Реклама / Ads
19| 13907 |02.02.2020 АКТУАЛНО

Доц. Даниел Смилов: На път е да се разгори якобинска вакханалия, жертва ще падне целият обществен ред

.
Доц. Даниел Смилов
Самото пришиване така да се каже на казуса „Божков“ към казуса „Радев“ е проблематично. И от моя гледна точка то е симптом за по-обща политика на българската прокуратура. Те като че искат да покажат, че всички нейни опоненти, политически опоненти, било то от опозиция, президент или т.н., всъщност, са не по-различни от криминалния контингент и са мотивирани от престъпни намерения.
 

На хората все по-ясно им става, че прокуратурата води политика. Това е орган, който има собствена политика. Това казва в интервю за "Фокус" Доц. Даниел Смилов, преподавател в СУ “Свети Климент Охридски“.


Части от тази политика са доста проблематични. И от моя гледна точка най-проблематичната част е, че има известна като че ли предубеденост, има желание всеки политически опонент, било то на г-н Гешев, било то на прокуратурата с аргумента, че тя трябва да се реформира, или пък по-общо – опонент на ядрото на властта от ГЕРБ и ДПС, всеки един от тези хора за г-н Гешев като че ли представлява потенциален престъпник, посочи той.


Дори президентът, виждаме, човек, за когото са гласували все пак огромно количество, и който поне в публичната биография е уважавана личност, с много сериозна професионална кариера, и той видите ли последната седмица се нареди заедно с хора, които винаги са имали съмнителна репутация в българското общество, въпреки че са разполагали с много възможности и много пари, каза още Смилов.

 

Един от най-неприятните резултати от нея може да е разгарянето на някаква якобинска вакханалия, в която в крайна сметка жертва ще падне целият обществен ред. Просто ще има една пълна дискредитация на всички институции. Има една хубава книга „Как умират демокрациите“ на двама американски автори, и там те твърдят, че началото на края така е когато всяка една институция започне да използва всички ресурси, с които разполага, за да унищожи своя политически опонент. Тръгне ли се по тази наклонена плоскост, общо взето резултатът е или някакъв тип бананова фасадна република, или пък някакъв тип авторитарна консолидация на властта. Не искаме нито едно от двете. Все пак, България с всичките дефекти и кусури на своята демокрация е член на Европейския съюз, достигнали сме едно ниво на развитие и просто няма да си струва да се връщаме назад, коментира доцентът.

Обявяването на политическия опонент за потенциален престъпник беше част за съжаление от предизборната кампания на г-н Гешев за главен прокурор. Той ясно това го сподели по време на изслушванията във ВСС и прочие, и прочие. И тогава доста хора обърнаха внимание на този факт. Сега вече виждаме и реални стъпки в тази посока. Така че не става дума за някакво случайно отклонение да речем от пътя. И в този смисъл аз по-скоро виждам стратегия от страна на прокуратурата. Добре е там за тази стратегия да имат и някаква критична дистанция спрямо нея, и да могат да оценят и опасностите, които са свързани с преследването им на всяка цена, каза Смилов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 13087 |30.07.2019 Даниел Божилов: Драги ми Блъсков, не искам Гешев, заради чадъра върху вас . 5| 5513 |09.04.2019 Даниел Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на СУ . 5| 7513 |17.10.2018 Даниела Горчева: Правова държава ли е България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads