Реклама / Ads
15| 6472 |18.01.2015 АКТУАЛНО

Л. Дилов за Фрог: Проблемът не е в свободата на словото, а в свободата след словото

.
Любен Дилов
Ако българските журналисти трябва да издигат френски лозунги, то съдържанието им не следва да е „Je suis Charlie“, а „Je suis 100“. На 100-тно място сме в общата класация на държавите по свобода на словото, коментира пред Фрог нюз говорителят на Български демократичен център (БДЦ) Любен Дилов - син.
 
И все в този дух трябва да отбележим, че тук проблемът не е точно в свободата на словото, а в свободата след словото. Малкият пазар на България предопределя почти да няма медии, които да се издържат единствено от реклама и разпространение. Това води до сложни икономико-политически връзки в медиите, които един прост закон за осветляване на собствеността няма да реши. Не че не трябва такъв регламент, но няма да е достатъчен, коментира Дилов.

Моето мнение е, че на първо място трябва да се работи за съдебната реформа. Ако българския съд е бърз, ефикасен и справедлив, това ще внесе и нужния порядък в частно-правните отношения свързани с медиите. Ако набеденият може да се защити, ако издатели и журналисти чувстват реална отговорност за думите си. Всичко останало би следвало да е саморегулация на самите журналисти. Държавата не трябва да се меси много-много. Няма случай в историята Държавата ефикасно да е защитила свободата на словото. Това е все едно пуснете лисицата да защитава курника.

На въпрос какво наложи изключването на Николай Бареков от политическата група на БДЦ, Любен Дилов каза, че г-н Бареков не е изключван от никъде. „Той сам заяви, че се оттегля от коалиционния съвет на старата ни коалиция. Това и проблемите в самата партия „България без цензура“ доведе до необходимостта да се направи ново коалиционно споразумение между партиите, които се явиха на изборите от 5 октомври и създадоха парламентарната група БДЦ.

Това споразумение е факт от 13 януари. Партията „България без цензура“ не присъства в него, най-вече защото явно й е нужно време да реши проблемите си. Както знаете, през последния месец я напуснаха знакови лица – заместник-председатели, организационният й секретар, депутати”, припомни Любен Дилов.

В момента има съюз от партии „Български демократичен център“ и парламентарна група със същото име, които препотвърдиха ангажиментите си пред избирателите и политиката, която следват: да са опозиция на управлението, да подкрепят реформите, за които настоявахме. Най-вероятно тази формация ще започне да се разширява и с това име ще се яви на предстоящите местни и президентски избори, заяви Дилов. На 22 февруари в София ще има общ делегатски форум на партиите учредители, който ще препотвърди ангажиментите й.

Новият политически съюз се управлявал от политически съвет, председателстван на ротационен принцип. Нещо като старото СДС, даде за пример Дилов. В него влизат председателите на партиите и ръководството на парламентарната група. За първи председател беше избран лидерът на Гергьовден – Драгомир Стефанов.

На въпрос кого представя г-н Бареков в Европейския парламент сега, Любен Дилов заяви: Въпросът с евро-представителството също е ясен – и г-н Бареков и г-н Ангел Джамбазки са народни представители в Европейския парламент, в групата на Консерваторите и реформистите. Партиите, които ги избрахме не виждаме необходимост да променяме това положение. Тази група е влиятелна и е близка до духа на умерен евроскептицизъм, която изповядваме.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6151 |16.01.2015 Радева за Фрог: Западът е нарцистично упоен от собствените си представи . 14| 6556 |15.01.2015 М. Андреев пред Фрог: Писанчев и Лазаров са ветропоказатели, абсурдно е да останат . 7| 7802 |14.01.2015 Юрист пред Фрог: Пропуски на БНБ стряскат съдии по дело на КТБ . 17| 10806 |13.01.2015 Посланик Л. Шопов за Фрог: Отношенията ГЕРБ - ДПС – мираж върху подвижни пясъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads