Реклама / Ads
11| 8274 |18.12.2015 АКТУАЛНО

Даниел Кадик: Борисов не може да пребори корупцията, той е част от нея

.
Даниел Кадик
Господин Борисов бе премиер почти четири години. Ситуацията не се подобри по време на първия му мандат, влоши се. Във втория му мандат също не виждам значими усилия да направи нещо.Това казва пред Topnovini Даниел Кадик, ръководител на Фондация за свободата “Фридрих Науман” за Югоизточна Европа, коментирайки дали Борисов може да пребори корупцията и организираната престъпност.
 
И може и да има причина за това. Но искам да припомня едно нещо - може да помните, че през 2008 г. имаше доклад от Конгреса в САЩ, публикуван от “Wikileaks”, който ясно показва връзката между г-н Борисов и определени кръгове, които работят точно в това поле на действие, което той твърди, че иска да пребори. И ако погледнете как е разделена страната и къде работят определените групировки, силно се съмнявам, че а) желанието и б) възможността да промени това, смята Кадик.

Това, което виждам в България е силната обвързаност между политиците и икономическите интереси - не икономиката, а икономическите интереси. И тук има нуждата от значителни и истински усилия, за да се промени това. Той може и да се опитва да смаже дребната корупция, тази в администрацията, но как би успял, ако не плаща добре на служителите, ако не ги обучава добре, ако те нямат способите за това? Ако отидеш в КАТ, за да получиш регистрационна табела - регистрационни номера - за твоя автомобил, виждаш, че компютрите са с Windows 95. Ясно е, че нещата там отнемат повече време и че липсата на образование и достойно заплащане, раждат корупция, казва още той


Кадик коментира и съдебната реформа. Страхувам се, че за България щеше да е по-добре, ако нямаше поправки в Конституцията. Защото връщайки се към намерението, което те имаха - да осигурят истинска съдебната реформа и по-добро разпределение във Висшия съдебен съвет, да има по-справедлив и честен процес по избирането на съдии и прокурори, както и деполитизация на този процес, от тази гледна точка промяната се провали. Ако погледнем сега промените, няма да видим позитивна промяна - виждаме допълнителна власт за главния прокурор, още по-небалансирано разпределение на властите, отколкото имаме сега. Това е много опасна тенденция. Затова казвам, че щеше да е по-добре без поправки в Конституцията, заявява ръководител на Фондация за свободата “Фридрих Науман” за Югоизточна Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 15791 |11.11.2015 Рекорд: Борисов би дълга на Т. Живков и А. Луканов . 23| 6370 |08.11.2015 В. Енчев: "Борисов II" се провали два пъти в сектор "Сигурност" . 15| 12250 |04.11.2015 Явор Гечев за Фрог: Ако Борисов разбере за действията на Грудев, проблемът няма да е мой . 50| 7221 |14.10.2015 Борисов за критиките на Лавров: Не ги ли е срам, техни братя, да плащаме най-скъпия газ в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads