Реклама / Ads
17| 12809 |08.01.2015 АКТУАЛНО

Френските карикатуристи и българските мутри

.
Френските карикатуристи винаги са били на предната "фронтова линия" по актуалните световни теми и събития. Не са им убягнали и действията на българската мафия и подопечните й мутри.
 
Директорът на "Репортери без граници" за Белгия Оливие Базил ми донесе в болницата през октомври 2008 г. карикатури на френски издания по повод покушението, извършено срещу мен. (Карикатурата се публикува за първи път.) С него дойдоха френски журналисти и евродепутат.

На 25 октомври 2008 г. Базил заявява в София пред БНР: "Не е нормално Държавната агенция за национална сигурност, създадена само преди 9 месеца, за да се бори с мафията и корупцията, да се замесва в скандали с подслушване и натиск над журналисти".

 

"Аз се питам нормално ли е една такава антикорупционна агенция да се занимава с натиск върху журналисти, като тези от редакцията на „Фрог Нюз”, единствено, за да разбере как те са се сдобили с документите, публикувани на сайта „Опасните”. Тази афера е наистина странна. Вместо да разследва обвинените лица, посочени на сайта, публикувал секретната информация, ДАНС предпочита да издирва кой е предоставил тази информация. Това доказва, че изнесените факти са истина. Спирането на сайта „Опасните” и притискането на хората свързани с него явно е по-важно за държавната агенция, отколкото разследването на публикуваните факти", смята Оливие Базил.

Същата година "Репортери без граници" класира България на последно място в Европейския съюз по свобода на пресата.

 

* Организацията "Репортери без граници" е създадена през 1985 г. в Монпелие, е със седалище в Париж и наблюдава и защитава свободата на пресата по целия свят.

 

Огнян Стефанов, Фрог нюз


Снощи гост на едно от най-гледаните публицистични предавания по холандската телевизия беше холандският карикатурист Ruben L. Oppenheimer -  смел, симпатичен и интелигентен карикатурист. За да говори за кървавата баня в Париж. Ето карикатурата на Рубен Опенхаймер по този повод. До нея виждате една друга негова карикатура. Тя е правена през 2008 година по молба на журналистката Даниела Горчева, когато у нас също беше посегнато върху свободата на словото с чукове!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5719 |16.12.2014 Министър Москов: Не ДПС е оскърбено, а българските граждани . 28| 14253 |08.12.2014 Фрог чу: Картата на българските диалекти "проговори" . 37| 8760 |08.10.2014 Свидетел: Българските турци гласуваха под огромен натиск в Париж . 7| 20425 |17.07.2013 Българските Diplomat-и

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads