Реклама / Ads
16| 6780 |14.02.2014 АКТУАЛНО

Ерменков:Калинките на ГЕРБ са под път и над път

.
Документи показват партийно кадруване в държавната администрация по времето на управлението на ГЕРБ. Това каза народният представител от БСП Таско Ерменков, председател на временна анкетна комисия за проверка и установяване на случаите на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия в периода август 2009 - март 2013 г. по БТВ.
 

Ерменков представи документи, открити в служебния апартамент, ползван от депутата от "Атака" Галин Монев, който преди това е бил ползван от депутата от ГЕРБ Павел Димитров.

Според документите първата стъпка е административният секретар на партия ГЕРБ, Цветомир Паунов подготвя и изпраща писмо до областните ръководители на ПП ГЕРБ със следното съдържание: „Уважаеми колеги, трябва да получим на имейл предложение за експерти от вашата област по приложените в справката позиции на областни нива. Следва да изпратите предложение за подходящи експерти, които да бъдат разгледани като потенциални кандидати за работа в изпълнителната власт. Поставят се и срокове - 24 юли 2009 г., непосредствено след изборите. След това още два пъти същата справка е свеждана за изпълнение, но за нови позиции в нея и с отметки - „предложен", „има назначение", „изчаква". "Административният секретар Цветомир Паунов пуска справка до всички структури на партията, които трябва да заемат определени позиции.

След като справката се попълва, тя се връща на министерствата, където се назначават въпросните хора. В мотивите на назначение на тези хора пише: "Член на ГЕРБ", "Партиен кадър на ГЕРБ", "Симпатизант на ГЕРБ" и други. Няма служба, в която да няма такова назначение, дори във Филхармонията", заяви Ерменков. Според Ерменков това дава отговор на въпроса защо администрацията е в състоянието, в което е. "Няма да можем да разкрием всички случаи, защото е невъзможно. По-важната задача е да премахнем тези тенденции да се назначават без конкурс. Има необходимост от орган, който да гарантира, че няма да се продължи с тази порочна практика, той не трябва да е към правителството, за да има безпристрастност".

Павел Димитров, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ на БАСТА поиска включване по телефона, за да обясни казуса. "Аз съзнателно оставих тези документи. Оставил съм папките, защото бяха чернови по законопроекти, върху които съм работил. Аз също бях наследил папки, които ми бяха много полезни. Няма подобни назначения, това са само предложения", заяви Димитров. Според него документите са били други. "Информацията им е от други проверки, просто са добавени към моите папки. Аз не отричам, че е имало документи с предложения. Винаги съм се противопоставял на политическите назначения. Това са предложения за хора, които са подходящи за определена длъжност. Не отричам кадруването в ГЕРБ, именно затова основахме БАСТА", разясни Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 6574 |19.09.2013 Радан Кънев: Ще променим България в посока, в която ГЕРБ не поискаха . 30| 13665 |14.06.2013 Метеж в ГЕРБ срещу Цветанов . 17| 6574 |13.05.2013 Ройтерс: ГЕРБ ще се затрудни да си намери партньори . 20| 5667 |01.11.2011 ЕС ще следи под лупа как ГЕРБ борави с властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads