Реклама / Ads
13| 10146 |20.10.2014 АКТУАЛНО

Фрог научи: Таня Андреева взела 10 млн. от „Пирогов”

.
Държавата напълно е абдикирала от болница „Пирогов”. И пет пари не дава, че стените й са покрити с мухъл и се рушат, а таваните й текат като из ведро и често се сгромолясват върху главите на болните. За асансьорите да не говорим - развалят се буквално през 20 минути. Ако малка част от лечебното заведение има що-годе приличен външен вид, то е заради щедрата ръка на някой бизнесмен, но не и на Здравното министерство, твърдят пред Фрог нюз лекарите от болницата.
 
Пари на „Пирогов” не се дават, за разлика от някои други болници като Правителствена например. Малко преди кабинетът „Орешарски” да сдаде властта, на нея й се броиха 35 милиона, а на „Пирогов” – нито стотинка. Правителствена болница излезе във ваканция 1 месец, а болницата на народа продължи да се бори за живота на нещастните си пациенти, натъпкани в малки стаи, в които от пренаселеност въздухът не стига.

 

От Здравното министерство са запознати с ужасните условия, тюхкат се, когато идват на посещение, но нищо не предприемат. Докладите на бюрото на здравния министър за нуждите на най-оборотното лечебно заведение са безчет, но пак никаква реакция.

 

„Преди време таванът на интензивното падна върху пациент. Можеше да го убие”, разказват от лечебното заведение. Оттам допълват, че са намерили начин да изложат проблемите на правителството „Орешарски”. Финансовото министерство дало разрешение да бъдат отпуснати 10 млн. лева на „Пирогов”, но министър Таня Андреева, не е позволила.

 

Този отказ поражда редица въпроси. Къде отиват парите за здравеопазване, защо за едни болници има пари, а за други – няма? Здравната каса не разпръсва съмненията около финансирането в сектора. Отказва да даде информация колко пари отпуска на частните болници и колко на държавните, което още повече увеличава подозренията за прозрачността на нейната работа.

 

„Често други болници вземат парите от клиничните пътеки, като ни карат пациентите си при нас. А ние не можем да откажем да ги приемем”, връщат към проблемите на „Пирогов” лекарите й.  

 

„Здравната каса и за запетаята се хваща, за да не ни плати. В същото време за наша сметка е лечението на пациент, чиято клинична пътека надхвърля определеното от нея. Тя отказва да додаде пари за болния и ние го лекуваме със средства на болницата. Затова няма с какво да направим ремонт”, допълват от „Пирогов”.  

 

За да спре разрушаването на „Пирогов”, болницата трябва да придобие специален статут. Така ще има пари за ремонти и оборудване. Това обаче се оказа трудна задача. От години директорите й се борят за този статут и все не успяват да го получат. А защо ли?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 12783 |17.10.2014 К. Парамов за Фрог: Ако КТБ фалира, ни чака пълно разлагане на финансовата система . 11| 8133 |14.10.2014 Луна пред Фрог: В КТБ няма квестори, няма одитори, точи се банката . 7| 10067 |14.10.2014 Само във Фрог: „Сига-ански” превод на Местановите речи . 36| 10605 |13.10.2014 Отец Боян Саръев пред Фрог: ДПС е мафия, Местан – сноб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads