Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
0| 5032 |10.09.2009

Die Welt: Страхът от безработицата ни парализира

.
Хора, които се страхуват от безработица и мислят постоянно за трудовата активност в много случай страдат от психически разстройства, които нерядко завършва със самоубийства.

Това пише в обзорна статия немският вестник Die Welt, като се позовава на данни на Федералната статистическа служба, станала обект на коментар и от българската секция на радио Deutsche Welle.

Във времена на криза служителите все по-често излизат в болнични заради психични проблеми. През последната година, според информация на ТКК - една от водещите германски застрахователни компании, във Федералната република броят на отсъстващите от работа заради психични проблеми се е увеличил с 20 процента и така е достигнал най-високото си ниво от 2000 година насам. По данни на друга застрахователната компания - АОК, в сравнение с 1995 година броят на германските трудещи се, засегнатите от заболяване на психиката, се е увеличил с 80 процента.
Стресът - фактор с фатално въздействие

Психичните разстройства могат да имат фатални последици. Все по-често те водят до самоубийство. Това сочат и данните от редица други страни. Във Франция например през 2008 година броят на самоубийствата е нараснал значително. Американски изследователи пък прогнозират, че тази година броят на самоубийствата в САЩ ще нарасне с 1 200 случая. Особено засегнати се оказват хората, работещи под голям стрес.

Но не само мениджърите се решават на фаталната крачка. Все повече безработни или хора с непостоянна работа, най-вече имигранти или деца на имигранти, се самоубиват. През последните 50 години в Германия на всеки 47 минути се извършва по едно самоубийство. Над 20 процента от самоубилите се са били хора над 60-годишна възраст.

Според председателят на програмата за предотвратяване на самоубийствата в Германия Армин Шмидке най-застрашени са момичетата или младите жени с мигрантски произход. Направените изследвания при тях показват, че  вероятността да извършат опит за самоубийство е най-голяма. Тази тенденция сред мигрантите се обяснава с факта, че те не винаги успяват да се интегрират в приемащата ги страна, по-трудно намират работно място и психическата им несигурност нараства, обяснява психологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Епопеята на сем. Кентуел продължава 3| 4901 |03.09.2009 . Нашествие на мажоретки 1| 8601 |01.09.2009 . Улесняват процедурата при осиновяване 0| 4630 |31.08.2009 . Повече от 5000 на поправителен по български език 0| 4551 |31.08.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ