Реклама / Ads
0| 5965 |10.09.2009 АКТУАЛНО

Die Welt: Страхът от безработицата ни парализира

.
Хора, които се страхуват от безработица и мислят постоянно за трудовата активност в много случай страдат от психически разстройства, които нерядко завършва със самоубийства.
 

Това пише в обзорна статия немският вестник Die Welt, като се позовава на данни на Федералната статистическа служба, станала обект на коментар и от българската секция на радио Deutsche Welle.

Във времена на криза служителите все по-често излизат в болнични заради психични проблеми. През последната година, според информация на ТКК - една от водещите германски застрахователни компании, във Федералната република броят на отсъстващите от работа заради психични проблеми се е увеличил с 20 процента и така е достигнал най-високото си ниво от 2000 година насам. По данни на друга застрахователната компания - АОК, в сравнение с 1995 година броят на германските трудещи се, засегнатите от заболяване на психиката, се е увеличил с 80 процента.
Стресът - фактор с фатално въздействие

Психичните разстройства могат да имат фатални последици. Все по-често те водят до самоубийство. Това сочат и данните от редица други страни. Във Франция например през 2008 година броят на самоубийствата е нараснал значително. Американски изследователи пък прогнозират, че тази година броят на самоубийствата в САЩ ще нарасне с 1 200 случая. Особено засегнати се оказват хората, работещи под голям стрес.

Но не само мениджърите се решават на фаталната крачка. Все повече безработни или хора с непостоянна работа, най-вече имигранти или деца на имигранти, се самоубиват. През последните 50 години в Германия на всеки 47 минути се извършва по едно самоубийство. Над 20 процента от самоубилите се са били хора над 60-годишна възраст.

Според председателят на програмата за предотвратяване на самоубийствата в Германия Армин Шмидке най-застрашени са момичетата или младите жени с мигрантски произход. Направените изследвания при тях показват, че  вероятността да извършат опит за самоубийство е най-голяма. Тази тенденция сред мигрантите се обяснава с факта, че те не винаги успяват да се интегрират в приемащата ги страна, по-трудно намират работно място и психическата им несигурност нараства, обяснява психологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5816 |03.09.2009 Епопеята на сем. Кентуел продължава . 1| 9599 |01.09.2009 Нашествие на мажоретки . 0| 5314 |31.08.2009 Улесняват процедурата при осиновяване . 0| 5241 |31.08.2009 Повече от 5000 на поправителен по български език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads