Реклама / Ads
0| 11096 |12.07.2015 АКТУАЛНО

Фирма във фалит на свидетеля Бисер Лазов придоби "Преса" на Т. Тошев и Д. Рутц

.
Тандемът Бисер Лазов и Делян Пеевски
Новият собственик на в-к "Преса" Бисер Лазов ще фалира изданието. Това е неговата задача, поставена от новия му любим господар Делян Пеевски. На бутилка водка Лазов сам признал пред авери по чашка за поръчката. Притеснената бивша "дясна ръка" на Цветан Василев и настояща "лява ръка" на Пеевски и "дясна" на прокуратурата, се оплакал, че му нареждат незаконни неща, за да прикрият следите от далавери за стотици милиони.
 
Казал още, че засега прокуратурата и НАП го прикриват заради Пеевски, но не знаел колко ще продължи това.

Притесненията на Бисер Лазов са напълно основателни, защото дружеството "Интегрирани пътни системи" АД, зад което Лазов стои и което придоби акциите на "Обединени свободни медии", издаващо досега "Преса", дължи около 100 милиона на КТБ. Дългът най-вероятно е прехвърлен в друга банка, но това не го прави по-малко дължим, коментират експерти след лъсването на сделката. Според тях първа работа на прокуратурата и НАП е да установят какъв е произходът на парите, които се наливат в губещия "Преса", както и какво е финансоото състояние на ИПС. Още повече, че ИПС е в процедура на несъстоятелност.  Това обаче не се правело. Циркът щял да стане пълен, когато лъсне и подставеното лице Даниел Рутц, германски гражданин, който живее в Швейцария и уж е собственик на "Преса". Засега този епизод от "славната" история на "Преса" е упорито прикриван от Тошо Тошев. Рутц е същото лице, което заедно с австриеца Карл Хабсбург, и Христо Грозев участваха в театъра по закупуване на "24 часа" и "Труд" от германската компания ВАЦ. Оказа се, че тримата са били включени в сделката, за да се изпълни условието на германците от Есен за чуждестранно участие, а всъщност вестниците бяха придобити от Огнян Донев и Любомир Павлов. След като българите и чужденците в тази "коалиция" се изпокараха, чужденците обявиха, че покупката е извършена с мръсни пари от далавери в Общинска банка. Което не учуди никого. След това пък се скараха Огнян Донев и Любомир Павлов и Донев призна, че една от най-големите му грешки в живота е свързването с Павлов и покупката на въпросните издания.

На Даниел Рутц са изплатени 1 млн евро, за да се съгласи да играе ролята на собственик на "Преса" (договорът е наличен) и да прикрива истинския господар на Тошо Тошев и изданието му - Делян Пеевски.

Самият Лазов, по-известен като "Пеевската маша" и "булонката на Боби Сарафов", доскоро плюел наляво и надясно Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Венелина Гочева, Мартин Радославов и Славка Бозукова, като ги наричал измекяри и мошеници, които "налапали" милиони. Пачките Лазов оформял документално лично, защото Василев му бил доверил ръководството на съответните фирми. Блъсков звънеше през пет минути, а Гочева висеше часове наред пред кабинета на Василев да изкрънкат пари за саканите си издания, припомня финансовите одисеи Лазов. Той обаче премълчава колко пари самият той е отмъкнал зад гърба на Василев. Няколко милиона от тях дал на Пеевски, за да го приеме същия под крилото си след заговора срещу КТБ. Вместо да му повдигне обвинения обаче приятелският прокурорски кръг на ДПС го обяви за защитен свидетел. За да докаже своята преданост към новите господари Бисер Лазов накиснал свои колеги за да се отчете обвинението със съмнителните му и лъжливи показания.

Дружеството, което досега издаваше губещото предприятие "Преса" е било във фактически фалит. То има огромни необслужвани задължения към фирма „БГ Корпорейшън“ в размер на над 2.5 млн. лв. Кредити, които не са обслужвани и за които „БГ Корпорейшън“ е поискала обявяването в несъстоятелност на „Преса“ още през 2014 г. Очевидно Пеевски е обещал на Тошо Тошев да не връща тези милиони и затова е рапоредил Лазов да придобие чрез ИПС вестника. Сега обаче Тошев научава, че самото ИПС дължи стотици милиони и също е в несъстоятелност.

През май Националната агенция за приходите наложи запор върху акциите, които "Интегрирани пътни системи" притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки "Юрий Гагарин". Процедурата е предприета заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка бе наложена и на мажоритарния собственик в "Интегрирани пътни системи" - "Евробилд проект".

Инфраструктурната компания беше финансирана от КТБ, но след удара срещу банката то премина под контрола на Бисер Лазов, който пък е под контрола на Делян Пеевски и прокуратурата.
Фирми, близки до банкера Цветан Василев, са сред главните кредитополучатели от КТБ - "Сайга консулт", "Булит 2007" и "БГ корпорейшън" и са отпуснали около 35 млн. лв. на фирмите, които издават "24 часа", "Труд", "Преса", "Тема", "Струма", сайта blitz.bg и пр. Чрез тези милиони е било осигурено пресъствието на Пеевски в тези издания. След раздора между Василев и депутата, Пеевски изцябо владее финансово въпросните медии и разпорежда каква политика да насаждат.

След като официално Пеевски пое "Преса" чрез наглата сделка с ИПС и Лазов, трябва да се очаква официалиирането и на контрола върху вестниците "24 часа" и "Труд". От октомври м.г. Полиграфическият комбинат, в който се помещават редакциите на двата всекидневника, е с нов собственик. Това е българско дружество, зад което стои регистрирана в Лихтенщайн компания. Представител на дружеството е световно неизвестен нашенец, който няма каквато и да е възможност да е реален изпълнител на сложната сделка. Както писа сайтът clubz.bg, управителят на българското дружество дори не е осигуряван здравно. Това не му е попречило обаче да структурира една от най-големите и трудни сделки с имоти. Зад всичко това е видимата отвсякъде и невидима за съответните органи фигура на Пеевски. Преуспелият млад политик, който според прокуратурата не притежава нищо и живее като султан само в очите на народонаселението.

 

Купувачът „Карано пропъртис - България" е платил на собствениците „Вестникарска група България“ и „Медийна група България холдинг“ 15 млн. EUR. От тях 7 млн. EUR са средства на учредената преди половин година “ Карано пропъртис – България”, а другите 8 млн. EUR са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Точно тук е кодирана връзката на ДПС и Пеевски със случая. Финансиращата сделката Търговска банка отдавна е известна като банката на ДПС. Неслучайно партията държи там държавната си субсидия. Реално зад отпуснатия кредит към новоучреденото българско дружество може дори да стои гаранция от партийните пари. Средствата на „Карано пропъртис - България" пък най-вероятно са осигурени от лихтенщайнската офшорка собственик. Carano Establishment е основано през април 2014 г. с капитал от 30 хил. CHF. Това означава, че компанията е създадена специално за целта. Кой стои зад нея като собственик, е невъзможно да се разбере. Но очевидно този човек е с добри възможности да налее 7 млн. EUR в подобна сделка. 

 

Чрез съмнителната сделка се елиминират няколко проблема за Пеевски. На първо място най-ценният актив на „Вестникарска група България“ и „Медийна група България холдинг“ вече е извън фирмите. Така претенциите и опитите на фирми, получили кредити от КТБ и на свой ред предоставили средства на притежаваната от Венелина Гочева „Про нюз България“, стават почти безпредметни. „Про нюз България“ е шапката на холдинга около „24 часа“ и „Труд“ – дружеството, което консолидира резултатите. Така ако съдът беше уважил искането на „Сайга Консулт“ да блокира активите на „Про нюз България“, сделката за сградата на Полиграфически комбинат нямаше да е възможна. Със сделката Гочева се озовава със средства, с които да се разпорежда, а активите отиват в лихтенщайнска офшорка. 

Веднага след това новият собственик отдава Полиграфическия комбинат под наем на цигарената фабрика “Благоевград БТ”. Пълен абсурд от бизнес гледна точка. Има само едно обяснение и то е връзката на Пеевски с благоевградската цигарена фабрика, както и използването на „Булгартабак холдинг“ като собствена банка.
Прокуратурата обаче упорито отказва да провери кой е фактическият собствеик на всички тези издания. Те не само са задлъжнели, но и работят на загуба всеки ден, като не е ясно откъде се налиат пари в тях и какъв е произходът на тези пари. В публичното пространнство отдавна се прокрадват факти и данни, че част от финансирането идва от контрабанда на цигари и бинес с проститутки, но нито прокуратарута, нито ДАНС или НАП проверяват сигналите. Тези институции обаче се нахвърлят като чакали върху всеки, който дръзне да попита нещо свързано с кръга #Кой.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6785 |29.01.2015 Костов: От фалита на КТБ печели правителството . 13| 8385 |03.11.2014 Венцислав Димитров: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант за държавата . 12| 6439 |07.10.2014 КФН: Грандиозни загуби ни грозят при фалит на КТБ . 3| 5097 |05.10.2014 Шеф на оранителна фирма и наркотрафикант сред арестуваните за търговия с вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads