Реклама / Ads
67| 17352 |16.06.2019 АКТУАЛНО

Британските служби обявиха война на руските, Москва реагира остро

.
Бойци от британските спецчасти
Русия остро реагира на решението на Лондон да въведе нов приоритет в действията на британските спецчасти. Както стана известно преди два дни, вече не ислямските терористи, а действия на руските тайни служби, ще са приоритет за всички специални подразделения на Нейно величество.
 

Руският посланик в Лондон призова британското Външно министерство да обясни и опровергае медийните публикации за промяната на главното направление на действие на специалните сили на страната. Русия се надява, че става дума за „идея“, която няма да бъде реализирана.

 

В същото време продължават публикациите, че Оперативното командване на войските със специално предназначение на Великобритания е създало нова концепция за преориентиране от борба с джихадистите към борба с руската заплаха. Това съобщава News.ru в днешното си издание, цитирайки The Guardian и ВВС. Според тях новата концепция вече е утвърдена от началника на Главното управление на специалните части (DSF). Намаляват се антитерористичните мисии срещу ислямистки групировки и главна цел стават действия на руските спецслужби и преди всичко на Главното разузнавателно управление на Руската армия (ГРУ). В приоритетните задачи се повишава вниманието и към секретни операции на Иран и Китай. Мотивите са, че от Москва идват най-големите заплахи през последните години и че руски служби си позволяват брутални операции на чужда територия, които заплашват не само Великобритания, но също така Европа и други страни по света. Дава се пример с опита за ликвидиране на бившия руски офицер от разузнаването Скрипал и дъщеря му Юлия.  



Говори се също, че британските спецчасти ще се използват срещу руски операции на територията на Прибалтика и някои райони на Африка, където те са в разрез с всички международни договори и споразумения. Спецподразделенията на Нейно величество ще си партнират с разузнаването (MI6) и контраразузнаването (MI5), съобщават медиите на острова. Отново като пример се дават подривните действия на ГРУ на териториите на Украйна, Сирия и други страни. Лондон е категоричен, че ще защити интересите си и тези на свои партньори от агресивните действия на кремълските тайни служби.

 

Първите реакции на наблюдатели в Русия и Великобритания са, че двете страни навлизат в нов етап на противоборство, което може да се окаже опасно и с непредвидими последици. Някои считат, че Лондон предприема тази стъпка след консултации с Вашингтон и други страни от НАТО, а това вече е сериозна заявка срещу действията на руските служби извън територията на Руската федерация. Може дори да се стигне до открит конфликт и "война" в т-нар. „сиви зони“, където оикновено действат тайните служби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 18557 |21.04.2019 Кои служби и медии ще търсят банкови сметки и офшорки на политици и кои не . 16| 15530 |22.02.2019 Татяна Дончева: Службите обслужват Москва и Пеевски . 23| 30731 |11.02.2019 Newsweek разкри връзка между Делян Пеевски, руските служби и отравянето на Гебрев . 15| 9014 |09.02.2019 Свободна Европа: Българските служби отказват коментар за отровителя Федотов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads