Реклама / Ads
10| 8989 |07.09.2020 АКТУАЛНО

EUobserver: Насилие на демонстрациите в България. Протестиращите обвиняват провокатори

.
Източник: EUobserver
Протестиращите пред сградата на парламента в столицата София се сблъскаха с полицията миналата седмица в един от най-жестоките епизоди на двумесечните антикорупционни демонстрации, провеждащи се в цяла България. Според полицейските доклади са арестувани над 60 души, а 45 души се нуждаят от медицинска помощ.
 

Това съобщава днес в обширен материал за случващото се България европейското издание EUobserver. Статията е илюстрирана с кадър, на който се вижда как жени подарява цвете на униформени с маски, каски и екипировка за борба с безредици. Надписът под снимката гласи: "Протестиращи се събраха, за да блокират сградата на парламента, преди депутатите да се завърнат от лятната ваканция, някои се опитаха да пробият полицейския кордон"

 

„Аз самият бях ударен два пъти с палка от офицер, който гневно ми крещеше да си махам, когато вече се бях отдръпнал от тълпата“, каза един протестиращ пред EUobserver, цитиран под друг кадър от площада в София, на който се виждат огромен брой протестиращи, които правят път на няколко линейки.

 

Ето какви мнения събира изданието за случилото се на площада в София през изминалата седмица:


Хилядите протестиращите срещу премиера Бойко Борисов искат премиерът и българският главен прокурор Иван Гешев да подадат оставки, заради предполагаеми връзки с мафията и различни олигарси, както и  тяхното неглежиране на борбата с корупцията.

 

Критиците на Борисов бяха разгневени, след като главният прокурор на страната нареди нахлуване  в сградата на президента на страната Румен Радев, гласен критик на управляващата партия.

 

Оттогава двете страни са в изострена конфронтация, която започна от началото на юли, а демонстрациите от миналата седмица отбелязват рекордна активност и масовост.

„Протестът беше огромен с над 50 000 участници, главно млади хора, средна класа, високообразовани, учащи студенти“, заяви евродепутатът Радан Кънев от дясноцентристката Европейска народна партия пред изданието.

 

Демонстрантите бяха принудени да излязат по улиците на българската столица след противоречиво предложение за нова Конституция, която да задържи сегашното дясноцентристко правителство на власт.

 

Адриан Николов, анализатор от Института за пазарна икономика, описва натиска за изменение на Конституцията като опит на Борисов да спечели време и да остане на власт до изборите през март следващата година.

"Целият конституционен дебат е измама", твърди той пред европейската медия.

 

„Национално въстание“?

Последните няколко седмици протестите бяха наречени „Национално въстание“, осмивайки Националното събрание - законодателният орган на България, отговарящ за изменение на Конституцията, според Богомир Богомиров, един от протестиращите в София, който е от организаторите на  миреното недоволство.

 

Протестиращи се събраха, за да блокират сградата на парламента, преди депутатите да се върнат от лятната ваканция, а някои се опитаха да пробият полицейските кордони около българското народно събрание.

 

"Протестиращите искаха да бъдат изслушани. Те бяха игнорирани както от депутатите, така и от правителството през последните два месеца", заявява Димо Диминов, друг протестиращ.

 

Според него полицията не е направила  достатъчно, за да отцепи агресивни провокатори, но след това изведнъж реагира с насилие, насочено към всички демонстранти, включително мирното мнозинство.

 

Богомиров допълва, че напрежението ескалира, когато някои демонстранти са започнали да хвърлят фойерверки срещу, сградата на Народното събрание.
Полицията се намеси и това предизвика реакция от по-радикалните групи демонстранти.

 

"Имаше и много гняв. Гняв, че исканията не са изпълнени след 60 дни демонстрации", казва още Богомиров.

 

Евродепутатът Кънев, критик на премиера, твърди, че са били разположени провокатори, които компрометират както самия протест, така и политиците, които го подкрепят.

 

"Използването на провокатори за оправдаване на по-високи нива на полицейско насилие е нещо често срещано в българската политика през последните 30 години", каза той пред.

 

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов обаче обяви публично действията на протестиращите като "организирани, умишлени атаки" в публикация във Facebook.

 

Андрей Ковачев, който е евродепутат от управляващата консервативна партия ГЕРБ в България заяви пред изданието, че конфронтацията не е решението.

 

"Спешно трябва да се върнем към политическия диалог в подготовка за следващите парламентарни избори. Предстоящите избори са най-добрият начин за българите да определят бъдещото правителство и курс на страната, използвайки демократични средства," смята той.

 

Миналата седмица, коментирайки състоянието на нещата в София и в цяла България, говорителят на Европейската комисия призова за пропорционално използване на сила и изрази подкрепа за правото на българския народ да протестира, припомня още изданието.

 

Превод: Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6238 |08.04.2020 Бум на домашното насилие в извънредното положение . 3| 5231 |20.04.2017 Доклад: Европейските журналисти търпят натиск, насилие и цензура . 4| 5559 |09.12.2014 МВР: Няма данни за упражнено насилие върху Петко Сертов . 4| 5817 |07.12.2014 Насилието над медици продължава: Пияни младежи разкъсаха устна на д-р Денчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads