Реклама / Ads
0| 6475 |13.12.2007 АКТУАЛНО

Доц. Орлин Спасов: Политическите блогове не могат да спечелят гласовете на избирателите

.
,,Сред най-известните блогъри у нас са Ивайло Калфин, Мартин Димитров и Александър Божков. Тази политическа тенденция започна с последните избори за президент", казаха още Спасов и журналистът Илия Вълков.
 

Това стана ясно днес на пресконференция на тема ,,Политическите блогосфери в България", с участието на студенти от СУ. Т.нар. виртуална политика започва да се практикува все повече с всеки изминал избор - за евродепутати и наскорошния местен вот. В личните си виртуални дневници политиците пишат главно мисли, които не са успели да изразят в медиите или в парламента, но за тяхната искреност може да се поспори. Така например министър Калфин прави в своя блог коментар по повод разцеплението на НДСВ, като изразява недоволството си от партията. Два дни след публикацията обаче споменава пред една от националните телевизии, че жълтата партия трябва да остане в тройната коалиция. В своето лично виртуално пространство пък бившият зам.-министър Георги Кадиев дава подробно обяснение за скандалния случай около въпросното увеличаване на данък ,,хазарт", предложено от самия него. Там Кадиев казва, че всъщност увеличението в никакъв случай не било насочено към хазартния бос Васил Божков, както се коментираше в медийното пространство.

picture.jpgДоц. Спасов, който преподава във факултета по журналистика в СУ, обясни още, че предизборните блогове се занемаряват веднага след гласуването на вота, както например направиха Юлиана Николова, Бриго Аспарухов и Мартин Заимов, който още в началото признал на своите посетители, че блогът е само временен. Филиз Хюсменова пък е оставила единствено своята снимка. Сред най-малко посещаваните лични дневници са тези на Борислав Цеков, Минчо Спасов и на Атанас Щерев, според когото ,,блогът трябва да покаже политика без вратовръзка". Илия Вълков добави още, че този вид публикации не могат все още да навлязат официално като някакъв вид медиа, но въпреки това някои български вестници публикуват от време на време политически мнения. ,,Блогът се възприема като вид пряка комуникация с хората, като своеобразен хепънинг. Той е по-скоро насочен към младите, които не се интересуват от политика и не ходят по митинги, а предпочитат да сърфират в интернет. Засега обаче политическите блогъри остават неразбрани", добави още той. Съществуват и друг вид блогове - антиполитически, които са най-често свързани с оплюването на Георги Първанов и Бойко Борисов, а по-изобретателните са направили свои дневници от името на Румен Петков и Боян Биолчев. В заключение доц. Спасов каза, че МВР не може да навреди на блоговете, както се опита с натиска над еколозите, а напротив - само да ги рекламира. ,,Има някои политици, които са дори доволни, че блогът им се чете от МВР. Те са от този тип хора, които застават твърдо зад торентите", добави доцентът.

Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16522 |13.12.2007 10-те най-вредни храни за човешкото здраве . 2| 6696 |13.12.2007 Попкралицата Кайли Миноуг ще пее в София на 18 май догодина . 1| 10951 |13.12.2007 Айк Търнър, бившият съпруг на Тина, ще я гледа от небето . 4| 5352 |12.12.2007 „Големите усти”: „ТВ реалитата само развличат, а не образоват”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads