Реклама / Ads
2| 7877 |01.11.2010 АКТУАЛНО

Деца от диаспората и от "смесените райони" честват Будителите

.
Частна фондация иззе функциите на държавата заради доброволната й абдикация от работа със сънародниците ни от диаспората.
 

Честване на Деня на народните будители се организира от Фондация Българска Памет и община Якоруда
за втора поредна година с участието на повече от двеста ученици от Благоевградска област. В рамките на празничната програма Фондацията открива изложбата „Будителство и българска памет”, съвместен проект с председателя на сдружение „Кръг Будител” доц. Пламен Павлов.

Автентични български фолклорни традиции ще покажат на Централния градски площад пред Народно читалище „Светлина” детски фолклорни и певчески състави от гр. Якоруда, гр. Белица, гр. Разлог, гр. Девин, гр. Доспат, с.Слащен, с. Дъбница, и с. Кочан. Закриването на празника ще се ознаменува с тържествено поднасяне на венци пред паметника на централния градски площад в Якоруда. Приветствия в празничния ден ще дойдат и от името на българските евродепутати Мария Неделчева и Андрей Ковачев по повод на поредния обявен, съвместно с Фондация Българска Памет конкурс за есе за училища от Благоевградска област „Моят път в Европа”.



Frognews.bg напомня, че Фондация Българска Памет работи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие, за да бъдем пълноценна част от общото европейско пространство на знанието, просперитета и духовността. Организаторите се надяват да предадат на участниците в Есенния семинар своите ценности, вдъхновение и ентусиазъм и да създадат с общи усилия възможности за тяхното пълноценно бъдеще в България.

В същото време във Варна се провежда традиционният есенен семинар на Фондацията
с участието на деца от диаспората. Първата група с участници от Украйна и ученици от Тервел пое към домовете си с незабравими впечатления от срещата си с прародината. Сега на ред са 250 деца от Западните покрайнини и от Молдова, които също слушат лекции за българската култура и език, за националната идентичност и европейските ценности. Те ще посетят Велико Търново, ще се насладят на спектакъла "Звук и светлина", ще разгледат Мадара и ще говорят на родния си език, кроейки планове как след някоя и друга година отново ще се върнат тук, вече като студенти.

Семинарът започна с послание от името на председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски, който заяви: „Преди двеста години европейската култура започва да възприема последователно многообразието като ценност и като позитивен принцип за постигане на единство. Днес ние работим за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие, за да бъдем пълноценна част от общото европейско пространство на знанието, просперитета и духовността. Така ние оставаме верни на духовната идентичност на Европа, която цени културната самобитност и е солидарна с разнообразието от национални и културни принадлежности. Надявам се да успеем да предадем и на вас своите ценности, вдъхновение и ентусиазъм и да градим с общи усилия своето пълноценно Европейско бъдеще.”

Бъдеще, което засега се гради преди всичко на плещите на частна фондация, иззела функциите на държавата навсякъде, където тя е абдикирала.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11912 |20.10.2010 VIVACOM със SIM-карти, показващи къде са децата ни . 4| 7337 |01.09.2010 50 деца от Цариброд ще учат изцяло на български . 6| 5894 |13.07.2010 Закон ще открива и развива децата-чудо . 17| 6622 |28.02.2010 Родопски деца стъпиха на жълтите павета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads