Реклама / Ads
10| 10018 |07.04.2009 АКТУАЛНО

Деца от смесените региони получават посещение до Брюксел

.
Българчета от смесените райони за пръв път видяха морето, старите български столици и признаха, че за пръв път някой ги забелязва. Пътуването им подари Фондация Българска Памет.
 

Децата‒победители в конкурса за есе „Моята мечта в България”, органициран от Фондация БЪЛГАРСКА ПАМЕТ, бяха наградени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Специалната награда за шестимата отличени е посещение в Европейския парламент в Брюксел от 14 до 17 април по покана на евродепутата от ЕНП Николай Младенов и с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски.

Победителите са - Медиха Мустафова Сапунджи и Сюлейманка Юсни Хаджисюлейман от Якоруда, Еднан Идризов Чолаков от Касъка, Доспатско, Гюлбиес Хасанова Чаушева и Сюлейман Сюлейманов Барутев от Абланица, общ. Хаджидимово и Милеслава Георгиева Богданова от Гоце Делчев.

Образователно-интеграционните проекти на Фондация Българска Памет, насочени към ученици от различни общностни групи станаха традиция. За трета поредна година в старата родина дойдоха и бесарабски българчета от Украйна и Модова.

В първите дни на пролетната ваканция, след като поредната голяма група от 150-те бесарабски деца, отпътуваха, сега 120 деца от смесените българо-мюсюлмански региони на Гоцеделчевско пристигнаха в Гранд хотел „Варна” по покана и финансиране на д-р Милен Врабевски, председател на Фондацията. Всички са участвали в конкурса за есе и са се състезавали между 350 свои връстници от Югозападните смесени българо-мюсюлмански райони от 31 училища от общините Якоруда, Девин, Доспат, Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча и Хаджидимово.



Тази група е по‒различна, коментираха за Frognews.bg от фондацията. Те са много емоционални, но същевременно патриархално възпитани, което е типично за семействата в Пиринско-Родопския регион. В същото време обаче у тях има много любознателност и стремеж към знание и амбиции за бъдещо развитие в България.
Децата, и христянчета, и мюсюлманчета, откровено споделят, че за пръв път са забелязани от някого ...”До сега не са ни е водили на подобни обучително-развлекателни екскурзии ...” А Фондация Българска Памет им предостави възможност - чрез разнообразна образователно-развлекателна програма - да се вгледат смело в бъдещето, уважавайки произхода, и богатството на своята автентична култура.



По време на престоя си освен лекциите по история на д-р Врабевски и по български фолклор и обредност на Снежана Йовева-Димитрова, експерт в Консултативния съвет на Фондацията, децата видяха за пръв път старите български столици Плиска и Преслав, възхитиха се на Мадарския конник и имаха беседа в музея в Мадара, а във Велико Търново като финал на тяхната едноседмична ваканция се насладиха на спектакъла „Звук и светлина – Царевград Търново”. А на финала, наред със сълзите и снимките за спомен, се преплитаха с размяната на телефони, адреси. И както сподели едно от многото будни деца: „Аз съм българка и искам да си остана в България! „

В хода на богатата програма децата отговориха и на въпросите на Frognews.bg:

- За пръв път ли си във Варна? Харесваш ли морето?

- За какво си мечтаеш най-много?

- Искаш ли да пътуваш и къде?

- Какъв искаш да станеш?



Ангелия Веселинова Данаилова, 8 кл. Гр. Девин.

1. За първи път съм във Варна и морето е страхотно, защото то е моята страст.
2. Мечтата ми е да се реализирам като професионален музикант и да пътувам по целия свят.
3. Искам да направя околосветско пътуване с кораб.
4. Професионален музикант.

Надин Мехмедова Бакалова, с. Дъбница.

1. За първи път съм в България и морето ми хареса много.
2. Мечтите ми са много и различни, но най-голямата е да остана в България и да се реализирам тук както в личен, така и в професионален план.
3. Бих искала да направя околосветско пътешествие с хеликоптер.
4. Искам да стана преводач.

Рамзе Исмаилова Шишкарева, с. Абланица

1. За първи път съм във Варна и разбира се, че ми хареса морето.
2. Моята мечта е да отида в Париж и да видя Айфеловата кула.
3. В Индия – Тадж - Махал.
4. Когато порасна искам да стана известна актриса; да обиколя света.

Сабрие Исмаил Шайгьова, с. Юруково

1. За първи път съм във Варна, но винаги ще запомня този красив град с неговата прекрасна и красива природа., както ще запомя и приятните преживявания.
2. Да, харесвам морето.
3. Мечтата ми е нашата страна да се развива и преуспее, за да стигне нивото на другите развити държави. Желая тук в България да има хора, които гордо достойно, с любов и уважение да носят българското в сърцето си.
4. Искам да имам шанс да се развивам и да бъда достойна българка, както и да бъдат другите младежи достойни български чеда, защото България е в нашите сърца и ние всички заедно сме България.
5. Обичам да пътувам и да се наслаждавам на красотата на нашата земя, защото наистина има какво да се види.
6. Искам да стана адвокат и да помагам на хората да бъдат достойни и добри.


Вяра Стефанова Стефанова. гр. Якоруда

1. За първи път съм във Варна. Много съм впечатлена от красотата на града и варненските плажове.
2. Да, много харесвам морето, бих го гледала с часове и бих се къпала в него непрекъснато. То винаги ме е омайвало със своята магическа красота.
3. Мечтая да завърша образованието си и да продължа да уча по-нататък, да се реализирам успешно в България, да мога да осигуря добър живот на семейството ми.
4. Да, обичам да пътувам по страната ни. Мисля, че в България има много красиви кътчета, които ни карта да се гордеем и които не отстъпват по красота никое друго място по света.
5. Аз уча и искам да продължа да уча като икономист-информатик. Мечтая да се реализирам по професията си.


Айше Алиш Балеа, гр. Якоруда.

1. За първи път идвам във Варна. Още от мига, в който я видях бях силно впечатлена от града и от неговата красота.
2. Морето е много красиво. Обичам да гледам вълните и да усещам морския бриз.
3. Мечтая да се образовам, да се издигам и реализирам като личност в България. Да стана достоен български гражданин и да се опитам да допринасям за развитието на страната с каквото мога.
4. Обичам да пътувам из България. Нашата страна има прекрасна природа и забележителност. За какво да обикалям по другите държави, като нашата страна има всичко. Искам да я опозная, тя е незаменима.
5. На първо място искам да се реализирам като личност. Искам да работя нещо, което ще ми доставя удоволствие, но все още не съм решила.

Фатиме Лешкова. гр. Якоруда

1. За първи път съм.
2. Морето е част от красивата българска природа и като такава, аз много го харесвам.
3. Искам държавата ни да се развива и да ни предоставя възможности и перспективи на всички млади хора. Искам да живея тук и никога няма да я напусна.
4. Желая да завърша и да продължа да се образовам и развивам, след което да работя по завършената от мен професия.
5. Желая да пътувам както в България, така и в чужбина.
6. Мечтая да стана лекар, да помагам на хората, защото това е най-благородната професия.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10808 |06.04.2009 Граждани садят дръвчета, лесoвъдите – няма ли кой да ги спре?! . 2| 6051 |03.04.2009 Италиански учени откриха гените на инфаркта . 2| 6895 |02.04.2009 Изложба представя първата петилетка на България в НАТО . 5| 5945 |01.04.2009 Задължителни рецепти стопират самолечението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads