Реклама / Ads
5| 8840 |09.09.2015 АКТУАЛНО

Елизабет II е кралица на 138 млн души, на лебеди, китове и делфини

.
Елизабет с едно от любимите си кучета като тийнейджърка
Кралица Елизабет II стана най-дълго управляващият монарх в историята на Великобритания. Около 17:30 ч. британско време във вторник, 9 септември 2015 г., тя надмина рекорда на кралица Виктория, която е била на трона в продължение на 63 години, 7 месеца и два дена.
 
Измерен по друг начин, рекордът е от 23 226 дни, 16 часа и 30 минути.


Тя е задминала редица дългогодишни държавни глави, но има един монарх, който е бил на трона преди нея и все още е на власт - кралят на Тайланд.

Макар че самата Елизабет II заяви, че иска този ден да бъде като всеки друг, тя все пак направи кратка публична изява в Шотландия. Премиерът Дейвид Камерън пък отдаде почит към нея в долната камара на британския парламент.

Докато предишният рекордьор - кралица Виктория - е управлявала империя от 400 млн. души, днес Елизабет е кралица на 138 млн. души.

Нейно Кралско Величество Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великолритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност. Това включва Канада, Австралия и Нова Зеландия. Тя е глаа на Британската общност, върхоен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Кралица Елизабет, родена като Принцеса Елизабет Александра Мери на 21 Април 1926 година, отбеляза диамантен юбилей на трона през 2012 година. Нейното, повече от 60 годишно царуване на трона, е пък към модернизиране на Британската монархия и повишаване чувствителността й към социалните проблеми.
 

Въпреки че са кралски особи, тя и родители й, както й по-малката й сестра Маргарет, живеят като спокойно и щастливо семейство в пет етажна градка къща в Пикадили, централен Лондон. Родителите на Елизабет, Дукът и Дукесата на Йорк, поделят времето си между британската столица и семейното имение в парка Уиндзор. Елизабет и по-малката й сестра са на домашно обучение и взимат уроци по френски, математика, история и география, както й танци, пеене и изкуство. Всяка сутрин момичетата шумно скачат в леглото на родителите, ритуал, който ще продължи до сватбения ден на Елизабет. Лилибет както я наричат вкъщи се ужасява от мисълта да се премести завинаги в Бъкингамския дворец след като баща й стане крал.

 

Самият Уинстън Чърчил, премиер на Великобритания през Втората световна война признава, че Елизабет е една от най-ерудираните личности, които той познава.

 

Кралицата има слабост към шапките, някои от които са произведения на изкуството.

 

 

Любопитни факти за кралицата


Малцина знаят как точно живее кралицата на Великобритания. Например, че досега е имала 30 кучета от породата корги. Първото куче и е подарено през 1944 г., когато навършва 18 години. В момента до кралицата са пет корги - Ема, Линет, Монти, Холи и Уилоу. Кралицата дори селектира нова порода, наречена "дорги".

Кралицата си пада също по лабрадори и кокер шпаньоли.

Обича много и конете. Жребци от кралската конюшна през последните 200 години са побеждавали в абсолютно всички състезания във Великобритания. Всеки сезон поне 25 краски коня участват в различни надпревари. Кралските жокеи са облечени с лилави екипи със златни ивици и червени ръкави.

Елизабет II продължава и традицията за отглеждане на пощенски гълъби. Началото е през 1896 г., когато белгийският крал Леополд II подарява на бритаскотго кралско семейство няколко такива двойки. През 1990 г. кралският гълъб "Сандринхемската мълния" печели международното състезание във Франция.

Роклите на кралицата през годините са дело на майстори като сър Харди Амис, сър Норман Хартнел, Карл-Людвиг Кутюр и Морин Роз. Шапките пък, истинско произведение на изкуството, са шити от Фредарик Фокс, Филип Сомервил и О’Риган.

Кралицата притежава и невероятна колекция от скъпоценни изделия, част от която са корони, скиптъри и пр. царски атрибути. Тя притежава и най-големият в света розов брилянт.

През всимчки гоини на управление кралицата поставя венец на Обелиска на загиналите през Първата световна война. Изключение правят 1959, 1961, 1963, 1968, 1983 и 1999 години, когато е била раждала или е била на визита в чужбина.

През юни 2002 г. в чест на 50-годишнината от управлението Елизабет II били организирани първите публични концерти в градината на Бъкингамския дворец. Кралицата посетила концертите с класическа музика и поп концерта "Вечеринка в Двореца", който бил гледан пряко от над 200 милиона зрители по света.

През 2005 г. кралицата заявява, че поема изцяло грижите за 88 млади лебети, обитаващи Темза. Тя помага на специалната служба, която отговаря за красивите птици. Първият Наблюдаващ за лебедите е начначен в кралския двор още през XII век. Кралицата полага грижи още за есетрите, китовете и делфините, обитаващи крайбрежните води на Великобритания. Прави го по силата на закон от 1324 г., пописан от крал Едуард II. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8070 |27.12.2008 Мексиканската кралица на красотата лишена от титлата заради наркотици . 0| 5400 |13.01.2008 Племенник на Елизабет II продава бизнеса си на руски олигарх . 2| 6701 |13.12.2007 Попкралицата Кайли Миноуг ще пее в София на 18 май догодина . 1| 8335 |05.12.2007 Роклята на Елизабет Хърли може да се купи вече и в София за 4225 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads