Реклама / Ads
0| 5169 |22.05.2015 АКТУАЛНО

Дванадесетокласниците пак са на матура- Вариант №1

.
Матура днес
Тази сутрин в сградата на Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен държавен зрелостен изпит за 12-и клас по избор между 13 учебни предмета, както и националното външно оценяване по математика в седми клас. Това съобщи пресцентърът на МОН.
 
Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет за матурата.

Най-много зрелостници - 17 671, през тази година са избрали като втори задължителен изпит биологията и здравното образование.

14 638 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - шест часа.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване по математика в седми клас.

Изпитът ще започне в 10.00 часа.

Той се състои от два модула. Първият модул е за национално външно оценяване и е задължителен за всички седмокласници. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор /числов, символен или словесен/. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият, допълнителен, модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула по математика се оценява със 100 точки.

Вариант 1 се падна на втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета. Вариантите са общо два, а номер 1 бе изтеглен от журналист в МОН.

Министърът на образованието Тодор Танев коментира, че разчита на службите и техния професионализъм да бъде разкрит случая с изтичането на отговорите от матурата по литература и мисли, че в министерството не е генерирало изтичането на информация. За провеждането на днешната матура са предложени допълнителни мерки за сигурност, които не са реализирани, а именно заглушаване на джиесемите в района на министерството и в района на училища. Това не е допуснато, тъй като МОН е в непосредствена близост до президентската институция, така че и днес са в действие традиционните мерки за сигурност.

Най-много зрелостници – 17 671, тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование. 14 638 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8360 |03.11.2014 Венцислав Димитров: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант за държавата . 25| 11098 |16.08.2012 За абсурда, в неговия български вариант . 9| 15777 |17.05.2009 Вариант 1 на матурата по български език и литература (с отговори) . 2| 5795 |16.01.2008 Fort Boyard тръгва и в български вариант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads