Реклама / Ads
2| 5637 |17.10.2017 АКТУАЛНО

Заплатите в Европа постепенно се изравняват, България остава на дъното

.
Европейската комисия публикува годишния си доклад на тема „Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа“.
 
Тазгодишното издание потвърждава положителните тенденции на пазара на труда, които се наблюдават в ЕС. При над 235 милиона работещи заетостта в ЕС надвишава нивата отпреди кризата. Също така безработицата, възлизаща понастоящем на 7,6 %, наближава равнището си отпреди рецесията.

Освен това в доклада се посочва, че за безработните е станало по-лесно да намерят работа. По-гъвкавите условия на труд донесоха предимства както на предприятията, така и на частните лица. От друга страна, в някои случаи обаче те доведоха до разделение между работниците с различни типове договори, като временно и самостоятелно заетите са по-слабо защитени.

Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, заяви: „Все повече хора в Европа успяват да си намерят работа и сме свидетели на най-високото равнище на заетост, регистрирано някога. Целенасочените политически реформи в Европа дават своите плодове. Същевременно е необходимо да действаме по отношение на някои допълнителни предизвикателства. Трябва да гарантираме справедливи условия на труд и защита на всички работници, независимо от техния трудов статус. Като се опираме на европейския стълб на социалните права, който започна да функционира на 26 април, ние работим за модернизирането на правилата за трудовите договори и социалната закрила с цел постигане на по-добри условия на живот и труд в целия ЕС.“

Докладът „Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа“ от 2017 г. сочи също, че през 2016 г. заплатите в еврозоната са се увеличили с 1,2 %, като се наблюдава повишение в почти всички държави членки. Най-големите увеличения се отчитат в държавите членки със сравнително ниско равнище на заплащане (например балтийските страни, Унгария и Румъния). Това означава, че заплатите в Европа постепенно се изравняват.

В много държави обаче темпът на растеж на заплатите все още е по-нисък от очаквания, като се има предвид неотдавнашният спад в безработицата. Освен това в почти всички държави членки заплатите на работниците на временни договори са по-ниски от тези на постоянен трудов договор, особено в държавите членки, в които делът на временната заетост е по-висок.

Къде е България? Твърдо оставаме на последно място по работна заплата в целия Европейски съюз. Въпреки увеличението на най-ниските възнаграждения у нас, което влезе в сила от първи януари, все още сме на дъното на класацията с 460 лева или 235 евро. Следват ни румънците, където минималната заплата се увеличи от първи февруари и достигна 320 евро.

Общо 10 източноевропейски държави са с минимални заплати под 500 евро. Освен България и Румъния, тук попадат Латвия и Литва с по - 380 евро, Чехия с 407 евро, Унгария с 412 евро и още четири.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4230 |16.10.2017 Сергей Станишев: Европа се променя, трябва да сме в ядрото . 0| 5897 |15.10.2017 Австрия ще има най-младия премиер в Европа . 0| 4123 |13.10.2017 Караме най-старите коли в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads