Реклама / Ads
17| 10249 |15.04.2015 АКТУАЛНО

Експерт за Фрог: Взривените гранати били за Русия

.
Може да има още взривове в Иганово!?
Взривените 500 термобарични гранати може да са били предназначени за Русия. На границата с Украйна руските войски тренират точно с такива оръжия - вакуумни бомби. Затова не бива да се изключва и версията за диверсия или саботаж с помощта на вътрешно лице, което работи за конкуренцията. Печалбата от продажба на такива гранати е огромна. Това каза за Фрог военен експерт от района на взривовете.
 
Дали е саботаж, диверсия , немарливост, недоглеждане или дефект в самите нови боеприпаси трябва да установят разследващите органи, но накрая едва ли ше има виновни и наказани, както и при поредицата други взривове преди това, допълни той.

Докато не се вкара някой от дирeкторите и шефовете на тези заводи и фирми в затвора, оправия няма да има и взривовете ще продължат. Печалбата за тях е по-важна от живота на хората, категоричен бе той.

Военният експерт съобщи още, че в района на Итаново продължават да работят сапьори от поделението в Белене, но по стария план за взрива от 21 март. Не е ясно какво ще бъде предприето за новите взривове. Цеховете в Иганово не са на военните и нямат нищо общо с армията. Дали Сухопътни войски ще продължат да помагат е въпрос на средства,  заяви той.

Ще припомним, че войници от руската армия по време на военните учения в югозападната част на страната, близо до границата с Украйна, тренираха различни маневри и стреляха с термобарични ракетни системи.

Маневри и стрелби с нова термобарична система тренираха и край Волгоград руски войници – част от ученията, които обяви министерството на отбраната на страната на 24 април. Два танка, екипирани със система „ТОС 1А Буратино”, проиграваха бързо дислоциране на ракетни подразделения и защитно-нападателни тактики. Бяха поразени над 50 цели в района. Системата Буратино включва установка за многократно изстрелване и термобарични оръжия, които са фиксирани на върха на танка. Боеприпасите представляват конвенционално взривно устройство с голяма мощност, което е познато във военната терминология като вакуумна бомба. Има обсег на действие 6 километра.

Що е то термобарично оръжие? Термобаричното оръжие е конвенционално взривно устройство с голяма мощност. За разлика от обикновения експлозив, който носи в себе си окислител, термобаричният боеприпас използва атмосферния кислород при взрива. Други названия са вакуумна бомба или горивно-въздушна бомба.


Изстрел tbg-7v с термобарична бойна част - българско производство

Термобаричното оръжие се състои от два експлозивни заряда. При освобождаване на оръжието (пускане от самолет, ако е бомба или изстрелване от оръдие, ако е снаряд), се задейства механизъм, който детонира първия заряд на определена височина. При тази детонация във въздуха се разпръсква голямо количество летлива течност или фин прах, който се смесва с атмосферния кислород. След като облакът от въпросното вещество се разшири достатъчно, се задейства вторият по-мощен експлозивен заряд, който го възпламенява и така се получава изключително мощна експлозия.

При самото възпламеняване околният въздух се засмуква от огъня, образувайки вакуум, откъдето идва и другото наименование на темобаричното оръжие - вакуумна бомба.

През септември 2007 година Русия успешно тества най-голямата вакуумна бомба, създавана някога, наречена "Бащата на бомбите" (в отговор на американската "Майка на бомбите", която допреди руския опит беше най-мощното конвенционално оръжие в света). Получената експлозия е подобна на малък ядрен взрив. Радиусът на действие на "Бащата" е два пъти по-голям от този на американската "Майка", а номиналната мощност - четири пъти по-голяма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5569 |14.04.2015 Братът на Ченалова за Фрог: Не се крие, явила се е на разпит на 2 април, мълчат . 14| 5820 |14.04.2015 Иван Бояджиев пред Фрог: Взривовете в Иганово са терористични атаки . 1| 5251 |11.04.2015 Експерти: Оцветителите в боите за яйца са вредни . 5| 6116 |08.04.2015 Ал. Методиев за Фрог: Ха-ха! "Солидарност" ще обединява ромите, проси парички от ГЕРБ!!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads