Реклама / Ads
8| 5898 |31.10.2014 АКТУАЛНО

Депутатите спориха за КТБ

.
Управителят на БНБ Иван Искров Източник: Булфото
Законът предложен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, най-вероятно не цели това, което се рекламира. Шансът банката да бъде спасена е много голям.
 
Това каза пред журналисти изпълнителният директор и член на управителния съвет на КТБ Илиян Зафиров, който бе привикан в следствието по-рано днес, за образец на почерка.

„Не е нужно, както казват да се наливат средства от държавата, които да се плащат години. Държавната подкрепа може да има най-различни форми, включително и държавна гаранция, депозит, който може да бъде върнат до една година. Има много начини банката да бъде подкрепена от държавата, така както беше подкрепена една друга банка”, посочи Илиян Зафиров във връзка с начините за оздравяване на КТБ.

Междувременно в Народното събрание депутатите проведоха дебат за гласуваното от временната комисия по бюджет и финанси решение за оздравяване на „Корпоративна търговска банка" АД и ТБ „Виктория" ЕАД.

Решихме да предложим отпадането на точка 3 от проекта за решения и да представим по точка 1, 2 и 4 редакционни корекции, обяви от парламентарната трибуна Менда Стоянова. "Трябваше в кратки срокове да бъде изработена промяна в Закона за кредитните институции, която да транспортира текстовете от директивата, като нашето задължение е това да се случи до 31 декември.

 

Идеята беше те да се транспортират веднага, по-рано, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститора”, посочи Стоянова. „Това, което г-н Искров прочете като оферта от потенциалните инвеститори от трибуната на НС, ясно показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, докато имат такива към държавата”, обясни тя.

 

„Ще призовем да се оттегли точка 3, да не се гласува тя в зала, но държим да бъде гласуван проекта за решение по точка първа, която гарантира, че българските банкови закони ще бъдат наистина в синхрон с европейското законодателство”, подчерта Менда Стоянова. От ГЕРБ държат и на точка 2, която ще гарантира незабавното изплащане на гарантираните депозити на граждани, които чакат за това вече пети месец.

 

"Изплащането на гарантирани депозити може да стане до края на ноември, ако се приемат необходимите мерки за това", допълни Менда Стоянова.

 

Препоръчвам на вносителите на законопроекта да го оттеглят, заяви от трибуната на парламента Янаки Стоилов от БСП. Очаквам днес да не се формира коалиция на гузната финансово-политическа съвест, която да подкрепи този законопроект. По думите му след изявлението на председателя на УС на БНБ е станало ясно, че няма сериозни инвеститори, които към днешна дата да са готови да отделят необходимите средства, които да оздравят КТБ, коментира Стоилов.


Ние все още не знаем реакцията на БНБ по състоянието на КТБ АД и дали имаме нормален банков надзор, обясни от трибуната на парламента Емил Димитров от Патриотичния фронт. Той припомни, че при разискванията в комисия ръководството на Централната банка не е успяло да обясни каква е била реакцията на БНБ за оздравяването на КТБ АД. По време на разискванията стана ясно, че при направената проверка миналата година състоянието на банката е било наред. Година по-късно три одиторски компании казват, че има сериозен проблем, каза Димитров. Според него именно това трябвало да се изясни.

Мартин Димитров от Реформаторския блок също подкрепи като цяло проекта за законови промени. От партията му обаче не подкрепят третата точка от решението на комисията, с което се задължава БНБ да оздравява банки с отрицателен капитал. Той поиска промяна на тази точка от решението.

"Ние трябва да търсим най-изгодния вариант и най-евтиния за страната ни. Ако държавата със собствени средства подпомогне оздравяването на КТБ, това ще увеличи допълнително бюджетния дефицит. Ние сме против тази идея и според нас по-добрият вариант е да се дадат държавни гаранции на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите. Тази структура може да изтегли заем, който да не е в тежест на държавния бюджет", обясни Димитров.

По думите на депутата от АБВ Ивайло Калфин обаче предложението на Мартин Димитров да се ангажират обществени средства не е най-добрият вариант. Според него обявяването на банката в настоятелност няма да спре провеждането на цесиите. Ще се появи синдик и цесиите ще се увеличат, но няма да са видими, смята Калфин.

Сега има различни оценки на одиторите от KPMG и тези на Банков надзор, обясни и депутатът от АБВ Ивайло Калфин. Според него действията на компетентните органи са били направени по лош начин като резултат и никой не може да каже каква ще е цената за обществото и за икономиката. Той бе категоричен, че АБВ ще подкрепи решението за оздравяването на банката, което се гласува на комисия.

В момента Народното събрание трябва да реши как да бъде спасен 12% от БВП на държавата, обясни и депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Той също попита къде е бил банковия надзор през последните 11 години при прегледите на банката.

До момента единствено от БСП се обявяват категорично против подготвяните промени с цел оздравяване на КТБ. Според червения депутат Румен Гечев дори е бил променен първоначално одобрения текст на решението - думата "предприеме" е била сменена с "предложи". Впоследствие се оказа, че депутатът не е разбрал за направената промяна в бюджетната комисия.

"Не е лесно, да не кажа невъзможно, да бъде оздравявана банка с отрицателен капитал. Каквото и да запишете в решението си - задължава или препоръчва, ние това не можем за го изпълним", заяви управителят на БНБ Иван Искров.

Ако БНБ си беше на мястото, както и нейният надзор, всичко това около КТБ нямаше да се случи, заяви Бойко Борисов. Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се лидерът на ГЕРБ към Искров. Лидерът на ГЕРБ посочи, че Иван Искров не е обяснил колко ще струват и двата варианта – оздравяването, и фалирането на КТБ. Според него, ако се дадат пари от бюджета, 5 години напред България ще е в рецесия. „Не знам дали има партия тук, която да иска да управлява в рецесия”, каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6566 |30.10.2014 Джамбазки: Евровуйчо Жозеф Дол е абсурдно да ни поучава . 1| 5471 |30.10.2014 Грипът броди из България . 29| 6969 |29.10.2014 Ръководството на КТБ: Докладът на БНБ е поредната манипулация . 19| 6389 |29.10.2014 Арман Бабикян пред Фрог: ГЕРБ се държат като късно събудил се човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads