Реклама / Ads
3| 5222 |20.04.2017 АКТУАЛНО

Доклад: Европейските журналисти търпят натиск, насилие и цензура

.
Европейските журналисти често са подложени на натиск, насилие и цензура, сочи доклад на Съвета на Европа. Проучването е проведено сред 940 журналисти от всички 47 държави членки на съвета, както и Беларус, от април до юли 2016 г.
 

Почти една трета от журналистите са били жертва на физическа саморазправа в последните три години, сочи изследването.

 

Около 69% са били подложени на психологическо насилие, натиск, цензура, заплахи и оронване на престижа.

Малко над 53% от журналистите са се оплакали от интернет тормоз, в който влизат обвинения за пристрастие, персонални нападки и заплахи.

 

50% от анкетираните са посочили, че са били заплашвани онлайн от конкретни групи хора, а 46% са получавали закани за физическа саморазправа.

 

Други 46% са получавали натиск от политически групи, 35% - от полицията, а 39% са били обект на наблюдение. Цели 23% са били сплашвани с разследване, арест и съдебни дела заради работата им.

 

Почти три четвърти от анкетираните са заявили, че се опасяват от това, че са наблюдавани и не могат да защитят анонимността на източниците си. За случаи на кражба, конфискация или повреждане на собственост, свързани с тяхната работа, съобщават 21% от журналистите.

 

13% от жените са били подложени на сексуален тормоз.

 

От физическо насилие са се оплакали журналисти предимно от Кавказкия регион и Турция, но има и единични случаи в държави членки на Европейския съюз. Въпреки това голяма част от участвалите в проучването са получавали заплахи за физическа саморазправа повече от веднъж.

 

Страхът от бъдещи прояви на насилие, било то физическо или психологическо е водещ при повече от половината участвали, като една трета от тях се страхуват за сигурността на своите семейства и близки.

 

Като резултат, повечето журналисти изпитват страх от работната им среда и често си налагат автоцензура. Един на всеки пет участвали е заявил, че изпитва натиск при съставяне на материалите си по начин, който да бъде угоден на работодателя му.

Едва 36% от журналистите заявили, че подобни инциденти ги мотивирали да работят още по-добре и да се противопоставят на цензурата, цитира bTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5694 |19.04.2017 Журналисти от Нова скочиха на Васил Иванов . 0| 3914 |11.04.2017 Доживотен затвор грози 30 турски журналисти . 1| 4557 |10.04.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: Европейските и бюджетните пари у нас се отчитат като инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads