Реклама / Ads
0| 4992 |21.03.2016 АКТУАЛНО

Фандъкова: Столична община инвестира приоритетно в инфраструктура и в образование

.
Йорданка Фандъкова
Основните ни приоритети са насочени в две насоки - инвестиции в инфраструктурата, която да гарантира по-чиста околна среда и в образованието. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на работна закуска, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара, съвместно с Френско-Българската индустриална и търговска камара, цитирана от Фокус.
 
„За нас е изключително важен диалогът с бизнеса, особено в началото на новия мандат", заяви Фандъкова и добави, че вече няколко години екипът й работи за разрешаването на проблемите в града. „Създаването на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции само по себе си говори какъв е фокусът на работата ни през следващите години, как го виждаме ние и този фокус напълно се подкрепя от Столичния общински съвет", посочи още тя. „През изминалите години на най-тежка финансова-икономическа криза заложихме нашите приоритети с превеждането на града и гражданите през кризата и в същото време гарантиране развитието на града. Това успяхме да направим благодарение на строга финансова дисциплина по отношение на по-висока събираемост на местни данъци и такси, без да променяме техният размер", заяви кметът. „Това беше нашето виждане и смятам, че се справихме успешно, защото за тези години при същите нива събрахме над 50 млн. лв. повече, което ни гарантира местните приходи", обясни тя. „Основна роля изигра възможността да използваме европейските фондове и оперативните програми, което мисля, че направихме по най-добрия начин, защото успяхме не само да реализираме предварително заложените проекти, но успяхме да подготвим и такива, с които да защитим и да помогнем и на държавата да не се загубят европейски средства", допълни Фандъкова. Кметът даде пример с модернизацията на градския транспорт. „Започнахме именно с такива проекти - закупуването на новите автобуси, трамваи и мотриси на метрото се получиха благодарение на средства, които можеше да бъдат загубени по ОП „Околна среда". Ние продължаваме с тази политика. Търсим и нови възможности, защото за да развиваме града, трябва да използваме различни финансови механизми", каза още тя. „Благодарение на тази политика, успяхме да запазим нивата на кредитен рейтинг в годините, когато на държавата се понижаваше и останахме на най-високите възможни за това нива. Това ни позволи да ползваме и по-добър финансов ресурс, с който да изпълняваме част от проектите", поясни Фандъкова. „Политиката по отношение на дълга ни е много консервативна. Използваме заемни средства, но само и единствено за инвестиционни нужди и от европейски институции. Напоследък водим разговори и с други финансови институции. Всичко това ни помогна да реализираме нашите основни приоритети, които бяха досега", уточни кметът.

Целта на срещата е представителите на двете Камари да се запознаят с програмата на Столична община за инвестиции и иновации, както и възможностите за участие в бъдещи проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10779 |14.03.2016 Скандално във Фрог! Македонски байряк веят в община Сандански . 8| 5851 |28.09.2015 Фандъкова: С възможности за професионална реализация младите хора остават в България . 51| 14446 |20.06.2014 Общинар пред Фрог: Предупреждавах за потопа във Варна, ще има и втори . 1| 5631 |06.06.2014 Фандъкова: Метрото не е заплашено от спиране на евросредства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads