Реклама / Ads
18| 6307 |13.06.2008 АКТУАЛНО

Европа полудява по tecktonik танците

.
Tecktonik манията вече превзема клубния живот на Европа. Очакваме и у нас съвсем скоро те да залеят младежките партита и да зарибят голям част от тийндейджърите между 16-20 години.
 

Сигурно се чудите какво е това животно. Споко! То не хапе, не унищожава, а само танцува. И не както свари, а като машина. Или иначе казано - да си разкършиш тялото с движения tecktonik. А, за да стане съвсем ясно за какво иде реч, tecktonik, наричан още tck, е една от новите градски субкултури на Европа, която е микс от стил на танцуване, мода и движение. Тя толерира социалното, расовото и джендър равенство за разлика, например, от техното или пък „черния" хип-хоп на гетото. Като музика и танц, това е смесица от рейв, брейк и хип-хоп и от електронните стилове - хаус, транс, хардстайл, които без ясни правила дават огромни възможности за самоизразяване.

Косите са къси, сресани назад и нагоре, като за целта често се използва брилянтин или гел. Джинсите са тесни (но не впити), за разлика от огромните безформени гащи и размъкнати суичъри на хип-хопа. Впечатляващите аксесоари, задължителна част от облеклото, са средношироките кожени колани - но не тези с огромните и екстравагантни катарами - и дългите "неонови" ръкавици. Те са част от модата и минават за супер култови, а на всичкото отгоре светят в тъмното. Безспорно обаче като основни символи на tecktonik-а си остават ярките звезди и черепи върху лицето, дрехите и аксесоарите, които задължително трябва да блестят от киломери. Отделно, обстановката пък е съчетание от цветни и черно-бели неонови светлини, които заедно образуват „паяжини” по стените, тавана и пода на дискотеката или клуба. Атмосферата е аранжирана така, че да те накара да се почувстваш на някое гейм ниво или пък като герой от фантастичен филм.

Любителите на клубната музика от цяла Европа вече тотално се побъркват по новия танц, макар той да завладя със замах Париж още преди три десетилетия. Най-зарибени са момчетата и момичетата на възраст между 16 и 20 години. Те танцуват както в клубовете на сцени, така и на улицата. Александър Барузден обаче е човекът, който го налага като марка и запазва правата върху него преди 7 години, припомня "Уолстрийт джърнъл". Тази година идеята му е да вземе правата и в още няколко страни чрез лиценза на Световната организация за интелектуална собственост. Разпространението на уникалното явление става чрез интернет – предимно в Youtube и Google Video, които са интегрална част от tecktonic културата. Благодарение на тях, любителските видеоматериали се популяризират и достигат до всички хора по цял свят. Основно средство обаче си остава якият денс в клубовете, където tck танцът е предизвикателство за по-издръжливите. На сцената, която е като ринг, всеки маниак има за задача да се самоизрази и самодокаже. Надпреварванията и надиграванията създават и състезателна, и творческа  атмосферата. Груповите танци дават възможност за индивидуалност и свобода и остават един от най-невероятните начини за предизвикване на супер яки изживявания. За разлика от културата на рейва и транс, те не са свързани със синтетичните психостимуланти (екстази, MDMA) или пък с алкохола и бирата на пънка и метъла. Понеже tecktonik е силно атлетичен, подобно на брейка, той изисква майсторите на култовите чупки да имат сериозна физическа тренировка. Затова тук на почит са енергийните напитки. Най-забавни са tecktonik пичовете, когато правят движения тип "Сресването" (Le Brushing) или "Буркана с гел" (Le Pot de Gel), с които мимически пресъздават сресването или оформянето на прическа с гел. В тези моменти на съзерцание може направо да се задавите от смях, затова е препоръчително, от време на време да се оглеждате наоколо в дискотеката или клуба, за да успокоите еуфорията. Трябва да си спомните, че като цяло ценностите и стилът на живот - tecktonik са за освобождаване и раздвижване на тялото и духа и са израз на творчество.

Йочка Димитрова 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6479 |22.05.2008 Милиардери насочиха интереса си към футболни клубове в Южна Европа . 1| 5140 |14.05.2008 Изкуството на Елиезер Зоненшайн покорява Европа . 5| 9231 |10.05.2008 Започва голямото търсене на дивата природа в Европа . 1| 8096 |20.03.2008 Българските тинейджърки правят най- много аборти в Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads