Реклама / Ads
9| 7163 |15.01.2010 АКТУАЛНО

ДАНС разследва министър и парламентарен шеф

.
ДАНС Източник: Вяра Йовева
Бойко Борисов хвърли на ДАНС двама от хората си, потвърждавайки обещанието си пред избирателите, че ще бъде безкомпромисен към всеки сгафил.
 
Държавната агенция ще разследва здравният министър Божидар Нанев и зам. шефън на парламента от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата медици пътували до САЩ за сметка на бос със здрав медицински бизнес в България. Премиерът се усъмнил дали няма конфликт на интереси и дал случая на родното ФБР за изясняване. Разкритието Борисов направи в телевизионно интервю по Канал 3 снощи.
Оказало се, че герберите Нанев и Иванов са посетили САЩ през ноември м.г. на разноските на две неправителствени организации - федерацията „Американски граждани от български произход” и „Евроатлантическия фонд”, която е собственост на Румен Хичев. Той е собственик и на компанията за биологични транспланти „Остеотех”, която действа на територията на страната и има договори с различни медицински заведения. Премиерът обеща наказания за хората си, ако се докаже конфликт на интереси. Министър Нанев вече се оправда, че не е нарушил нормите на работа. Според него поканата за визитата, както и организацията за поемане на разноските за самолетен билет и хотел, била съгласувана с Държавния департамент на САЩ, българското Министерство на външните работи и с българското посолство в САЩ.

Днес пресцентърът на здравното министерство разпространи официална декларация по случая: "Няма конфликт на интереси при провеждането на визитата на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев в САЩ. Тя се извърши по покана на Евроатлантическия фонд (ЕАФ) и Федерацията Американски граждани от български произход (АГБП). Поканата беше отправена чрез българския посланик в САЩ – Лъчезар Петков, и беше съгласувана с държавния департамент на САЩ и МВнР. Организацията и планирането на визитата бяха съгласувани с американското законодателство за предотвратяване на конфликт на интереси и корупционни практики (Foreign Corrupt Practices Act), както и с посолството във Вашингтон и протокола на българското МВнР. Д-р Божидар Нанев беше командирован от МС със заповед № KM-241/l.l1.2009 г. Транспортните разноски по посещението бяха поети от двете неправителствени организации – ЕАФ и АГБП. Нито една фирма от български или чужд произход, включително и „Остеоцентър” не е участвала в поемането на разноските по тази визита. Обвинението в конфликт на интереси е неоснователно и поради причината, че МЗ и в частност министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев не са страна по договор с „Остеоцентър”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6419 |08.04.2008 „Факултето”: Първанов е министър на МВР, полицай=милиционер . 5| 6795 |15.11.2007 Ексминистър Георги Петканов редовно пътува с кошмарния автобус 94 . 0| 6543 |28.05.2007 Корнелия Нинова, зам.-министър: Плашеха ме като ми палеха колите и оставяха бележки . 0| 10053 |22.05.2007 Сватба на аванта вдига военният министър Веселин Близнаков в резиденция „Лозенец”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads