Реклама / Ads
1| 5700 |08.12.2013 АКТУАЛНО

ЧЕЗ засилва проверките за кражби на ток

.
Служители на ЧЕЗ и МВР проведоха съвместни проверки на битови и стопански клиенти по разкриването на кражби на електроенергия в различни населени места в Западна България. Специалистите от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД провериха трафопостове, електромери, часовникови превключватели и други възможности за свързване към разпределителната мрежа. Проверките ще продължат и през следващите седмици.
 

 

„С настъпването на зимния сезон потреблението на ток нараства, както и опитите за нерегламентирана консумация. Съдействаме активно на МВР и Специализираната прокуратура в борбата срещу тези престъпни действия, които накърняват обществения интерес. Необходимо е да се създаде остра обществена нетърпимост към тази нелегална практика“, каза Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

 

Кражбите на електроенергия намаляват качеството на електрозахранването и влошават експлоатационните характеристики на електрическата мрежа. Това излага на опасност сигурността на доставките, причинява неудобства на домакинства и фирми и в някои случаи дори може да застраши живота на гражданите.

 

От началото на 2013 г. в ЧЕЗ са постъпили над 12 хил. сигнала за нерегламентирана консумация на електроенергия.  Извършени са над 45 хил. проверки. Най-често констатираното нарушение е манипулирани електромери.

 

ЧЕЗ отчита около 17,5 млн. киловатчаса нерегламентирана консумация на електроенергия за периода януари-ноември 2013 г.  По съставените констативни протоколи тези загуби се равняват на приблизително 3,5 млн. лева. Реалните щети обаче може да са двойно по-големи, тъй като при установяване на нарушение компанията може да изиска плащане максимум 3 месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

 

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали при съмнения за кражби на електроенергия на имейл адрес ntz@cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти, както и на денонощната информационна линия 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6340 |07.12.2013 Тошо Тошев чукна 71 . 0| 5124 |05.12.2013 ЧЕЗ ограничава ремонтите около Студентския празник . 21| 7282 |04.12.2013 Екатерина Бончева: Заради прикриване на високопоставени, искат закриване на Комисията по досиетата . 4| 6228 |04.12.2013 300 митничари си искат работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads