Реклама / Ads
0| 6938 |03.04.2018 АКТУАЛНО

Експерт пред Фрог: Внимавайте с великденските храни, отключват болести

.
Източник: БГНЕС
В козунаците все по-рядко се използват яйца, вместо тях се слага яйчен прах, обясни пред Фрогнюз инж. агроном Илия Бачев.
 

Яйчният прах се произвежда от течни яйца, в резултат на механично чупене на пресни яйца. Филтриран и хомогенизиран, пастьоризиран на минимална температура от 63°C за 3,5 минути и охладен при 3°C, се изпраща за спрей изсушаване. При месенето на козунаци са необходими 100 г от праха, който се разтваря в 300 г хладка вода, пояснява специалистът.

Той сигнализира, че повечето сладки храни и напитки, които присъстват на великденската трапеза съдържат вредни вещества, които отключват сериозни здравословни проблеми, някои от които завършват със смърт.

 

Един от най-вредните подсладители, които често се използват в нашето ежедневие, е АСПАРТАМЪТ.


Аспартамът е съставен от: фенилаланин (около 50% от него), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Той е отговорен за около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки, според докладите до Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA и от 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симптома от над 10 000 официално подадени оплаквания. Някои от болестните прояви са по-леки, а други - сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия (особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия), безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнения ще поясня, че от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания.

 

Според лекари и учени следните заболявания или състояния могат да се усложнят или да бъдат отключени от консумацията на храни или медикаменти, съдържащи аспартам: мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм. Възможно е и симптомите, които се получават в резултат на токсичното действие на нутрасуит, да наподобяват изброените заболявания. Ефектите могат да не се проявят веднага, а след няколко години.

 

Свободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя, е причина за възникването на различни остри и хронични неврологични прояви, защото и тя, и нейното съединение аспартат спадат към групата на т. нар. екситоксини. Това са вещества, обикновено аминокиселини, които реагират със специфични рецептори в мозъка.

 

През май 2011 г. ЕК поиска от агенцията да направи цялостна оценка на подсладителя, след като нови научни изследвания разкриха потенциално негативно влияние върху бременни жени и по-висок риск от рак. Италианският онколог Морандо Софрити публикува изследване през 2010 г., което показа повишен риск от рак на черния и на белия дроб при мишки, хранени с аспартам. Проучване от същата година, включващо 60 000 бременни жени, установи връзка между приемането на подсладени с аспартам напитки и случаи на преждевременно раждане.

Мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, влошаване на зрението и сърдечно-съдови проблеми. Това са само част от проблемите, които предзвикват изкуствените подсладители. Имаше години, когато захарта беше тотално зачерктната, но с навлизането на модерната хранително- вкусова промишленост нещата се промениха. С цел по-голяма печалба и уж грижа за здравето на хората в храните започнаха да се използват изкуствени и изключително вредни за здравето на всички подсладители.

Mнoгo xopa изпoлзвaт acпapтaмa, ĸoгaтo минaвaт нa диeтa зa oтcлaбвaнe, зaщoтo в cpaвнeниe cъc зaxapтa нe cъдъpжa ĸaлopии. Πpиeмът нa eнepгия e пo-мaлъĸ и тe oчaĸвaт нaмaлявaнe нa излишнитe ĸилoгpaми.

Mит e, чe acпapтaмът щe ти пoмoгнe в oтcлaбвaнeтo. Maĸap дa имa 0 ĸaлopии, тoй oĸaзвa влияниe нa aпeтитa и ĸoличecтвoтo пpиeмaнa xpaнa.

Πoпaдaйĸи в opгaнизмa E951 (аспартам) пpeчи нa мoзъĸa дa изпpaти cигнaл, чe ce e нaxpaнил и дopи пoвишaвa aпeтитa. B peзyлтaт ce пoлyчaвa oбpaтeн eфeĸт и нaпълнявaнe. Toвa ce дължи нa eднa oт cъcтaвĸитe мy – aминoĸиceлинaтa фeнилaлaнин (50%).

 

Ако аспартамът се нагрее до 30 С, то метанолът, съдържащ се в аспартама, се превръща във формалдехид, а от последния се образува мравчена киселина, която предизвиква метаболична ацидоза. Отравянето с метанол имитира множествена склероза. В случая с кожната туберкулоза се откри, че това заболяване се е разпространило толкова широко, колкото и множествената склероза, особено сред тези, които пият кола лайт и пепсилайт.

 

E951 мoжe дa пpeдизвиĸa 92 paзлични и нeжeлaни cтpaнични eфeĸти зa здpaвeтo. Чacт oт тяx ca: глaвoбoлиe и мигpeнa, бeзcъниe, aлepгии, бeзпoĸoйcтвo бeз видимa пpичинa, бoлĸи в cтaвитe, cвeтoвъpтeж, aгpecивнocт, cилeн пpeдмeнcтpyaлeн cиндpoм, пpoмeни в мeнcтpyaциятa, xpoничнa yмopa, ĸocoпaд и т.н.

 

Πpи cepиoзнo нaтpaвянe c acпapтaм ce cтигa дopи дo ĸpитични здpaвocлoвни пpoблeми ĸaтo нeoбpaтимo yвpeждaнe нa мoзъĸa, yмcтвeнa изocтaнaлocт, язвa, eпилeпcия, пoвишeн aпeтит зa cлaдĸиши, пpиcтpacтявaнe ĸъм acпapтaм, xипepaĸтивнocт пpи дeцa, тeжĸa дeпpecия, aгpecивнo пoвeдeниe, фoбии и т.н.

Teзи вpeдни eфeĸти мoгaт дa ce пoявят извeднъж или пocтeпeннo и дocтa чecтo ce oпpeдeлят нeпpaвилнo ĸaтo дpyги бoлecти. Eтo зaщo чecтo пpeдпиcaнитe лeĸapcтвa нe вoдят дo oблeĸчaвaнe.

 

Cъвeти, ĸoитo мoгaт дa пoмoгнaт:

Πpeмaxни oт диeтaтa cи вcичĸи пpoдyĸти c acпapтaм – нa oпaĸoвĸитe им oбиĸнoвeнo пишe - "диeтичнo", "бeззaxap", "лaйт" или "ниcĸoĸaлopичнo".

В заключение мога да подчертая, че аспартамът е “сладкият убиец” на модерното време от края на XX и началото на XXI век. Неговото пандемично разпространение е наложено от мощни икономически интереси и е израз на тенденцията на търговската система да обсебва потребителя чрез продукти, предизвикващи зависимост.

 

Само за справка, България е една от страните в Европа от „демокрацията“ насам (1989г.) с най-висок процент на хора заболели от тумор в мозъка и рак на дебелото черво.

 

Друг подсладител е 1- АЦЕСУЛФАМ К или Е950

Ацесулфам К е нискокалоричен подсладител, който често може да се срещне в комбинация с аспартам. Той е одобрен от FDA през 1988 г. като заместител на захарта и е разрешен за употреба в различни храни и прахчета за моментални напитки, дъвки и т. н. Търговските му наименования са Sunette и SweetOne. Почти 200 пъти по-сладък от рафинираната захар. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.

Според редица независими изследвания ацесулфам К предизвиква тумори на белите дробове, млечните жлези, някои редки новообразувания, като например в тимусната жлеза, а също и левкемия. Проведените експерименти с ацетоацетамид, разпаден продукт на ацесулфама, показват, че той предизвиква бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза в плъхове.

Безопасна доза 1 грам на ден

 

2- Фруктоза (царевична)

Употребата му в продуктите за диабетици напоследък е в огромни размери. Използването на благозвучното “фруктоза” не е случайно. Звучи ви някак плодово и безопасно. Истината, е че фруктозата, която си набавяме през плодове или мед е чудесна, но в хранително- вкусовата промишленост има друго вещество – глюкозо-фруктозен сироп. Глюкозата в него се усвоява бързо, или се складира в мускулите, черния дроб или мастните тъкани. Поради бързото си усвояване, тя стимулира панкреаса да произвежда много инсулин, което често е свързано с покачването на излишни килограми. Черният дроб има ограничени възможности за преработка на фруктоза, и когато тя дойде в голямо количество, голяма част от нея се превръща в мазнини. Видимо хора, които поти нищо не консумират, неконтролируемо пълнеят.

 

4- ЦИКЛАМАТ или Е952

Цикламатът спада към групата на високоефективните подсладители - вещества, които са десетки или стотици пъти по-сладки от обикновената захар, в която група влизат аспартам (Е951), ацесулфам К (Е950), сукралоза (Е955), захарин (Е954), неотам и др. Цикламат със своята 30 до 50 пъти по-голяма сладост от захарозата е най-слабият от използваните изкуствени подсладители.

През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. В рамките на Стария континент цикламатът е спрян в Обединеното кралство, но е разрешен в много други европейски страни, включително и България. Днес повече от 55 страни все още одобряват употребата на цикламат.

Безопасна доза 0,8 грама на ден, все пак говорим за овкусители на храни.

 

5- СУКРАЛОЗА или Е955

Той е нов, термоустойчив, силен подсладител, разработен от британската компания Tate&Lyle. Сукралоза е 600 пъти по-сладка от захарта и два пъти по-сладка от захарина. Тя не е типичният изкуствен подсладител, тъй като е получена при хлориране на захароза, но за разлика от нея вместо три хидроксилни групи има три хлоридни йони. Това е и причината сукралозата да е неусвоима от организма. В него черен дроб не е в състояние за детоксикира тялото ни от Е955 и че сукралозата нанася щети на метаболитни клетки в черния дроб. Многобройни изследвания показват, че няма как да има безопасно количество от това токсично вещество. Проведени са експерименти с опитните животни, които са яли сукралоза и всички от тях са получили разширяване на черния дроб и калцифициране на бъбреците. Според скорошни данни сукралозата има отрицателен ефект върху мозъка, нервната система, имунната система. Смята се, че този подсладител може да причини вродени дефекти или дори ракови болести. Немащабно ново изследване сочи още, че комбинацията от глюкоза и сукралоза оказва негативно влияние върху нивата на кръвната захар и инсулина.

 

Безпосна доза 4 мг на 1 кг телесно тегло!!!

 

6- ЗАХАРИН или Е954

Това е най-старият от всички подсладители и е около 300 пъти по-сладък от захарта. Той не се усвоява от организма и няма никакви калории. На практика има изследвания които посочват, че този продукт далеч не е диетичен. Неговото действие обърква тялото, което вместо да отслабва от липсата на чиста захар, започва да пълнее. Също като аспартамът и захаринът предизвика нежелани странични реакции. Най-безобидната е перманентно главоболие. Захаринът не се усвоява от тялото, трудно се изхвърля и на практика се наслагва в организма. През 1970 година изследване показва, че захаринът предизвиква рак на пикочния мехур при плъховете. Това доведе до временната му забрана, но малко след това отново му бе дадена зелена какво се крие зад т.нар.

 

Е-та в пакетираните продукти

Това са всички онези  консерванти, овкусители, подобрители, емулгатори, антиоксиданти и т.н. В съвремените сладоледи масово липсва мляко – но за сметка на това растителните /вредни/ масла са много, в саламите и другите колбаси месото е минимум, колкото да замирише на него,  сиренето – суроватка, а в хляба има подобрители, които да го карат да издържа повече, но които хич не са безобидни… Похвална е идеята на правителството за връщането на български държавен стандарт за млечните продукти, но това за съжаление е само капка в морето.  Ще кажете, че какво толкова – у много от храните липсва качество, с което у нас сме свикнали, но едва ли би ни навредило дотолкова, че да се разболеем от нещо страшно… Много уважавани у нас и в чужбина специалисти обаче биха казали – напротив, истината е съвсем друга. Теорията за вредни съставки в храните поддържат много съвременни учени. Те разкриват, че две от тях, присъстващи масово в храните у нас са мононатриевглутамат и аспартам или Е621 и Е951. Съставки, забранени в много европейски страни и американски щати. Първата се намира в солените храни, а втората - в сладките.

 

Глутаматът е придобил славата си на наркотик, който пристрастява човек към определени храни.


Той представлява екситоксин, широко използван в хранителната промишленост.  През последните три десетилетия е натрупан достатъчно материал, който доказва, че мононатриевият глутамат в свободно състояние е опасен за здравето. През 1968 г. за пръв път публично е оспорена безвредността му от д-р Робърт Хо Ман Куок, който имигрирал в САЩ от Китай. Той съобщил, че 20 минути след като се хранил в един китайски ресторант в САЩ, получил изтръпване, мравучкания и стягане в гръдния кош, докато в родината си никога преди това не е имал подобни оплаквания. Този синдром е остро настъпващо състояние, наблюдавано досега многократно при по-чувствителни хора след консумация в ресторант, където подправката се използва в значителни количества при приготвяне на някои храни. Други симптоми, които могат да се проявят, са сърцебиене, слабост, безсъние, главоболие, спазми и болки в корема, промени в зрението и пр., твърдят учени.

 

Д-р Мария Папазова призна, че навремето като млад учен в БАН дала по погрешка глутамат на две опитни мишки. До 10 минути и двете били мъртви. Според д-р Джон Олни вследствие на поемането на съставката се забелязва и тенденция към странно затлъстяване, което се дължало на унищожаването на нервни клетки в хипоталамуса - област, регулираща различни ендокринни функции, включително и поддържането на теглото. Той забелязал, че опитните животни получавали увреждания в мозъка веднага след консумацията на подправката, а нервноендокринните проблеми се развивали след известен по-продължителен период от време. В следващите години различни учени, занимаващи се с изследвания на нервната система, потвърдили тези резултати. Малките на опитните животни били с по-силно изразени увреждания и според Олни това се дължи на недоразвитостта на кръвно-мозъчната бариера при тях и по-лесното преминаване през нея на токсични субстанции. Най-известните научни медицински списания обаче отказали да публикуват изследванията на учения.

Олни свидетелства по-късно пред специален комитет на Сената по въпросите на храненето, че подправката е опасна за здравето на хората и особено за бебетата и малките деца. Едва към края на 70-те индустрията премахнала глутамата от бебешките храни. Но той е скрит в толкова много хранителни продукти, че майките често, без да искат, го дават на децата си. За бременни жени никога не е имало предупреждение да не консумират храни, съдържащи глутамат.

 

Днес със сигурност се знае, че мононатриевият глутамат "убива" невроните в мозъка и причинява невроендокринни разстройства при животни и при хора.

 

Глутамат има най-вече в колбаси, подправки, бульони, фиксове, чипсове, солети, снаксове, сосове, хидролизирания (растителен или зеленчуков) протеин, хидролизирано овесено брашно и всичко, което е "хидролизирано", растителния протеинов екстракт.

 

Глутаматът, също както и аспартамът, може да допринесе за отключването и развитието на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, особено при хора, при които има такава тенденция и която би могла да не се изяви иначе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 20186 |30.03.2018 Методи Андреев пред Фрог: Срамувам се, че премиер ни е Борисов, на ход е Тръпм с ”Магнитски” . 8| 13579 |30.03.2018 Димо Гяуров за Фрог: Няма да погледнат с добро око на нас заради ”Скрипал” . 19| 17151 |27.03.2018 Методи Андреев пред Фрог: Бойко Борисов има комплекси от двамата диктатори – Ердоган и Путин . 12| 20676 |26.03.2018 Октай пред Фрог: Със зависимостите си, Борисов постави в капан цяла Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads