Петък, 26 Април 2019, 03:36
Реклама / Ads
Frognews
20| 4829 |15.01.2011

Екогласност осъди Министерство на икономиката

.
енергетикът Георги Котев
Решението е за отказ за достъп до информация. Става дума за доклад, провокиран от изнесени данни от Георги Котев, който дълги години работеше в АЕЦ „Козлодуй”. Задължителните указания на съда са да бъде предоставена исканата информация на Екогласност.

На 02.12.2010 г. Административният съд София-град, Второ отделение 30 състав разгледа делото на Национално движение „Екогласност” срещу Главния секретар на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) от правителството на Бойко Борисов, относно частичния отказ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) да се предостави доклад на Дирекция „Сигурност на енергоснабдяването” към МИЕТ.

Докладът, визиран в делото, е от 15.08.2008 г. до ексминистър Петър Димитров. Повод за него стават изнесените данни от работилия 17 години в АЕЦ „Козлодуй” Георги Котев. Те се отнасят за съществуваща в атомната електроцентрала мащабна корупционна схема при подмяната на ядреното гориво от 2004 г., с непредвидим риск при експлоатацията. Постъпилият изричен отказ от страна на Министерството е с вх. № 92-00-213/08.03.2010 г. за предоставяне на пълен достъп до информацията, съдържаща се в Доклада.

Въпреки това АО е предоставил частичен достъп до Доклада, като е заличил отделни полета, които са представлявали според него защитена търговска тайна, тъй като според служебна бележка на директора на дирекция „Правна” в МИЕТ е възможно да се предостави поне частичен достъп до съдържанието на доклада

Съдът намира, че не е било налице основание за частичен отказ от предоставяне на исканата информация. Докладът е следвало да бъде предоставен изцяло, с изключение на защитената от Закона за защита на личните данни информация.

Главният Секретар на МИЕТ е постановил незаконосъобразен административен акт в частта, която е оспорвана, който следва да бъде отменен. Преписката следва да бъде върната на органа със задължителни указания на съда за предоставяне на информация на заявителя – Национално Движение „Екогласност”, постанови съдът.

Frognews.bg напомня, че преди две години Георги Котев напусна България и АЕЦ „Козлодуй”, където е работил дълги години в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. Според негови изчисления до момента България е ощетена с над 500 млн. евро. Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ от Русия ни изпращат рециклирано старо, което е значително по-евтино, но и доста по-опасно. Далаверата е по договорка с кръгове от българска страна.

Разкритията му навлякоха огромни неприятности, натиск и заплахи за живота. Макар и в чужбина, българинът не спира да се бори за истината. В средата на юли той започна гладна стачка срещу ядрената мафия в центъра на Брюксел, но по-късно я прекрати, след декларираната готовност от министерството на икономиката за изясняване на случая.

Frognews.bg
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Европарламентът осъди тайните затвори на ЦРУ 2| 5901 |19.02.2009 . Осъдиха О Джей Симпсън на 33 години затвор 4| 10138 |06.12.2008 . Министерство на отбраната откри сезон "Зима" 2008 - 2009 9| 5641 |24.11.2008 . Осъдиха мъж за тормоз над костенурки и белочела гъска 2| 4839 |21.11.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах