Реклама / Ads
42| 15572 |02.12.2014 АКТУАЛНО

Фрог научи: Борисов коли армия и МВР заради пенсионния казус

.
Ще се "реже живо месо" от армията и МВР, това се казва едно към едно в стенограмата на Министерския съвет от Бойко Борисов. С това той отряза безпардонно министрите на силовите ведомства.А експерти довериха на Фрог, че пари за МО и МВР ще се намерят и съкращенията няма да са толкова големи, стига ведомствата да клекнат пред защитаваното от премиера предложение за промяна на начина на пенсиониране на военните.
 
"...Сами разбирате, че при този дефицит, който многократно казах – разликата от падането и връщането ни тук на власт е 9 милиарда загуба за държавата, така че Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо. Това е, за съжаление,горчивата истина." В армията са на мнение, че с тези думи премиерът Бойко Борисов си отмъщава на генералите от войската и шефове от МВР, които твърдо бяха против въвеждане на възраст за предобиване на право на пенсия по чл. 69 на КСО. Натрива носа и на военния министър Николай Ненчев, въпреки твърдението му, че по-висок бюджет на армията, било залегнало в коалиционното споразумение с ГЕРБ.Нещо повече, Борисов поставя ребром въпроса, след като в конфликта за повече пари за войската и полицаите намесва министерството на здравеопазването и министерството на правосъдието: "„Предлагам да се вземат от Министерството на правосъдието 50 милиона и да се прехвърлят на Министерството на отбраната” или „От Министерството на вътрешните работи искаме да вземем от здравеопазването 85”. А не да прехвърляте на министъра на финансите, че не приемате бюджета. Не го приемате, но дайте вашия вариант." С това двамата министри са притиснати до стената.

Дори и да бъде направена новата пенсионна реформа в армията, едва ли ще се размине и със сатъра.Ако Народното събрание приеме одобрения от правителството проект на разходи за персонал на МО за следващата година, които са 77 млн. лв. по-малко спрямо 2014 г. от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент. Т.е. не става дума за 4000 души, както гласи официалното съобщение от вчера на МО. А може би и за много повече, защото в съгласувателната справка е записано за освобождаване на допълнителен личен състав от 4600 души, смята военен експерт.При това няма да се съкращават само кадрови военни, а и такива от резерва на щат, както и цивилни служители.

Писахме преди време, че ако министър Николай Ненчев, не осигури и защити необходими бюджет на армията, е по-добре да си подаде оставката.Стана ясно, че въпреки премереното му изказване, както виждаме от стенограмата, повече пари за МО няма да има.Няма да има нови самолети, мираж ще е модернизацията, няма да се изпълни и Визия-2022....Ясно е, че назначаването му за министър е як компромис.Единственото, което може да свърши и да угоди на своя Реформаторски блок, е да разсекрети досиетата на 33000 души от военното разузнаване. Но затова следващия път.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8011 |26.11.2014 Адв. Екимджиев за Фрог: Приказки на Шехерезада са терористичните четива . 24| 10494 |26.11.2014 В. Вацев: Задачата на "Борисов 2" е да не допусне "Южен поток" . 0| 7134 |25.11.2014 Лъчезар Богданов за Фрог: Ще има наказателна процедура от Брюксел през май за свръхдефицит . 7| 6807 |24.11.2014 Отказах да съм защитен свидетел срещу Борисов и Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads