Реклама / Ads
0| 5686 |16.10.2016 АКТУАЛНО

Данев: Здравеопазването, образованието и енергетиката са три болни системи

.
Божидар Данев
Въгледобивният отрасъл е тотално обречен заради цените на енергийния пазар и нарастването на плащанията за парниковите емисии, заяви пред БНР председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.
 

По силата на Монреалското споразумение през 2020 година при производството на електроенергия вече ще плащаме не 10 долара на тон емисии, както досега, а 50 долара.

 

Данев мотивира становището си и с драстичния спад в цената на горивата и намаляващата цена на възобновяемите енергийни източници в световен мащаб.

 

Той посочи, че ниската цена на електроенергията, която изкупува НЕК за сметка на високата цена на електроенергията от "Марица изток 1" и "Марица изток 3" смачква въгледобива.

 

По думите му, държавата трябва да започне да мисли какво ще прави с работниците от въгледобива и как ще ги мотивира за прехвърляне в други отрасли, каква преквалификация ще им предложи.

 

Данев изтъкна, че в основата на всичко е нереформираната енергетика: "Правим каскада от политически грешки. Политическите грешки дават натрупвания и избиването на тези политически грешки започва - дали е "Бобов дол", дали "Черно море", дали ще бъдат откритите рудници в Димитровград, защото в дългосрочен план и те са обречени. Това е животът. Технологично въгледобивът е обречен. Либерализирахме и пазара на електроенергия, който прави всички тези рудници излишни."

Здравеопазването, образованието и енергетиката са три болни системи, които се нуждаят от сериозна реформаторска смелост, обобщи Божидар Данев.

 

Докато не направим механизъм за икономическите параметри на минималната работна заплата ще смятаме, че е крайно ретроградно правителството да решава административно каква да е тя, посочи още председателят на стопанската камара.

 

Той обвини в глухота както политиците, така и синдикалистите по отношение на минималните осигурителни прагове и ги нарече ретрограден инструмент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3828 |07.10.2016 Кунева се похвали, че МОН работи с общините за реформата в образованието . 1| 3923 |03.10.2016 Момчил Неков: Образованието и бизнесът да спрат „изтичането на мозъци” от България . 0| 3743 |03.10.2016 Б. Данев: Изчезват професии, задълбочава се разделението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads