Реклама / Ads
0| 9780 |09.07.2015 АКТУАЛНО

Ефим Ушев за Фрог: Спасението е в бг лева, не в еврото, казват оттатък границата

.
Ефим Ушев
В нашия район преди Ксанти всичко е опустяло, гърците спряха да ходят по заведенията, да се веселят, има елементи на някаква паника, не е както преди. До преди няколко дни ресторантьорите наоколо не смогваха да посрещат хора, но сега има пълно затишие, просто хората са се откъснали, разказа за Фрогнюз главният редактор и издател на „Златоградски вестник”, колегата Ефим Ушев.
 

Нашите хора отсам границата обаче не са спрели да пътуват, на практика ние оттук им правим морето. Цените там падат и това е много удобно. Започнаха да се правят нови пакети от страна на хотелите за пътуване с преспиване 4 нощувки, с разглеждане на Ксанти и плаж през деня. 15 евро е нощувката, колкото у нас и около 20 отиват за храненията, така че пакетът идва 35 евро. Засега за нас е по-добре и на практика ние спасяваме сезона там. Имам един познат оттатък, който даже учи български в Ксанти, взима часове там и когато го попитам: „Какво става с кризата?, той ми отговаря: „Няма криза! Има ли булгар, криза няма!” И това съвсем не е шега, каза Ушев.

 

Остров Тасос е много замрял в сравнение с миналата година, защото са разредили и фериботите, няма гориво, или по-скоро не могат да го платят. Огромен танкер, който идва да зарежда, седи и чака, те не могат да го платят, защото банките са затворени. Преди фериботите до Тасос бяха на час, сега са на 5 часа. И Тасос, и Самотраки са го закъсали много откъм посещения, но плажовете от Кавала до Александруполис са си много добре – пълни са с българи, добавя журналистът.

 

Има и друга тенденция, която се забелязва напоследък: увеличават се запитванията за покупка на имоти у нас. По-заможните гърци очевидно са се ориентирали към българския пазар за недвижимо имущество, за да вложат парите си, така че да не им изфирясат. До миналата година такива запитвания нямаше, сега се появиха – къде има апартаменти, какви, нещо да купят. Подобна тенденция има и в обратна посока – там също се предлагат много имоти за продажба, даже ги обявиха тия дни – за около 73 000 евро може да се купи апартамент между 60 и 80 кв.м., каза Ушев.

 

Така че - нашите магазини са пълни в момента, зъболекарите не могат да насмогнат, тук гърците масово идват да си правят зъбите, зареждат бензин и търсят начини да спасят парите си, а техните заведения от Ксанти насам пустеят. Иначе настроенията им не са антиевропейски, но пък има друго много интересно нещо – за първи път чух от тях, че спасението им било само в нашия лев. „Изглежда, че ще се оправим, ако вземем лева”, казват някои. По отношение на връщането на драхмата – едни искат, други – не. Ден преди референдума отново бях оттатък, питах ги как ще гласуват, а те ми казват – „Всички сме ОХИ”. „Ще ви изгонят от Европа!”, казвам им аз, а те: „Няма, искаме Европа, но не можем повече да плащаме”, в смисъл не искат повече да им намаляват заплати и пенсии, разказа Ефим Ушев, който всяка седмица носи на родопчани оттатък границата в Гръцко своя вестник. В него специално за нашенците, останали извън българските предели, той поддържа специална рубрика на родопски диалект, която те с интерес четат и допълват със свои спомени и истории.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9288 |08.07.2015 Ахундова за Фрог: Лица от ляво и дясно ще са новите кредитни милионери . 0| 5878 |07.07.2015 Р. Йорданов за Фрог: Определени партии развратиха МВР, полицаите мислят само за заплатка и пенсия . 0| 6472 |06.07.2015 Асланов за Фрог: Близнашки скача от цвят на цвят за себеизява . 0| 15270 |03.07.2015 Само във Фрог: Посланичката на САЩ си тръгва заради теч на информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads