Реклама / Ads
16| 15823 |17.01.2009 АКТУАЛНО

Чаша кафе по 100 евро - вече и в Бургас

.
Прави се от изпражнения на палмова цибетка – вид мангуста. Килограм от този вид кафе струва 2 000 лева. Опра Уинфри подарявала за Коледа по кило от това кафе на приятели.
 

 

Кафето е предпочитана напитка и неговото разнообразие е безкрайно голямо. Съществува един тип кафяво удоволствие, което се води най-престижната кофеинова напитка. Ако искате да отпиете от този уникален вид кафе трябва да се приготвите да платите между 76 и 86 лева за чаша в едно от тузарските кафета в Бургас. То е открито около Коледните празници и разполага с 25 места. Само ВИП лица са присъствали на откриването. Но на пръстите на едната ръка се броели поканените бургазлии. Местата в заведението рядко са заети, но за сметка на това от началото на съществуването си то има редовни клиенти, някои от които посещават заведението по едно и също време и сядат на едни и същи места. Всяко едно от тях е различно оформено, но като цяло обстановката е доста ексцентрична.

Освен в Бургас и в столицата, това кафе се сервира само на още три места в Европа - Париж, Лондон и Москва. Там чаша от него струва 100 евро. Известно с неповторимите си вкусови качества, това изключително кафе се казва Kopi Luwak и се прави по много натурален и същевременно уникален начин.

mangusta.jpgОстров Ява се обитава от азиатската палмова цибетка – вид мангуста. Цибетката е нощен бозайник, обитаващ гори и паркове, хранеща се с насекоми, гризачи и плодове. Любимата й храна са плодовете на кафеното дърво. Тя яде плодовете на дивото кафено дърво, обелките се преработват в стомаха и, а зърното остава цяло. Te не могат да бъдат смлени от организма и излизат цели в изпражненията. kafe.jpg

Бавната обработка с бактерии и ензими в червата на цибетките, прилича на метода на ферментация на кафето при преработката му чрез т.нар. "мокър процес", в който млечнокиселите бактерии също вземат участие. Всъщност ролята на интересните твари е да освободят кафените зърна от обвивката им. Местното население събира така обработените зърна, предава ги на производителите. От там следват процесите измиване, подсушаване и печене... Чудно защо тогава кафето, получено от тях, се продава на много по-висока цена, макар усилята за добива му да са сравнително минимални в сравнение с традиционния метод. Отговорът е ясен. Годишно в света от него се произвеждат едва между 240 и 270 кг. Килограм от този вид кафе струва 2 000 лева.

Според специалистите това кафе има специфично горчив вкус, неповторим аромат и е предпочитана напитка на много звезди. Количествата на кафето са лимитирани и най-често то се продава в САЩ, Япония и Русия. Сервира се в порцелан, като се приготвя по американски стил. Чашата трябва да е бяла, за да може да се вижда специфичния му цвят. То се поднася се без захар, защото не горчи. Киселинността му е нулева и не вреди на стомаха. Често пъти вкусът на Kopi Luwak е описван като "шоколаден" или "орехов".

Една от големите му почитателки е американската журналистка и милиардерка Опра Уинфри, която подарява на приятелите си за Коледа по килограм от това вълшебно питие. За съжаление много интернет магазини предлагат фалшификат от това кафе. Според Опра Уинфри тази напитка може да се закупи в оригинал само от ексклузивните магазини в САЩ, Япония и Русия. Описването на вкуса на това толкова интересно и екзотично кафе задължително минава през думите – „ комлексно” , „невероятно” , „необикновено” , „изумително”. Явно трябва да се опита. oprah.jpg

И тъй като цената е стряскаща за средностатистическия гражданин, има и друг вариант. В случай, че попаднате в тузарското бургаско кафе, а няма кой знае колко пари в джоба ви, има и друг изход. Отпивате от минералната вода, която ще ви сервират в мига, в който седнете в заведението. Не е нужно да изпадате в паника, щом видите цената на Kopi Luwak в менюто. Поемете спокойно дъх. Персоналът ненатрапчиво ще ви предложи меню, в което кафето и чаят са по пет лева. Те се сервират в изискан поднос, задължително с каничка мляко, черна и кафява захар на бучки... До тук спираме. Следващото е реклама, както и името на заведението. За онези от вас, които непременно държат да разберат къде се намира, ще подадем джокер – мястото е отдалечено от центъра Бургас. Ако изключително много държите да го посетите, поканете и нас.  (BurgasNews)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 10286 |15.01.2009 Отиде си големият актьор Димитър Манчев . 3| 5165 |15.01.2009 Учителската заплата в Слънчев бряг стигна 1000 лв. . 0| 5111 |15.01.2009 Второ издание на наградата на ЕП за журналистика . 0| 4852 |14.01.2009 Предстои ни празничен уикенд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads