Реклама / Ads
27| 20269 |24.10.2011 АКТУАЛНО

Деканка възкреси Никола Филчев в УНСС

.
Христина Балабанова и ректорът Борислав Борисов осъмнаха с плакати в УНСС:
Скандалната деканка на Юридическия факултет в УНСС проф. Христина Балабанова разтресе предизборно университета.
 
Студенти и преподаватели се оплакаха от професорката, че колела и бесела с помощта на политически протекции във ВУЗ-а. В последния момент, преди да бъде сменена на предстоящите избори за декан, тя дори е върнала на работа още по-скандалния бивш главен прокурор Никола Филчев, повишила го е и му е дала еднолична власт в УНСС. Обвиненият за покровител на Октопода прокурор вече е шеф на катедра „Наказателно правни науки”. Освен това той ще определя и кой ще е председател на комисията на държавния изпит по същата дисциплина. Всеки вторник от 17,45 ч ни чете лекции два часа в аудитория 3074, разказа студентка. Тя е притеснена, че човек с толкова противоречив имидж ще ги въвежда в сложната материя на правото.

 Най-безскрупулните далавери, които са се случили в университета, са били по времето на тройната коалиция. През последните пет месеца до компетентните органи, които се занимават със случая на Балабанова, са получени куп сигнали срещу нея за корупционни практики, тежки междуличностни конфликти, лобиране в научните съвети и подкупване на преподаватели срещу тлъсти суми. И до днес още не е заглъхнал скандалът, че през 2008 г. във ВУЗ-а е обявен скандален конкурс за доцент по римско право, иницииран изцяло от деканката в противоречие с всички нормативни изисквания към момента. В блога си Place of truth пък студентът по право Любомир Авджийски е извадил скандална стенограма от разговора му с Балабанова, където се държи безскрупулно с него (виж карето долу, б.а.).

Във факултета професори и доценти остро протестират срещу това, което се случва, тъй като самият конкурс е предназначен за не по-малко скандалния Константин Танев. Форумите отдавна са загрели с обидни квалификации по негов адрес, защото Танев от няколко седмици се хвали, че е доцент, макар да не е участвал още официално в конкурса за титлата. Шефката на катедрата, където трябва да мине обсъждането – Златка Сукарева, е категорично против доцентството на Танев. Пред колегите си официално е заявила, че в крайна сметка трудът й няма никаква стойност, щом трябва да пробутва доценти. Из факултета се носят легенди как деканката Балабанова я е заплашвала в автомобил пред дома й. За „мократа поръчка” професорката пък се твърди, че е получила 10 хил. евро  Нейни колеги казват, че има запис, който изобличава лицето, което й предава парите. Всички преподаватели, които са намесени в скандала, отказват да са рецензенти на мераклията за доцент Константин Танев. Предложени са Димитър Токушев и Атанас Василев.

И двамата отказват да са рецензенти. За да изпълни ангажимента си обаче, Балабанова иска да наложи проф. Малина Новкирижка като рецензент. След остър скандал Новкирижка отказва и заявява, че документите, под които трябва да се подпише, са абсолютно нередовни и фалшиви. Деканката на ЮФ не се отказва и търси съдействие от тройната коалиция, проектирана от президента Първанов, чийто съветник е ректорът на УНСС Борислав Борисов. Балабанова се обръща с молба към бившия омбудсман Гиньо Ганев, който също лобира в подкрепа на считания за нейно протеже Константин Танев
Участници в заседанията на Висшата атестационна комисия обаче твърдят, че подобен скандал за доцент в историята на институцията не е имало. Привикан е проф. Владимир Петров.

Прочитайки написания труд, той заявява, че „по-скандален пасквил” не е чел. Ученият е на мнение, че първо не трябва да се дава звание доцент на Танев, и второ, че това е корупционна практика, която служи за декорация на „успешни адвокатски практики”. С подкрепата на кръгове от ДПС пък Балабанова игнорира всички външни рецензенти от останалите ВУЗ-ове и намира двама преподаватели, които са й лично подчинени. Нейни колеги започват да пишат жалби в Комисията по образование, чийто ръководител по време на тройната коалиция е Лютви Местан, които мистериозно изчезват от бюрото му. Подалите жалбата обвиняват деканката в допълване и подправяне на документите, смяна на сроковете по конкурса, отстраняване на рецензенти, прибавяне на допълнителни страници след депозираните, груб натиск и шантаж към целия научен съвет. Студенти твърдят, че Балабанова е оказвала въздействие върху редакционната политика на списанието в УНСС, където се твърди, че без съответно заплащане под масата е невъзможно да бъде публикувана статия.

 Балабанова успява  чрез взърки с Октопода да уреди с топло местенце дъщеря си Тамара в Агенция „Митници”, която в момента е излязла по майчинство. Университетски преподаватели смятат, че щерката е уредена на поста с дългата ръка на Алексей Петров-Трактора. Според тях той е и причината скандалният бивш главен прокурор Никола Филчев да бъде върнат в УНСС от проф. Балабанова и да се окопае институционално преди края на мандата й.  Медиите гръмнаха и доскоро повтаряха, че предшественикът на Борис Велчев е напуснал университета и е на лечение в Швейцария, или се крие във вила край Тетевенския балкан. В момента обаче Филчев се разхожда във ВУЗ-а и дори е повишен в шеф. Проверка на „Торнадо“ установи, че на практика Филчев не ходи на редовно на работа и често е заместван от колегата си Стоян Стойков. В същото време бившият главен прокурор изял от часовете на проф. Румен Марков, който е генерал и бивш ректор на ВИПОН в Симеоново. Никола Филчев се държал с останалите си колеги като началник и като бетониран преподавател в УНСС, ползващ се с протекции.

Студентите пък са разлепили в коридорите на ВУЗ-а протестни плакати, на които пише „Христина Балабанова агент на ДС”. За да може да контролира изцяло студентите, деканката е дала пълен картбланш на Филчев да си избира кои преподаватели да влизат в комисията за оценяване на студентите на държавните изпити. След 2 месеца предстои конкурс за нов декан, който според преподавателите ще махне порочните практики. Именно това е и причината за надигащото се недоволство във факултета срещу практиките, които Христина Балабанова е въвела. За поста й се въртят вече кандидатурите на Борис Ланджев, Димитър Радев и Атанас Василев, като един от тримата също се спряга, че е агент на ДС, но името му се опази в тайна.

Скандалната професрока към студентите: Сядайте! Кой ще обяснява?!

В блога си студентът по право Любомир Авджийски е написал стенограма от разговора си със скандалната деканка Христина Балабанова, в която преподавателката се държи арогантно заради това, че студентите се обръщат първо към заместника й и я прескачат. „Торнадо” публикува със съкращения част от срещата помежду им.

Хр.Балабанова: Сядайте! Кой ще обяснява? Какво искате да ми представите?
Авджийски: От началото на годината имаме идеята за създаването на сайт, а също и за сдружение...

Б: Разбрах аз за вашето предложение. Защо сте ходили първо да го представяте вчера на преподаватели и на Ланджев. Кой е Ланджев?! Знаете ли кой е декан?!

А.: Доц. Ланджев е зам.декан по учебната дейност и мисля, че това е най-правилният начин. Когато студентите имат подобни идеи да ги обсъдят с преподаватели и студенти преди дойдат при вас за окончателно решение. Не сме мислели да ви „прескачаме“.

Б.: И какви са тея сдружения. Вие административно право учили ли сте? Нещата, за които говорите, са незаконни. Кой закон урежда образованието? Кой акт урежда реда в УНСС?

А.: Законът за висшето образование и Наредба на ректора... Но с какво сме ги нарушили?

Б.: Правилник, не наредба. Как да не сте ги нарушили? Как студенти ще създават сайта на Юридическия факултет?! И какво е това сдружение...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 18213 |16.04.2011 Ванга каза: Гробът на Левски е в черквата Свети Николай Чудотворец . 56| 5529 |07.03.2011 Съдът оправда Николай Цонев . 14| 13761 |10.12.2010 УНСС плаши студенти да не говорят за Филчев . 10| 8830 |17.11.2010 Босия: Съдя Филчев за клевета!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads