Реклама / Ads
4| 5993 |14.04.2014 АКТУАЛНО

Депутати дискутират "Белене" на площадката

.
АЕЦ "Белене" влиза отново в парламента. Депутатите от енергийната комисия ще коментират днес целите, пречките и перспективата на проекта за нова ядрена централа. Заседанието им обаче ще е на самата площадка на АЕЦ "Белене" по идея на бившия кмет на Белене Петър Дулев, който сега е депутат от Коалиция за България.
 

В 20-минутна презентация Дулев ще представи историята на АЕЦ "Белене", пристанището, бетоновия завод, изградената лаборатория, складовата база. На заседанието на ядрената площадка ще присъства и управителят й Христо Кондров. "Докато трае арбитражното дело, не можем да коментираме съдбата на АЕЦ "Белене", Дулев.

Но отбеляза, че подготвя това изнесено заседание от няколко месеца и целта му е народните представители да видят на място всичко направено по проекта до момента. АЕЦ "Белене" не е "един гьол", както от ГЕРБ и предишното правителство се опитваха да внушават в обществото", допълни Дулев. Той и колегите му от БСП са на мнение, че бъдещето на централата трябва да се вземе с аргументирано политическо решение. В края на февруари 2013 година предишното Народно събрание реши, че спира изпълнението на проекта "Белене", пише "Стандарт".

Тогава против изграждането на централата гласуваха от сините и ГЕРБ. От ДПС не участваха във вота, а БСП и "Атака" бяха категорични, че ще преразгледат решението за спирането на проекта в следващия парламент. Малко преди това се проведе и референдумът за "Белене". Допитването, инициирано от БСП, обаче се проведе при сравнително ниска избирателна активност. Но близо 60 процента от участвалите българи гласуваха за развитието на ядрените мощности у нас. Соцдепутати неофициално коментираха, че в изготвянето на новата енергийна стратегия на страната ще настояват проектът "Белене" да бъде включен.

Предстои и финализирането на финансово-икономическата обосновка и техническите параметри на АЕЦ-а. А през май вероятно ще излезе и решението от Арбитражния съд в Париж. "Атомстройекспорт" внесе иск към НЕК по проекта "Белене" за 1 милиард евро. До арбитражното дело се стигна точно заради решението на миналия парламент проектът да спре.

На изнесеното заседание на комисията по енергетика днес в "Белене" депутатите ще разгледат и направеното през годините по изграждането на хидроенергийния комплекс на Дунав при Никопол - Турну Мъгуреле. Както и доклад за подобно съоръжение на Силистра - Калараш. Както вече стана ясно, премиерът Пламен Орешарски коментира в края на миналата година проектите и възможностите за финансиране с румънския си колега Виктор Понта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6628 |05.03.2014 Депутатите възстановяват "Кремиковци"; тъгуват по бг стоманата . 25| 9076 |29.10.2013 Луд скандал по нашенски. Освирквали депутати в Атон . 20| 8332 |18.01.2013 Протестът по река Дунав срещу АЕЦ "Белене" - 24 март 1990 г. . 44| 7125 |06.06.2011 Тройната коалиция откраднала 130 млн. лв. от "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads