Реклама / Ads
32| 13011 |31.03.2011 АКТУАЛНО

Даваш 5 бона - ставаш рейнджър

.
Пет години търся правата си чрез съда, ще стигна и до Страсбург, заканва се кап. Емилиян Коларов
 
„Всеки войник, който иска да участва в някоя от международните ни мисии в Ирак или в Афганистан, трябва да си плати 5000 лв. на фатмаците, за да отиде на мисия зад граница.” Скандалното разкритие направи пред „Торнадо” бившият военен капитан Емилиян Коларов. Той е работил в отдел човешки ресурси на 61-ва бригада в Карлово от 2003 г., а в момента води дела срещу бившите си началници. Повод за съдебните му саги стават псувни и ругатни които е отнесал от фуражките, защото е разкрил корупционните им схеми и далавери. Одисеята му започва през 2003 г. Коларов има задачата да вкарва в компютърната система на армията база данни, които са секретни.

През 2007 г. зам.-командирът на бригадата подполковник Иван Желязков Иванов обаче решава да го „преквалифицира” извън всякакви правила като строителен техник, който трябва да обикаля строителни обекти в ремонт и да ги контролира. Коларов обяснява на началника си, че няма време за това, тъй като по това време от Министерството на отбраната въвеждат нова оперативна система, с която се работи по-трудно и данните се вкарват бавно. Началникът обаче налага заповедта си и изпраща Коларов да работи като бригадир

По време на учение подполковникът изкарва войниците на полето, но се оказва, че базата данни, която е трябвало да бъде подготвена от капитан Коларов, липсва. Подполковник Иванов се изнервя и започва да псува на майка Коларов. „Тогава всичко пропадна, защото заради глупостта на Иванов аз нямах физическата възможност да си свърша основната работа, за която съм там. Той не е никакъв офицер. Постоянно изпада в разни нервни кризи, крещи, псува и е изключително арогантен. В конкретния случай имаше двама свидетели, които чуха как ме наруга. След като аз се хванах за думите му и започнах да подавам сигнали, единият свидетел беше пенсиониран, а другият – майор Радулов, беше повишен и стана началник на щаб, само и само за да не се раздрънка. Той дори влезе в кръга на Иванов и станаха дружки”, разказва Коларов. Заради това, че войникът е потърсил правата си с жалби до командира на бригадата ген. Кънев, Радулов завежда дело за клевета, след което напсуваният войник е длъжен да плати 1000 лв.

„Ходих при тогавашния министър на отбраната Веселин Близнаков и той ми обеща да ме преразпредели, за да нямам повече неприятности. Вместо нещата да се оправят, се влошиха. Започнаха да ме газят и да пускат всякакви жалби Бях наказван за глупости и накрая напуснах сам. Делото срещу мен беше пълен фарс. Протежето Радулов, който подаде иска, на една от очните ставки каза, че служим заедно с него в армията от 1993 г. Тогава аз съм бил на 15 години и няма как да съм бил войник. Беше взел свидетел, негов човек. И двамата така и не успяха да се наговорят какво да казват пред съда и станаха за смях, но очевидно всичко беше предрешено. Така и не мога да разбера как самият министър не успя да се намеси адекватно и остави тези хора да правят с подчинените си каквото си искат”, възмущава се Коларов.

По думите на кап. Коларов подполковник Иванов е направил куп злоупотреби, от които е спечелил хиляди левове. „Аз подготвях рапортите и документи на желаещите да отидат и да се включат в някоя от военните мисии в Афганистан и Ирак. Документите отиваха в комисиите, но успоредно с това постоянно се обаждаха от началството и казваха кой има право да стане рейнджър и кой не. Обществена тайна е, че момчетата даваха 5000 лв. рушвет на същия подполковник Иванов, за да си уредят военната служба в чужбина, където печелят доста добри пари.

В архивите може да се провери, че на тези мисии ходят едни и същи хора. По закон те трябва да изчакат да минат 6 месеца, за да си починат, но дори и това не се спазва и същите тези рейнджъри се пращат зад граница много по-рано от законния срок. Благодарение на това Иванов успя да си купи къща в Калофер която разруши и построи наново. Той успя и да вземе апартамент на сина си във Варна. Никой така и не го попита с какви средства закупи имотите си. Той използва ведомствено жилище в Карлово, където доскоро бяхме съседи. За всички тези неща аз съм подал сигнал в ДАНС, откъдето все още нямам никакъв отговор. Сигнализирах също, че Радулов, който е началник щаб, е назначил брат си. Жената на подполковник Иванов, който е зам.-командир на бригадата, е началник на регистратурата под негово подчинение.

Всички са оплетени Това, ако не е конфликт на интереси...”, възмущава се уволненият Коларов. В момента той чака решението на административния съд, с което да докаже, че срещу него са направени куп нарушения. „Заведох делото срещу ген. Кънев като бригаден командир. За жалост не мога да съдя Иванов за обида, защото успя да изманипулира свидетелите. Ако държавата защити престъпниците с пагони, обещавам да отидем на международен съд в Страсбург”, категоричен е кап. Емилиян Коларов.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12261 |29.01.2011 Получаваш скъп автомобил – подаваш оставка . 25| 7328 |23.02.2010 Обвиниха Емилия Масларова, плаща 50 бона за свободата си . 4| 7582 |11.02.2009 Ковчези с мотиви от "Тайната вечеря" се харчат за по 3 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads