Реклама / Ads
6| 12366 |13.11.2019 АКТУАЛНО

Взе да се губи ”феноменалната памет” на свидетеля на прокуратурата Бисер Лазов по делото КТБ

.
Бисер Лазов
В днешното заседание по „Делото КТБ“ за първи път защитата започна да задава въпроси към основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Паметта му, която до момента изумяваше всички в залата с конкретиката на дати, числа, емоции, чувства, впечатления и негови разсъждения от преди 5,6,7 години, сега започна да избледнява и той не си спомняше много неща, за които го питаха.
 

Първи с въпросите си започна защитникът на Цветан Василев адвокат Константин Симеонов. Той уточни, че заради огромния брой на разпитите на Лазов, които са над 35 и дългите му свободни обяснения, въпросите към него ще са в хронологичен ред и определена конкретика от различните адвокати.

 

Бисер Лазов първо бе попитан за образованието му. По думите му той е завършил  икономически техникум, а след това УНСС, със специалност "Счетоводство и контрол”. Няма последващи обучения и квалификации.

 

Следващия въпрос бе за семейно му положение, на което обаче, прокуратурата се възпротиви, защото според тях нямало отношение по делото. Лазов трябваше все пак да отговори – в момента е разведен, като това се е случило след събаряне на банката.






По думите му, бившата му съпруга също е имала отношения с описаните от него дейности, защото тя също е негов колега – счетоводител, а те двамата се познават още от университета. Тя също е водила счетоводство  на различни фирми и е имала отношение към съставяне на отчетите им.

 

Въпреки протеста на прокуратурата, че и това нямало отношение по делото, Лазов бе принуден да признае, че в момента живее на съпружески начала с Албена Андреева, която също е свидетел по делото и негов съдружник в дружества. Самият Лазов също заяви, че според него това нямало отношение по делото, което предизвика смях в залата.

 

На това да е одобрявал механизма на т.нар. от него „Фирма“ и  кога е спрял да се възхищава на модела й, Лазов заяви, че не е казвал, че се е разочаровал, но на 17 април 2019 г. е обяснил впечатленията си към този въпрос. Бил служител и не си позволявал да изразява отношение. Още веднъж обясни, че 2012-2013 г. Не е ходил на „фирмените парнита на КТБ“, което било неговия начин да покаже на Цветан Василев отношението си към ставащото, но си изпълнявал чинно задълженията.

 

Лазов бе попитан и какви са били взаимоотношенията му със семейство Василеви и дали е подавал техните данъчните декларации. "Уважителни", заяви свидетелят и поясни, че той е бил служител, но е канен на лични тържества и събития свързани с научната кариера на г- жа Василева. По думите му са го канели, защото е имал задачи по организирането на тези събития. Той призна, че е подавал декларации до определен период, а след това са били ангажирани други хора. Обясни, че не знае какви данъци е плащал Цветан Василев и нямал представа личните му финанси, както и дали те били по сметки или ги държи в кеш. Не помни и от какви източници са били доходити му, защото го питали за неща от преди преди 6 години. Лазов заяви, че не разбира въпроса дали доходите на Василев са били от собствените му фирми.






Лазов отговори, че в дружествата, за които той говори е имало и такива, на които собственик е бил самият Цветан Василев, както и семейството му, а самият той е имал информация за тези фирми. В тази връзка свидетелят бе попитан дали Василев е имал дивиденти от тези дружества. Тук Бисер Лазов отговори с въпрос: „Това какво общо има?“. След това последва повишаване на тон от негова страна към другия защитник на банкера адв. Лазар Карадалиев, който по думите на Лазов бил седнал на стола на Василев и документите били останали при него. Забележката на съдия Вирджиния Петрова, че не е мястото за лични нападки, накараха свидетеля  да заяви, че е възможно да е имало дивиденти, но той няма спомени и документи.

 

Последва поредица от въпроси за обезпечението на взимани кредити и дали придобити активи са били залагани в банката, както и дали резултатите от реализацията на активите са намалявали задълженията към банката. За периода, когато са работили заедно с Василев в ЦКБ, Лазов обясни, че тогава не били правени такива сделки.

 

Според впечатленията и спомените си Лазов заяви, че в първия период дружествата, които са финансирани от КТБ, са покривали кредитите си, генерирали са достатъчно средства за лихви и такси и дори са оставали и печалби, понякога не малки. Но се оказа, че няма спомен дали активите от, които са реализирани печалби са били заложени към банката. Освен, че няма спомен, това не било и негова работа, но пък по думите му можело да се провери. Дали в следващия период, след този за който говори, е имало такива активи, свидетелят отговори, че не разбира въпроса, а след това, че не може да отговори конкретно. Не можа да каже и дали по справките му не се е виждали пасивите да намаляват.






На конкретен въпрос какво се е случило след продажбата на 30% от капитала на КТБ на Оманския фонд, Лазов каза, че сумата е била около 185 млн. лв. Тогава Цветан Василев е дал бонуси и награди, купил е акции. Освен това е имало и  списък на дружества, на които са погасили кредитите.

 

Свидетелят потвърди, че дружеството „Бромак“ е било еднолична собственост ва Василев, след като се е разделил със съдружника. На въпрос какъв е резонът да се погасяват задължения на други дружества от „Бромак“, Лазов заяви, че това е било решение на собственика на дружеството.

 

На въпрос дали като финансов директор е правил сметки и разчети при реализация на активи, дали с това са покривани задълженията на конкретна фирма, той отговори, че на 5 юни 2019 г. е разказал за това. Но все пак уточни, че никога не е правил такива справки, защото нямал такова изискване. Освен това, нямал информация какво притежава Василев и кое колко струва.

 

Лазов бе попитан и дали знае каква е съдбата на активите след затварянето на банката – като например на БТК, Авионамс или Петрол. Той отговори, че нямало как да знае, освен от публични източници, но освен това нямал и интерес и заради това не знаел.

 

Свидетелят призна, че той лично е имал  участие в дружества, които имат активи, за които той е говорил. Тук Лазов отново възнегодува, че на 10 юли 2019 г, по време на обясненията му в свободната форма е искал да разкаже какво е направил след затваряне на банката, но съдия Петрова го е прекъсвала. В отговор на това съдията му отговори, че сега има тази възможност, но пък се оказа, че той не си носи бележките. Така отговорът на този въпрос остана за следващото заседание.

 

Попитан как след като твърди, че не е заемал длъжност в КТБ в какво качество е „пускал“ задачи към служители на банката, Лазов пак посочи датата на която бил обяснил това.






 Единствено поясни, че както той така и хората в банката били служители на Василев и той така ги е възприемал. Още веднъж заяви, че не знае технологията на отпускане на кредитите. Все пак, свидетелят потвърди, че е имал консултантски договор с КТБ, а 1-2 дни преди да я затворят е получил ангажимент да отговаря за мониторинга на кредитите.

 

Темата за справките, които ежедневно е правил Бисер Лазов за Цветан Василев също се оказа трудна за свидетелят. Трудно му беше да обясни, кой, къде и за колко време е архивирал тази информация. Стана ясно, че Василев не е връщал справките, а  са оставали за него. Все пак Лазов призна, че справките са архивирани, както от него, така и от Венета Николова, но пък това не били документи, а справочна инфромация. „Намира ли сме начин да ги пазим“, бе категоричен Лазов, но пък стана ясно, че неговите ги няма на електронен носител, защото ги е писал на ръка, но тези на Вeнета, която е инженер и математик и работи на компютър следва да ги има. На въпрос могат ли да бъдат намерени на хартия или в електронен вид, свидетелят каза, че разполага с част от тях, неговите са с допълнителни бележки, които Василев нямал. В крайна сметка Лазов не  можа да потвърди дали има или не справките.

 

На въпроси за касите на фирмите, регистрацията по ДДС на дружествата, правените им данъчни ревизии и движението на пари в тези каси Лазов също не можа да даде ясни отговори. По думите му за ревизиите били донасяни „отвън“, но не можа да каже откъде точно, нито как така 2 милиона лева се носят кеш, но пък се ангажира да поясни следващия път.






За следващото заседание остана и отговорът на въпроса дали плащането от „Техноекспортстрой“ на задължения  към EVN в размер на 14,5 млн. евро са използвани за изплащане на задължения към банката.

 

В края на заседанието върнаха свидетелят и към предишен въпрос, за който той трябвало да събере данни за да отговори -  кои фирми са участвали във финансирането на сръбската фабрика в Парачин ? Лазов извади документи, които не са приложени по делото и започна да ги показва на съдията и защитата, но това не му беше позволено. Единственият отговор който даде бе, че не може да се ангажира кои са фирмите, защото за него не било ясно кой е дал суми, а само цифрите. Тъй като въпросът уточни бившият кредитен директор Георги Зяпков, Лазов се обърна към него с думите "Кажи ги ти бе, Жоро!". След тази реакция заседанието приключи.

 

Какво още стана на днешното съдебно заседание четете ТУК.  Утре делото КТБ продължава отново с разпит на Бисер Лазов.

 

Очаквайте подробности!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 9165 |10.11.2019 Проф. Атанас Семов: През последните 30 години загубихме 1/3 от населението си . 5| 8469 |25.09.2019 Антон Георгиев: Откривам Музей на онова време, защото не искам споменът да се загуби . 23| 12182 |17.12.2018 Eвродоклад: България губи над 11 млрд. евро годишно заради корупция . 9| 8001 |24.04.2018 Костов: България губи доверие сред основателите на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads