Реклама / Ads
2| 6185 |14.11.2016 АКТУАЛНО

Емил Георгиев: Влизаме в конституционна каша

.
Михаил Мирчев и Емил Георгиев
След победата на ген. Румен Радев на президентските избори и предстоящата оставка на премиера Бойко Борисов влизаме в конституционна каша. В основния закон се казва, че, ако в последните три месеца от мандата на президента парламентът не може да състави правителство - държавният глава назначава служебно. Ще имаме едно правителство в оставка, докато влезе в длъжност новият президент.
 
Това каза политологът Емил Георгиев в предаването "България сутрин", след като вчера стана ясно, че новият президент на страната е ген. Румен Радев, а премиерът Бойко Борисов спази предизборното си обещание и обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

"Договорките за нов парламент предстоят, но не са ясни субектите им. Има амбиции за две-три нови партии, които имат електорална мощ да бъдат създадени. Въпросът е дали шапката отгоре ще бъде адекватна на това гражданско движение", посочи социологът проф. Михаил Мирчев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Мирчев сподели, че не вярва много да се проточи стигането до служебен кабинет, който да работи с продължаващия своята работа парламент, докато изтече мандата на президента Росен Плевнелиев. "ГЕРБ казаха, че връщат мандата, това става за два дена. БСП категорично заявиха, че няма да правят правителство - още два дена. Цялата процедура може да изтече само за една седмица, след което Плевнелиев си прави служебния кабинет", обобщи той.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, дори с участие на Патриотите, Мирчев е на мнение, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова няма да се хване за този потъващ кораб. По думите му в момента се е получила една изборна катастрофа за ГЕРБ.

"Само за три месеца те регистрираха две много неприятни и горчиви загуби. Първата им загуба беше с избора на председател на ООН, втората е сега. Оттук идва кризата и оттук идва паническият ход на Бойко Борисов да подаде оставка", коментира Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Емил Георгиев пък не е съгласен, че са две загубите на ГЕРБ през последните месеци и по никакъв начин ситуацията с избора на генерален секретар на ООН не може да се прехвърли у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5168 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 29| 2749 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат . 1| 10909 |26.03.2024 Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус . 7| 3016 |23.03.2024 Керемедчиев за атаката: Русия показа, че нивото на сигурност в Москва е шокиращо ниско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads