Реклама / Ads
22| 5515 |06.03.2016 АКТУАЛНО

„Der Standard”: Европа закрива Балканския маршрут за бежанците

.
Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски маршрут". Това пише в днешния си брой австрийското издание "Дер Щандарт", цитирано от БГНЕС. Вестникът разполага с документа, който ще бъде обсъден на утрешната среща на върха в Брюксел.
 
Той предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за потенциални търсещи убежище. Срещу това Атина ще получи помощ от ЕС. Мигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция, пише "Дер Щандарт".

 

"Нелегалната миграционна вълна по "Балканския маршрут" се прекратява. Този маршрут е закрит", пише в декларацията, която трябва да бъде приета на утрешната среща.

 

Бежанците използват Балканския маршрут, който започва от бреговете на Гърция и преминева през Македония, Сърбия и Словения, защото досега беше със занижен контрол. В последните седмици обаче Македония и другите държави затвориха границите и наложиха ограничения, с които предизвикаха струпване на огромен брой мигранти край северозападните граници на Гърция.

 

Голяма част от мерките, които ще бъдат приети, се основават на споразумение, което трябва да бъде прието с Турция. Тя веднага трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички мигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да ги приеме обратно, съгласно споразумението за реадмисия. В същото време се планира да бъде приет тристранен договор за реадмисия между ЕС и Турция, който да влезе в сила от 1 юни. Планът предвижда и директно преселение на сирийските бежанци от Турция в страните от ЕС. Спешният план на ЕК за хуманитарна помощ за Гърция ще бъде подкрепен от държавните и правителствени лидери на ЕС, което предвижда 700 млн. евро, 300 млн. от които са само за тази година. Другата част от плана се отнася за сигурността и той предвижда спешно изпращане на служители на "Фронтекс" в Гърция, по границата с Македония и Албания.

 

На практика срещата на върха утре трябва да позволи всички страни до края на годината да възстановят Шенген и вътрешния контрол на границите в Шенген да остане в миналото, се казва в документа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6935 |29.02.2016 Депутатът Манев: В Европа се охраняват хората, не лютеницата . 6| 7679 |25.02.2016 Утре в „Шератон“ МОСВ и Зелените разпределят нови 100 милиона лева от Европа . 0| 6568 |12.01.2016 Няколко факта за мюсюлманското население в Европа . 34| 7025 |30.11.2015 "Българска пролет": Европа капут пред Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads