Реклама / Ads
0| 11735 |14.03.2008 АКТУАЛНО

Частна детска градина – без забележки, но за 800 лв. месечно

.
Частните детски градини у нас все още остават доста скъпа услуга, която не всеки може да си позволи. Цените варират между 300 и 800 лв. за месец, а питомците са все богаташки деца.
 

Безкрайно чакане за свободно място, проблеми със сайта за записване, натравяне с хапчета и прекалена отдалеченост от дома са само част от трудностите, с които се сблъскват всички родители и отрочетата им, когато стане въпрос за общинска детска градина в София. Премахването на доста от тези заведения, както и пренаселването на столицата през изминалите години са едни от основните причини, за да се стигне до това нелепо положение – 5000 малчугани да останат извън забавачките. Решенията на така създалия се сложен казус са основно две – или да си скъсаш нервите, докато хлапето порасне, като го подмяташ между платена детегледачка, баби и други роднини, или просто да „отрежеш” солидна сума от семейния бюджет и да го запишеш в частна детска градина. Оказва се обаче, че второто е все още непосилен лукс за повечето български семейства, тъй като парите, които трябва да се заделят, за да се осигури безоблачно ежедневие на сина или дъщерята, са си направо баснословни. Услугите, които (поне на хартия) предлагат частниците обаче, далеч надминават по качество тези на общинските градини.

img_3547.jpg

Играчките са нови, храната е здравословна, а вниманието, което възпитателите обръщат на децата, е много по-голямо. В програмите за обучение на малките задължително е включен някакъв чужд език, най-често това е английски, който се изучава по специални оксфордски учебници. При желание на мама и татко малчуганът може да бъде записан безплатно на танци, на пиано, на рисуване или пък в театрално студио, където младите таланти имат възможност за развитие. За всички пък е предвиден допълнителен час с музикален педагог, който учи децата на английски песнички. На най-ентусиазираните родители пък се предлагат и екстри като ски-училище и детски лагери по българското Черноморие. Към някои от градините пък работи занималня за учениците до 4-ти клас, които с помощта на специален педагог могат да си подготвят качествено уроците. Всички малки посетители на забавачката са разделени на групи от по 12 деца, а не както в общинските – по 20-30, за да могат педагозите по-внимателно и ефективно да работят с тях. Естествено, транспортът също е подсигурен до всички точки на столицата. Тази на пръв поглед перфектна и безпроблемна услуга обаче все още е химера за повечето български родители. Оказва се, че две средни заплати у нас дори няма да стигнат, за някои от детските заведения, които доста са надули цените си. Те са предвидили специални тарифни планове, по които става заплащането. Ако желаете детето ви да посещава заведението почасово, то цената е 14 лв. на час. Месечната такса за полудневен престой е 600 лв., а целодневният – 800 лв. Решите ли, че детето ви ще ходи на градина и в събота, и в неделя, цената стига до фрапиращите 1200 лв. И ако това ви се вижда скъпо, а не сте успели да класирате детето си в общинско заведение, където се плащат 40 лв. на месец, вдигнете телефона и звъннете на баба и дядо, за да ги зарадвате, че ще им водите внучето на гости  всеки работен ден.

p1000686.jpg снимки Вяра Йовева

Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9480 |14.03.2008 Рок легендата Дуги Уайт ще забива с българската банда BG Rock . 7| 8072 |14.03.2008 Нощен купон в Студентски град? - Мноо яко! . 7| 18414 |13.03.2008 Пътуващи перуанци омайват с индиански напеви . 1| 9079 |13.03.2008 Пътуващите перуанци ни омайват с индиански звуци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads