Реклама / Ads
37| 14312 |14.12.2012 АКТУАЛНО

"Фолклор ТВ" на война срещу „Близу“

.
„Мистерията на българските гласове“ ли да звучи от родния телевизионен ефир или "Ал Джазири", защото са безплатни, питат от Фолклор ТВ
В началото на декември, 200 000 абонати на кабелния оператор „Близу“ останаха без достъп до канал „Фолклор ТВ”, който се нарежда в Топ 20 на най-гледаните телевизии в страната.
 

Кабелният оператор "Близу" еднолично спря телевизията в голяма част от мрежата си, независимо че българският фолклор, освен че е харесван в България, е много по-гледан от някои западни телевизии. „Фолклор ТВ” се бори за заслужена равнопоставеност от гледна точка на заплащането и телевизионното излъчване от телекомуникационни оператори като „Близу”.

За първи път в медийната ни история телевизия си позволява да забрани на най-големия кабелен оператор в България да я излъчва и го дава на съд заради нарушения.

Опитите за разговори между „Фолклор ТВ” с „Близу” не се увенчават с разумен изход,  дори и след като фолклорният канал  призова най-добронамерено и деликатно своите зрители, абонати на „Близу,“ да се обаждат в офисите на кабелния оператор, ако желаят „Фолклор ТВ“ да бъде в техния дом. Това имаше за цел да покаже истинската степен на интерес от зрителите на канала и да покаже желанието и нуждата за потребителите на „Близу” да гледат „Фолклор ТВ”.

От „Близу“ обаче спират телевизията и поставят съобщение на телефона си за връзка с клиентите, че Фолклор ТВ не се излъчва  по технически причини .

„Зрителите направиха „Фолклор ТВ“ част от своя делник и от своя празник в последните 6 години и така издигнаха Фолклор ТВ до Топ 20 на най-гледаните телевизии в страната. Коледните и Новогодишните програми на телевизията събират стотици хиляди българи пред малките екрани, но тази година истинският български дух по празниците може и да остане сразен от груби интереси и незачитане на българското” , каза Васил Циров, управител на „Фолклор ТВ“ ЕООД.

Ръководството на „Фолклор ТВ“ подозира, че истинската причина всичко това да се случва, е становището на телевизията, че българският фолклор е нещо ценно и потребно. Всички официални рейтинги сочат, че тя е много по-гледаема от всички западни музикални медии, та дори и от многото филмови и други канали, за които „Близу“ плащат стотици хиляди левове такси ежемесечно зад граница. А за стойностния фолклор обичан и гледан чрез “Фолклор ТВ” твърдят, че не могат да заделят дори и една стотинка от месечната такса на всеки свой абонат.

От „Близу” наричат позицията на „Фолклор ТВ” „меркантилна”, а единственото, за което се бори телевизията е равнопоставеност – както се плаща за чужди медии, така да се плаща и за българските.

„Фолклор ТВ” има обявена цена на абонат от 10 стотинки, oбоснована от пазарния дял на телевизията и средните цени на абонаментните пакети на кабелните оператори. Това означава, че ние не искаме друго, освен завоювания и признат процент от абонатната такса на всеки клиент на „Близу“ да отиват, за да се съхранява, развива и популяризира едно от чудесата на България – нашият фолклор.

Зрителите заявяват готовност и съпричастност към тази наша позиция, ясно подчертавайки разбирането, че в днешия свят за стойностните неща трябва да се заплаща. Безплатното е заблуда, ерзац. В процеса на разговорите с „Близу“ ни стана ясно, че за тях това е немислимо, като заявиха, “... нямаме възможност да плащаме дори и една стотинка от абонаментна такса за тази телевизия...“, каза София Щерева от „Близу”.  

Тази позиция на “Близу” поражда у нас редица въпроси и като граждани на Република България и като потребители на такива услуги:

“Къде отиват таксите от минималните 15лв., стигайки до 35лв., плащани всеки божи месец от нас, над 350 000 абонати на “Близу”? Та нали ефирните БНТ, btv, NOVA и TV7 са безплатни? За какво плащаме, щом не можем да гледаме каквото желаем? Къде отиват тези не по-малко от 7 000 000.00 лв., постъпващи в касите на “Близу” всеки месец, та не може да се намери и стотинка за “Фолклор ТВ”?

Колко струват другите телевизионни програми? Може би това е търговска тайна, но все пак това са нашите пари и не трябва ли да знаем за какво колко плащаме?

Какво сме виновни ние, които съвестно си заплащаме всеки месец таксите, очаквайки от “Близу” да спазва договорите си с нас абонатите и да не спира “Фолклор ТВ”, а да я излъчва, защото тя присъстваше в пакета с ТВ програми при подписване на договорите? Или когато заблуждаваш зрителите и им събираш парите може, а когато трябва да си платиш сметките не може? Все неудобни въпроси без отговор. Докога? Кой сега е меркантилен? Този, който 6 години е притискан до стената, не получава абсолютно нищо и продължава да твори, или този, който си прибира по  7 000 000.00 лв. всеки месец и говори колко му е трудно да намери дори и една стотинка?

Не трябва ли и ние да призовем  зрителите да не плащат месечните си такси на „Близу“, щом са спрели „Фолклор ТВ”, за да разбере и кабелният оператор какво значи да ти е трудно?  Или само те могат да си спират и пускат каквото си поискат, без да ни питат, а ние имаме само “единственото право” безропотно да си плащаме и да мълчим?

А утре, ако ни пуснат  примерно 10 “Ал Джазири” защото са безплатни? Като стана дума за безплатното има и друго. Много честа е практиката на „Близу“, като най- големия кабелен оператор в България, да поставя условие към по-малките и предимно български телевизионни програми - или я давате за излъчване  безплатно, или няма да ви излъчваме. Не се интересуват от зрителския интерес и използват факта, че хората са с  дългосрочни договори и нямат възможност да ги прекратят преди изтичането им. По този начин изкривяват пазара и създават условия за нелоялна конкуренция, защото пък други кабелни оператори са коректни и си плащат за същото съдържание.

Това принуждава и телевизиите да търсят нетипични начини за финансиране и всичко се изкривява. Все неща, с които „Фолклор ТВ“ няма да се примири и ще се бори с ясна и открита позиция, и най-вече създавайки стойностни продукти, радващи преди всичко българския зрител, вдъхвайки му радост, достойнсво и гордост.
 
„Фолклор ТВ“ е първата телевизия в България, създадена през 2006 г., която излъчва всички най-известни и значими фигури на българския фолклор от всички етнографски области и 24 часа в денонощие зрителите могат да видят най-стойностните видеоклипове на изпълнителите от жанра, филми и документални поредици, посветени на българските бит и душевност, етнографско многообразие и уникалност. Всичкият този материал е заснет в  най-красивите кътчета на България.

Единствено и само в ефира на „Фолклор ТВ“ ежедневно се срещат изпълнители от четири поколения: от тези, които вече не са сред нас - доайените на народната ни песен – Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Мита Стойчева, Филип Кутев, Недялка Керанова, Надка Караджова, Костадин Гугов, Вълкана Стоянова и др., през тези, които са показали на света уникалния български фолклор: Янка Рупкина, Верка Сидерова, Любка Рондова, Олга Борисова, Татяна Сърбинска, Пенка Павлова, Калинка Вълчева, певците на Мистерията на българските гласове, ансамблите „Филип Кутев“, „Пирин“, „Найден Киров“, „Родопа“, „Гоце Делчев“, квартет „Славей“ и др., тези, които ежедневно веселят българина по концерти и площади – Володя Стоянов, Гуна Иванова, Николина Чакърдъкова, Райко Кирилов, Берковската духова музика, Ибро Лолов, оркестър „Хоро“, сестри Аджови, Севдалина и Валентин Спасови, и до тези, които сега се учат на фолклор в училищата в „Широка лъка“, „Котел“, Музикалната академия в Пловдив, както и най-малките – децата, които от най-ранна детска възраст искат да пеят и танцуват в ритмите на българската народна музика.

В годините „Фолклор ТВ“ спечелили многобройните си зрители именно с това – да съхранява, да развива и популяризира българския фолклор!

Именно заради всичко това, уважавайки каузата, на която сме се отдали, и унизителното и безотговорно отношение на “Близу”, както към многобройните зрители и ценители на българския фолклор, така и към неговите творци и изпълнители,  “Фолклор ТВ”  ЕООД  се противопостави на незаконосъобразното използване на телевизионната ни програма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7451 |28.11.2012 Разсекретено: САЩ планирали да взривят Луната по време на Студената война . 1| 6586 |19.11.2012 На ръба на войната . 127| 48929 |12.01.2012 Война с циганите превръща България в Косово II . 138| 17778 |24.09.2011 Война в Катуница, има убит и ранени, спецчасти пазят Цар Киро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads