 

Как беше продаден „Булгартабак“ – хронологията и къде е Борисов по трасето

 

Хронологията за продажбата на холдинга е известна. И  може да се опише накратко така:

 

 -   Декември 2008 г. Правителството на НДСВ, БСП и ДПС с министър-председател Сергей Станишев одобрява промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които „Булгартабак холдинг“ е изваден от списъка на забранените за продажба компании.

  -  Декември 2008 г. Народното събрание одобрява отмяната на Стратегията за приватизация на „Булгартабак холдинг“. С това отговорността за приватизация отива в Агенцията за приватизация.

 -   Декември 2009 г. Агенцията за приватизация обявява конкурс за избор на консултант за приватизацията на „Булгартабак“.

  -  Септември 2010 г. Надзорният съвет на новосъздадената Агенция за приватизация и следприватизационен контрол подписва договор с избрания консултант – „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“.

  -  Консултантът изготвя правен анализ на компанията и критерии за оценка на купувачите.

  - Април 2011 г. В Австрия е регистриран бъдещият сосбтвеник на „Булгартабак холдинг“ – BT Invest Gmbh.

  -  Май 2011 г. в „Държавен вестник“ е обнорадвано съобщението за започналия конкурс в един етап за приватизация на „Булгартабак“.

    - Август 2011 г. Единственият стратегически кандидат-купувач British American Tabacco обявява, че се оттегля от надпреварата.

  -  Август 2011 г. Единстввният останал в надпреварата кандидат BT Invest Gmbh предлага 100.1. млн. евро за 78% от „Булгартабак“.

   -  Септември 2011 г. Само два дни по-късно предложението на BT Invest Gmbh е одобрено от АПСК.

 

  Министър-председателят е отговорен за приватизационния процес. Без неговата крайна санкция е невъзможно раздържавяването на което и да е предприятие. Твърдението, че някой в държавата може да продаде стратегически държавен актив или да сключи някаква сделка с този актив, е равносилно на оправдаване на всички договорености по АЕЦ „Белене“.

    Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е под прякото управление/назначение на министър-председателя. Изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов е назначен от Бойко Борисов. Сега, в кабинета „Борисов 3“, същият този Караниколов вече е министър на икономиката. Сигурно си е заслужил мястото.

 

  Но да се върнем на темата-  „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“ не e „голямата инвестиционна банка“, а поделение за консултантски услуги. В договора на консултанта, подписан от АПСК, има точка, според която той получава 1.6% комисиона от цената на сделката за „Булгартабак“ след приключването на сделката. Консултантът е пряко заинтересован да има сделка. Консултантът е пряко заинтересован крайният вариант на условията за приватизация да бъде одобрен от държавата.

   Отоговорноста на консултанта е да направи правен анализ и приватизационна оценка на държавния дял в “Булгартабак холдинг”. А след като АПСК одобри метода на приватизация, да направи и маркетингова стратегия за привличане на купувачи.

    Предложеният вариант за приватизация на „Булгартабак“ от „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“ включва 100% тежест на показателя „цена“. Т.е. печели този, който плати най-много.

 

Предложеният вариант е коригиран по искане на Надзорния съвет на АПСК, доминиран от ГЕРБ. Председател на Надзора на АПСК по това време е Юлия Ненкова. Партиен кадър на ГЕРБ. Зам.-кмет на София в управлението на Бойко Борисов с ресор “Европейска интеграция, законност и обществен ред”. В момента председател на Комисията за защита на конкуренцията. Избрана от настоящето Народно събрание по предложение на ГЕРБ.

    В окончателния вариант на процедурата за избор на купувач на „Булгартабак“ са заложени 65% тежест на социлани критерии, 30% на цена и 5% на инвестициони намерения. Социалните критерии се състоят в ангажимент за изкупуване и преработване на тютюн. Точно това изискване отказва стратегическите купувачи от участие в конкурса.

    В коментар за „Капитал“ от 2011 г. Ненкова казва: „Решението ни е съгласувано на най-високо ниво – с премиера Бойко Борисов. Той настоя да има социални ангажименти и да гарантираме поминъка на тютюнопроизводителите.“

 

    Министътрът на икономиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков няма контрол над процедурата по приватизация. Трайков на няколко пъти коментира, че избраните критерии няма да донесат максимално висока цена.

    По инициатива на Трайчо Трайков компаниите от групата на „Булгартабак“ изплащат преди продажбата дивидент от близо 100 млн. лв. Изплатени са средствата от неразпределената печалба от минали години. Всички тези факти говорят, че „Булгартабак холдинг“ няма как да бъде продаден от консултанската фирма, пък била тя и „една от най-големите банки с опит на такива приватизационни сделки“ и от държавен администратор от средния ешелон, какъвто е изп.-директор на АПСК.

 

Отговорността е на премиера

 

Отговорността за приватизацията е у министър-председателя. Нещо повече. Министър-председателят Бойко Борсиов се е намесил пряко в приватизационната процедура, като е подменил критериите, по които да се избере купувачът, отбелязва друго журналистическо разследване на Мирослав Иванов.  Това променя коренно картината на потенциалните купувачи. Изхвърля от играта стратегическите и оставя само портфейлните. Тези, които участват само за да изкарат печалба. В случая още в момента на сключване на приватизационната сделка собственикът на купувача BTInvest–поделение на руската банка ВТБ, е имало сключено споразумение за препродажба с лихтенщайнски фондации. Фондации с неясни собственици, но за които има достатчно свидетелства и данни, че са контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски.

Зад фонадациите пък стоят поредица от BVIкомпании, за които източници, запознати със сделката, включително и финансиралият я мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев твърдят, че отговарят за интересите на самия Борисов, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и партньора на карти на Бойко Борисов  – Александър Сталийски.

 

Самият ДПС депутат наистина се показа като собственик. Но не на мажоритарния пакет, а на малък дял от 5%. Тогава контртолирана от Пеевски и майка му Ирена Кръстева компания купи въпросния дял от фирма на оръжейния търговец Петър Манджуков. Пеевски формално няма никаква връзка с мажоритарния собственик на „Булгартабак“. Ключовата дума тук е формално. Защото лихтенщайнските фондации имат точна тази цел – да скрият собственика. Припомняме ви, че LIVERO Establishment е официално одобреният от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) купувач на мажоритарния пакет на „Булгартабак“ в сделка от 2014 г. Кореспонденция между адвокат Александър Ангелов, известен и като „адвокатът на Пеевски“, и бившата дясна ръка на Цветан Василев, а сега свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, показва как е била разиграна собствеността в „Булгартабак“.

 

Десете процента комисионна

 

Писмо до бившия посланик на САЩ Марси Рийс развива тезата за корупционна комисионна от по 10% получена от Ахмед Доган и Бойко Борисов, за да благословят политически сделката. Също 10% е получил и Александър Сталийски, който е от „вътрешния доверен кръг” на Борисов. Сталийски беше посочен от Цветан Василев и като човека, който му е бил определен от Бойко Борисов „за контакт“. Идвал е в дома му и е получавал отчети как се движат определени компании и бизнеси. Самият Сталийски пък е посочвал лица, които да заемат позиции в компании.

 

Звучен шамар-Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист

 

Авторитетният турски вестник ‘Миллиет’ от 14 май 2015 г. за първи път разкрива това, което иначе се гавари само под сурдинка. А то е, че  голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход България и са произведени от Булгартабак.

Като основен източник е цитиран подробен доклад на Турското министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните. 

 

Ето какво точно пише в „Миллиет“:

 

Контрабанда на цигари от Грузия, Северен Ирак и България

В Турция пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а същевременно големи суми пари се прехвърлят от източните части на Турция към Истанбул в съответствие с контрабандните дейности, според последните данни на борда за разследване на финансови престъпления на Турция (MASAK). Освен това бяха засечени тесни връзки между някои от контрабандистите и крила на обявената извън закона в Европа Кюрдска работническа партия (ПКК), се казва в доклада. Инспекторите от MASAK и турското Министерство на митниците са подготвили подробен доклад за потока на контрабандните цигари в Турция.

 

Налице е огромно увеличение на контрабандата на цигари в Турция през последните няколко години, така че властите се фокусират все повече върху този проблем.

 

Последните официални доклади бяха изготвени след обстойни разследвания, които продължиха няколко месеца. Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни, черноморски и югоизточни провинции, преди да бъдат разпространи в цялата страна, главно в Истанбул, според официалния доклад. Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е собственост на компанията Булгартабак, който продава цигарите си под марката Prestigе на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак, се казва в доклада. Инспекторите са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Арбил Eagle Group (Група на орлите), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани. Инспекторите също установили, че фирмата-посредник е участвала и в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак, се казва в доклада.

 

Адресът за уведомяване за наличие на сметки по партидите на цигарите е регистриран на  Kar Foreign Trade Company (Международна търговска фирма Кар), която е създадена от Фарук Мустафа Расол, Юмер Х. Ахмад и Хиуа M. Рауф Али. За тази компания е било установено, че е в близки отношения с Eagle Group.

 

По-голямата част от цигарите, които са били произведени в България, Германия, Гърция и Турция, са били продавани законно на няколко фирми в Северен Ирак, включително Салем Кадер Фарадж, Тарик Абдула Амин и Долован Садиик Фарман. Тези цигари са били прехвърлени през границата от Ирак и Иран към Турция през източните и югоизточни провинции на страната. Парите от тези контрабандни дейности се изпират чрез няколко обменни бюра в Истанбул и източната провинция Агръ. Според докладите в Ирак са били създадени две фирми за контрабанда на цигари под имената на Т.А.А. и D.S.F., със сериозни несъответствия между обема на търговията и  собствения капитал на тези дружества. T.A.A. е получавала от Турция суми, които са били по-високи отколкото всъщност е било дължимо за стоките, които тя е изпращала там.

 

Според разследването е имало огромна сума пари прехвърлена от Агръ в Истанбул, на стойност около 500 милиона турски лири, който са били превърнати в пари в брой от партньорите от обменното бюро. Инспекторите на MASAK са проследили и активите на реални и юридическите лица, които се занимават с контрабанда. В същото време инспекторите на Министерството на митниците са придобили изключително важна информация и документи свързани с дейността на контрабандистите в чужбина.

 

Според докладите, изпратени от инспекторите през 2012 г. до тогавашния Специално-упълномощен съд за тежки престъпления, е имало документи, че алкохолните напитки са били внасяни контрабандно през Грузия, а цигарите през Грузия, Северен Ирак и Иран. Според най-новите статистически данни турската полиция е иззела 99.1 милиона пакета цигари само през 2012 г.. През 2011 г. те са били 69.7 милиона. Според данните предоставени от регулаторния орган на Турция за пазарите на тютюн и алкохол (TAPDK), продажбата на контрабандни цигари е особено висока в югоизточната част на Турция, първата дестинация на контрабандистите през южните и югоизточните граници.

 

Според турските власти щетите за бюджета от незаконните цигари са 400 млн. турски лири (което е приблизително 172 млн. лв.) на година. „От друга страна, известен факт е, че терористичните организации „Работническа партия на Кюрдистан“ (PKK) и „Общество на кюрдските организации“ (KCK) постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите, за да ги оставят да преминат през т.нар. митнически пунктове, изградени извън нашите граници“, пише още в доклада.

 

Совалки


През 2015 и 2016 година следват поредица от интересни совалки на възлови фигури между България и Турция. Първо-през септември 2015 г.  главният прокурор се срещна  с предизента на Труция Реджеп Ердоган. Макар разговорите да не бяха огласени, се знае, че основна тема е била контрабандата на цигари от „Булгартабак“. Държавното обвинение не взима проблема присърце. Това, обаче не остава незабелязано от турските власти. За това на свой ред през април 2016 година турският главен прокурор Мехмед Акарджа идва у нас. Целта му е да разбере дали българските служби за започнали да нищят проблема.  Установява, че бизнесът с български  цигари, с който се финнасират терористични организации, ни най-малко не вълнува управляващите.  Наскоро в медиите се появи информация, че до посолството на САЩ е изпратено писмо, в което се разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган. Отделно от това през 2017 година,  турските  служби информираха европейските си партньори с доклада за „Булгартабак“.  Заради аферата, през март 2016 година Турция  наложи забрана на 143-ма от ДПС да влизат в южната ни съседка.  Твърди се, че сред тях са имената на  Длеян Пеевски и Ахмед Доган. Битката за печалба от около 830 млн. USD е вероятната причина за забраната на Пеевски да влиза в Турция.  И за да бъдат убедителни турските служби за сигурност, през март 2016 година правят показно как се залавят контрабандни цигари от „Булгартабак“. 

 

Контрабандна пратка цигари, повечето от които са българската марка "ММ" на производителя "Булгартабак холдинг", е заловена при четири специализирани операции в югоизточната турска провинция Диарбекир. Това пише сайтът "Биволъ" , цитирайки прессъобщение на сектора за борба с контрабандата и организираната престъпност в Турция . Конфискувани са 600 000 кутии контрабандни цигари с пазарна стойност 2.5 млн. турски лири (775 000 евро). Цигарите са пристигнали по нелегални пътища и вносът им е незаконен.

 

Камионите и микробусите, превозващи стоката, са били проследени и при входа на град Диарбекир са спрени за проверка. Голяма част от стековете са били укрити в кутии от чаени сервизи. Установено е, че печатите на митническите документи са фалшифицирани, петима са арестувани. По първоначални сведения, сред изловените контрабандни цигари доминират количествата на българската марка "ММ“. На 21 март пак в Диарбекир в ремаркетата на 6 трактора са открити и конфискувани 682 500 кутии цигари за близо 4.095 млн турски лири (1.2 млн. евро), пише изданието.

Българските власти подминават с пълно мълчание тази новина. Скандалът, обаче се разраства. Турското правотелство се кани да ни наложи различни санкции, сред които и икономически заради безхаберието, което държавата проявява към грандиозния проблем. И вместо обективно  вътрешно разследване, вижте какво следва в средата на 2017 година:

 

Коалицията "Булгартабак“ заличава следите си в Лихтенщайн

 

Следите на най-скандалната сделка в историята на приватизацията в България – продажбата на „Булгартабак холдинг“, оставила съмнения за политическа корупция и участие на мръсни пари, са на път да бъдат заличени.

 

Собствениците на „Булгартабак холдинг“, които са маскирани зад група лихтенщайнски дружества, са започнали ликвидацията на LIVERO Establishment. Тази компания е ключов участник в сделката и през нея е преминала голяма част от финансирането й. Финансиране, за което и до днес не е ясно с какви първоначални средства е направено. Заличаването на дружеството ще намали значително възможностите за проследяване пътя на парите, техния произход, както и истинското разпределение на собствеността в „Булгартабак“, маскирано зад фондациите.

 

 Заличаването на LIVERO Establishment ще сведе до минимум и шансовете за успешно завършване, все някога, на започнатата от прокуратурата в Лихтенщайн проверка за съпричастност на българските политици Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски към сделката и финансирането й. Информация за разследването на български полици (със заличени имена) беше публикувана във Фрогнюз, а няколко дни по-късно медиите на Делян Пеевски оповестиха, че имената на тримата разследвани в Лихтенщайн български политици са именно Борисов, Пеевски и Доган. Информация по разследвано е изпратена към българските власти, но те очевидно нямат интерес към нея.

 

Съвпадение


 Справка в регистъра на лихтенщайснките дружества показва, че LIVERO Establishment вече не е активен субект. Според информация на „Студия Трансмедия“ LIVERO Establishment е заявено за заличаване с дата 28 март 2017 г. Дата е изключително близо до момента, в който „Булгартабак холдинг“ обяви, че продава цялата част на чистия си бял бизнес – основните си търговски марки и дистрибуторската си компания на British American Tobacco. Дали между двете събития има връзка е трудно да се каже. Но този факт боде очите на всички.  Факт е, че обявената продажна цена от 100 млн. евро би могла да изчисти доста от натрупаните проблемни звена и дългове по схемата на собственост в „Булгартабак холдинг“.

 

МВР ни лук яло, ни мирисало

 

Две години след публикуването на  скандалния доклад на турските служби, шефъ на МВР Валентин Радев заяви в интервю за Фрог нюз, че не знае за него.  Малко по-късно той изиска доклада.  На 13 декември 2017 година той призна пред журналисти:  Получих доклада за контрабандата на цигари от ”Булгартабак”.  Пред депутати от вътрешната комисия към парламента той обяснява: В доклада не пише, че в Турция има цигари, които са контрабандно внесени от България, а пише, че нелегалните цигари са оперирани от "Булгартабак". От доклада става ясно, че цигарите са изнесени от дружеството в трета страна и от там са внесени в Турция. Радев обеща, че ще прати въпросният доклад на главния прокурор Сотир Цацаров. След няколко оправдания, че е получил „горещия картоф“, но още не бил го разлиствал, обвинител №1 рече, че го праща на митниците. И дотам.

 

Омерта

 

Въпреки грандиозният скандал, Бойко Борисов продължи да мълчи по темата.  Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай, обаче разкри пред Фрог: Преди близо две години съобщих пред вашия сайт, че с бездействието си, българските служби стават съучастници в контрабандата на цигари от „Булгартабак”. Точно тогава премиерът Бойко Борисов ми се обади по телефона. Близо половин час разговаряхме. Обвини ме, че едва ли не съм казал, че той участва в контрабандата. Обясних му, че информацията за доклада на турските служби ми е сто процента сигурна. Както съм и сигурен, че той също знае за този доклад. Тогава Борисов в прав текст ми призна: Аз знам за всичко това, но не е моя работа да се занимавам. Има си прокуратура и служби.

 

”Да, България” иска парламентарна комисия за ”Булгартабак”


В края на 2017 година председателят на ”Да, България” Христо Иванов внесе искане до за образуване на парламентарна комисия, която да разследва: ”цялата сага около Булгартабак, като се започне от приватизация му”. Според него това е повод покрай промените в Конституцията за отпадане на давността на престъпленията при приватизацията, управляващите да покажат воля.

Иванов се позава на въпросният  доклад на турската служба за борба с организираната престъпност за 2016 г. По думите му, ако това е вярно, то значи от този канал са се финансирали организации, които се занимават с тероризъм и водене на гражданска война. Лидерът на "Да, България" поиска и президента да свика КСНС по темата Булгартабак, за да се види дали българските служби са в състояние да разследват подобни твърдения. Седмица по-късно Христо Иванов каза: „Призовавам всеки, който разполага с информация по темата за приватизацията, скритите собственици, контрабандата, прането на пари, съсипваните на производствените мощности на "Булгартабак", както и за политическия и прокурорски чадър върху този казус, да ни съдейства“.

 

Активността на политическата партия накара ръководството на  „Булгартабак” да  изкара работниците си на „спонтанен” и „масов” протест в столицата.  От Канал 3, който е на Делян Пеевски,  съобщиха мотивите за протеста така: "Хората били изключително притеснени, че могат да си загубят местата." Участниците бяха извозвани с организирани автобуси, носеха бели тениски с надписи. те отказаха да говорят пред други медии.

 

Пеевски продължи  разместванията в „Булгартабак“

 

Прехвърлянето на активи в контролирания от Делян Пеевски публичен холдинг „Булгартабак“ продължава с бясно темпо. Холдингът продължава да губи активи пряка негова собственост, които се концентрират в друго дружеството от групата, контролирана от ДПС депутата – „Благоевград – БТ“. В съобщението до Българската фондова борса „Булгартабак холдинг“ информира, че на 31 юли 2017 г.  в Централен депозитар е отразено прехвърлянето на 98.19% от спрялата работа софийска цигарена фабрика „София – БТ“ и 100% от плевенската фабрика за преработка на тютюн „Плевен – БТ“. Купувач и в двата случая е „Благоевград – БТ“.

 

Това е основното работещо дружество в структурата на „Булгартабак“ и като такова е и основният източник на финансов ресурс. Стойността на операцията за над 100 млн. лв. След тази сделка в „Благоевград БТ“ ще бъде концентрирана цялата останала светла част от бизнеса на „Булгартабак“. Останала, защото наскоро холдингът продаде на British American Tobacco (BAT) повечето си атрактивни марки и дистрибуторската си компания в сделка за 100 млн. евро. Дистрибуторската компания ЕЛД, впрочем, беше собственост именно на „Благоевград БТ“. Каква част от сделката за 100 млн. евро е платена за марките и каква за ЕЛД, не е ясно. В „София БТ“ пък  няма никаква дейност и дружеството разполага единствено с атрактивни имоти. Това обаче също не е съвсем точно казано, защото компанията е изнесла част от имотите си в дъщерно дружество. Това е „Сф-БТ“ –  еднолична собственост, засега, на „София БТ“.  Активите косвено ще се контролират от „Благоевград БТ“ след придобиването на „София БТ“. Но по всяко време ще могат да отлетят в избрана дестинация.

 

Сделка по модела КОЙ  изкараха „Юрий Гагарин“ от „Булгартабак“ на смешна цена

 

Основната работеща мощност на някогашния масивен холдинг „Булгартабак“ – пловдивската компания за цигарени опаковки и филтри ”Юрий Гагарин”, бе изкарана от структурите на холдинга. При това на смешна цена, отбелязва Фрог нюз в свое разследване през тази година.

 

По стара и отработена схема на модела КОЙ собствеността на компанията е прехвърлена на регистрираната в Обединените арабски емирства офшорка Quarta LLC, но не директно. За целта е осъществена продажба на контролния пакет акции на мажоритарния собственик на "Юрий Гагарин" "Баранко". От страна на продавача в случая е дъщерното дружество на "Булгартабак холдинг" - "Благоевград БТ".

 

Въпреки, че става въпрос за публични дружества, първоначално цената не беше обявена. Frognews.bg обаче разполага с ДОКУМЕНТ, според който 66% от акциите на „Баранко“ са оценени на 4 932 000 лв. Дружеството пък е най-големият акционер в „Юрий Гагарин“ и контролира 49% от акциите на компанията, с което на практика цената за придобиване на контрола както на „Баранко“, така и на „Юрий Гагарин“ е 4 932 000 лв. Сумата е меко казано странна, тъй като само за едно деветмесечие на 2017 г. чистата печалба на „Юрий Гагарин“ достига 4.6 млн. лв., а приходите са в размер на 96 млн. лв. или ръст от 9% спрямо предходната година.

 

Едва ли някой ще се изненада, че Quarta LLC е регистрирана само две седмици преди сделката с "Благоевград БТ" на името на пакистанския гражданин Ризван Анвар Абаши, съобщава capital.bg. Схемата с промяната на собствеността на „Баранко“, а оттам и на „Юрий Гагарин“ явно се подготвя отдавна. Както е видно от тази СХЕМА, първоначално "Булгартабак холдинг" продава на своето дружество „Благоевград-БТ“ 66% от акциите на „Баранко“ на 7 юли 2017 г. На 24 ноември 2017 г. съответно се извършва и сделката между „Благоевград-БТ“ и новосъздадената офшорка Quarta LLC. Според запознати сделката се прави заради Салам Кадер Фарадж, но когото Пеевски дължи милиони. Салам е същият, с когото се реализира контрабандата на цигари в Турция, през Сирия и Иракски Кюрдистан.

 

За всичко това българските финансови институции и прокуратурата продължават да си мълчат. Преди ден премиерът Бойко Борисов разлютен обясни от летището, че няма общ бизнес и общи интереси с Делян Пеевски. А "Булгартабак" какво е?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 10825 |15.02.2018 Радев: Имал ли е Борисов общи бизнес интереси с Пеевски? . 22| 18935 |05.02.2018 Пеевски моли НАП, КОНПИ, Цацаров и ДАНС да проверят милионите и имуществото му . 18| 11651 |30.01.2018 Бизнесмен: Пеевски няма да бъде проверен, защото няма Ферари . 20| 26050 |29.01.2018 Делян Пеевски: Айсбергът на корупцията или лице на председателството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads