Реклама / Ads
3| 5632 |05.08.2015 АКТУАЛНО

Експерти: ДПС взе успешно десния завой, дава рамо на ГЕРБ

.
ДПС зави успешно надясно
ДПС даде на ГЕРБ важна предпоставка за дълъг мандат - невъзможност на по-малките партньори да го шантажират с предсрочни избори. Съхраняването на кабинета става функция на намеренията на ДПС. Това се посочва в месечния анализ на Института по социология „Иван Хаджийски".
 
Политическият юли се оказа изключително драматичен месец за България. Парламентарният сезон приключи с много сътресения и обрати. Голяма част от тях обаче бяха отдавна забелязани, коментирани и предвидени от института „Иван Хаджийски": стремеж към „редуциране" на реформите; скептицизъм на политическите играчи спрямо президентския референдум; сближаване ГЕРБ - ДПС; стъпки на ГЕРБ към ограничаване на пространството на РБ; утвърждаващо се разделение на про-ГЕРБ и по-критични към ГЕРБ реформатори; лява радикалност в посланията на БСП и т.н.

„В голямата и бърза политическа размяна в последните седмици президентът беше бламиран и не е ясно дали получи нещо в обещание или утешение. Мая Манолова пък очевидно получи нещо. Но най-много получи ДПС", отбелязват експертите.
Според тях, триъгълникът ГЕРБ-ДПС-РБ е променил геометрията си в полза на ДПС без партията на Бойко Борисов да губи водещата си роля. Това, става ясно от текста, е много добра изходна позиция за хората на Лютви Местан преди тежките преговори за президентските избори. „Десният завой" на ДПС е взет - както отдавна предвиди и институтът „Иван Хаджийски".

„ДПС не позволи на РБ да се утвърди като „западния", „предпочитания" партньор на ГЕРБ в управлението. И двете формации застават като еднакво „западни", което съвсем сви терена на кампанията срещу ДПС като представители на местната олигархия и на връзките с Русия", се посочва в анализа, публикуван под редакцията на проф. Петър-Емил Митев.
Според института „Иван Хаджийски", и антикорупционното законодателство, и промените в закона за съдебната власт стават зависими от мнението на ДПС като пазител на „конституционния консенсус". Експертите посочват, че ГЕРБ ясно са показали на ДСБ, че няма да им позволят да диктуват дневния ред на управлението.

Отбелязва се и че партията на Радан Кънев е срещнала съпротивата на ДБГ и СДС вътре в Реформаторския блок заради говоренето за „предоговаряне на управлението".
През последния месец водещите реформи (на Христо Иванов в правосъдието, на Петър Москов в здравеопазването и на Ивайло Калфин в социалната сфера) са били раздвоени чрез противопоставянето им на други идеи - често от представители на ГЕРБ. Така премиерът Бойко Борисов е получил възможност да се представи като обединител и мотор на законодателните промени, отчитат анализаторите.

На фона на прегрупирането в управляващото мнозинство, БСП олевява в посока на национално-патриотичната ниша, отбелязват от института „Иван Хаджийски". Номинацията на Михаил Мирчев за кмет на София е дадена като пример за това.
Според анализаторите, местните избори ще покажат дали този курс ще изолира БСП. АБВ, в същото време чака или пълна маргинализация на традиционната левица, или привличането й в орбитата на Георги Първанов при провал на местния вот и в навечерието на президентския. „Атака" пък практически отсъства от политическия живот и пребивава в сянка, без да наложи нито една тема във водещите новини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5604 |05.08.2015 Проф. Слатински: Законът за НСО-в името на олигархични интереси . 5| 9694 |04.08.2015 „Водстрой 98” вся паника в БНБ, но остана ненаказана . 2| 11261 |03.08.2015 Пеевски спасява любимката си от Стандарт . 3| 5059 |03.08.2015 НАП: Започваме масови ревизии на издателите на вестници и списания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads