Реклама / Ads
0| 6452 |04.10.2010 АКТУАЛНО

Четирима прогледнаха, италианец им върна зрението

.
Източник: в.
Хирургът демонстрира уникална техника за първи път в България
 

Четирима пациенти получиха шанс да прогледнат след уникални очни операции с безшевна техника през отвор с големината на връх на игла, писа в. "Марица".

Демонстрациите направи италианският хирург професор Чезаре Мариоти в клиниката по офталмология към УМБАЛ „Свети Георги", заедно с ръководителката на лечебното звено доцент Нели Сивкова.

Първият пациент е 53-годишен, с диабетна ретинопатия и тежък кръвоизлив в стъкловидното тяло на дясното око. Зрението му е било намалено с 30 процента, но ако не е претърпял операцията, е щял да го загуби напълно. Лявото око е било с тежко отлепване на ретината и много по-малки шансове за връщане на зрението. Специалистите залагат на дясното, тъй като патологията е отстранена навреме. Прогнозите са много добри, обясни професор Чезаре. Ако пациентът има добър метаболитен контрол, ще има и добро зрение, обобщи професор Чезаре.

Вторият болен - 57-годишен, е бил с имплантирана вътреочна леща след катаракта. Виждал е много добре, но от март усетил понижаване на зрението до 10 процента. Оказало се, че има отлепване на ретината. Професор Мариоти е влязъл в стъкловидното тяло и го обработил с лазер чрез безшевната техника. Специалистите очакват зрителната яснота да се възстанови бързо. Другите пациенти са с 2 тежки отлепвания, множество дупки и катаракта.

ПРЕДИМСТВА

Цялата операция се извършва през миниатюрен разрез, който се самохерметезира и не изисква полагане на шевове. Зрението се възстановява максимално, като операцията може да се приложи във всички стадии от развитието на катаракта. Минималният размер на раната означава по-добър контрол на вътреочното налягане. В Италия операцията струва 1600 евро за здравноосигурен пациент. У нас демонстративната интервенция е безплатна, с изключение на консумативите. Ако УМБАЛ „Свети Георги" закупи апаратурата, подобни безшевни операции ще се правят и тук.

ТЕЖКА ХИРУРГИЯ

Операциите са част от програмата на Петия витроретионален симпозиум на лечебното звено. Тези интервенции се смятат за най-тежката очна хирургия, защото обхващат задния очен сегмент. Там са разположени най-труднодостъпните области на окото: стъкловидно тяло и ретина, обясни доцент Сивкова. Сложността на операцията се дължи и на факта, че макар ретината да е част от мозъка и да е долепена до стената на окото, без да е сраснала с него, тя може да се отлепи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 9904 |19.02.2009 2/3 от българите, напуснали България, няма да се върнат . 3| 5061 |11.01.2009 Италианец остави 1 млн. евро на приют за кучета . 4| 7164 |01.07.2008 Ученици от Бесарабия опознаха родината и искат да се върнат в нея . 1| 7672 |15.02.2008 Сградата на СУ се превърна в огромно табло за съобщения и обяви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads