Реклама / Ads
13| 6467 |28.10.2013 АКТУАЛНО

Експерти препоръчват да се направи Министерство на демографията

.
Да се направи Министерство на демографията или на социалната солидарност. Около тази идея се обединиха участниците на кръгла маса, посветена демографските проблеми. Тя вторият форум, организиран от „България без цензура“ в рамките на инициативата „Десет разговора за България“. Кръглата маса се провежда в партьорство с Центъра за демографска политика. На нея Николай Бареков събра над 20 експерти от различни сфери.
 

 

Според участниците новото ведомство трябва да се посвети изцяло на демографските проблеми на страната и в него да се влее Агенцията за българите в чужбина.

България е на 207 място по раждаемост в света и по този показател се нареждаме до страни като Макао. Това каза по време на кръглата маса проф. Петър Иванов. Според изнесените от него данни България се нарежда на 8 място в света по смъртност и в това отношение стоим до страни като Сомалия, Афганистан и Карибати. „Като се прибави и емиграцията, излиза, че намаляваме със 7 души на час“, ообобщи проф. Иванов.

Според проф. Петър Славейков от Софийския университет у нас думата „демографска криза“ не е подходяща, защото сме изправени пред истинска катастрофа. Неговите думи срещнаха потвърждение от изнесените данни от Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населинието и човека към БАН. От цифрите стана ясно, че на фона на световната тенденция за увеличаване на населението, което вече е 7 милиарда, ние контрастираме, защото намаляваме. По данни на ЕВРОСТАТ, ако сега българите са около 7 млн. души, то след 50 години ще бъдат 5, 5 млн. Проблемът, според Христова, който произтича от тези данни е, че след половин век човешкият капитал, който ни очаква, ще се състои от по-възрастни, по-болни и по-бедни хора. А това реално означава, че държавата ще трябва да заделя все повече пари, за да покрие разходите им. „Това са сериозни рискове за националната сигурност“, заключи тя и каза, че са нужни „далекобойни“ действия и стратегии.

 

Участниците във форума се обединиха и около друга идея - да се премахне Данъкът върху добавената стойност на детските стоки. Според разчети на експерти всеки месец едно семейство внася в държавата под формата на ДДС само от стоки, предназначени за малчуганите, между 300 и 700 лева. На фона на тези цифри държавата подпомага раждаемостта с 35 лева детски надбавки, което е нелепо.

 

На следващо място беше предложено самите надбавки за деца да се обвържат със степента на образованост на майките. „Трябва да се стремим да търсим не само увеличение на броя на децата, но на нас ни трябва качествено поколение, да бъде образовано, а не просто популация, която се размножава", мотивира предложението си проф. Петър Славейков.

 

Връщане на ергенския данък. Предложението дойде от Николай Бареков. Според него хората между 22 и 40 години, които са избрали да живеят без деца, но нямат репродуктивни проблеми, е редно да проявят солидарност с обществото и 2% от доходите им да се удържат за социални разходи.

 

По отношение на хората с репродуктивни проблеми Галина Спасова от фондация „Искам бебе“ предложи във всяка община да има фонд „Ин витро“. „Необходимо е фондът за асистирана репродукция да се върне отново към Министерството на здравеопазването – в момента той се намира в НЗОК и достъпът до него е много труден. Не на последно място трябва да се открият кабинети по стерилитет към общинските болници, но и да се опростят процудурите за осиновяване“, каза още тя.

 

Друга идея, около, която се обединиха участниците във форума, е да се отпускат безлихвени заеми за семества на студенти, които имат деца, както и за такива, които живеят в обезлюдяващи се райони.

 

Николай Бареков предложи още да се премахне програмата за временна заетост, която той нарича „От временна заетост към вечна бедност“, а средствата от нея да се вложат за създаване на предприятия с държавно участие. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7556 |04.06.2013 И. Миронова: В Израел всички знаят къде е България и какво е направила за евреите . 23| 9598 |10.11.2012 Как да си направим телевизия? . 81| 9278 |14.11.2011 Симеон си направи виртуално царство . 20| 5699 |21.04.2011 Президентът на РъБъ направи крачка напред към миналото си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads