Реклама / Ads
49| 12161 |01.03.2012 АКТУАЛНО

Европа не иска четирима от комисията по досиетата

.
Евтим Костадинов
Били свързани с тоталитарните структури, но скрили за това от партньорите Най-влиятелната европейска организация Платформа за европейска памет и съвест, която изследва тоталитарните комунистически режими и пораженията нанесени от тях отказа официално на българската комисия по досиетата да стане неин член.
 

 

Президентът на Платформата Горан Линдблад е изпратил от Брюксел по този повод официално писмо още преди 20 дни до премиера Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, външния министър Николай Младенов, МВР шефа Цветан Цветанов и Ефтим Костадинов, но официалните институции у нас мълчат за садържанието му.  „Торнадо” разполага с копие от писмото. Миналата година комисията по досиетата е отправила офицално желание да стане член на авторитетната организация, като при попълването на необходимите за това документи са декларирали, че членовете й не са участвали в репресивни структури и не са били част от висшия ешалон на тоталитарния режим. След своя проверка обаче от Платформа за европейска памет и съвест са установили, че са подведени. Според тях Георги Георгиев, Татяна Кирякова, Евтим Костадинов и Апостол Димитров са заемали постове в социалистическата милиция, комсомола и БКП и са се опитали да прескочат правилата. 

Горан Линдблад твърди, че българската комисия по досиетата няма проблем да бъде прита за член на Платформата, но не и с тези четерима членове и предлага на правителството в София те да бъдат подменени с хора, които не са обвързани с бивсшия тоталитарен режим. В същото време в България негласно тече кампания екипът на комисията „Костадинов” да бъде преизбран за втори мандат, тъй като първият й изтича през април. Вече се спрягат и нови имена. Въпреки опитите „Торнадо” не успя да се свърже за коментар с Евтим Костадинов, телефонът му даваше свободно и се чуваше едниствено музиката от филма „Досетата Х”, а по-късно отговори с SMS – „В среща съм”. Мобилният телефон на Татяна Кирякова пък бе изключен.

„Торнадо” прупомня , че в Платформа европейска памет и съвест членуват 20 държавни и неправителствени организации, от 13 страни членки на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 21516 |21.09.2011 Иван и Андрей с 1/2, Халваджиян и Митовски с по 1 млн. европари . 2| 7852 |07.06.2011 Европа отбелязва Деня на свобода от правителството . 8| 21068 |11.05.2011 Ден на Кирил и Методий – съпокровители на Европа . 33| 6497 |22.04.2011 Европа се провали!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads