Реклама / Ads
0| 12108 |25.06.2015 АКТУАЛНО

Фрог око: С тлъсти хонорари Ненчев щурмува хибридната заплаха

.
С лекции срещу .... ракети
Съветническият апарат в министерството на отбраната е измислил начин да си заработи заплатите. Срещу тлъсти хонорари известни лица от телевизиите и медиите като платени агитатори ще вдигат рейтинга на министър Николай Ненчев по цялата военно-географска дължина и ширина на България. Основната цел е разяснявяне на Програма -2020 и хибридната заплаха, която все още е негласуван проект в парламента.
 
Соломон Паси, Огнян Минчев, Георги Ганев, Красен Станчев, Антоний Гълъбов, Димитър Бечев  и още половин дузина отбор юнаци, които всеки ден говорят по някой от сутрешните и вечерни блокове на телевизиите, ще облъчват армейската аудитория с лекции за сигурността. Казват, че хонорарът на всеки един от тях е по 1000-1500 лв. Тъжно и жалко е това, като се знае, че командирите в поделенията дават от собствените си  заплати да вършат работа, а  в поделенията нямат пари дори да консумативи. Хайде, приказките за средата за сигурност и заплахите може за заинтригуват хората. Но как точно тези лектори ще ги убеждават за бъдещите параметри на въоръжените сили и модернизацита на армията?, надигат глас експерти по сигурността.

Както казва един бивш министър на отбраната, закрихме преди двадесет години апарата на ЗКПЧ-тата в армията, но сега връщаме  виден политапарат за ново промиване на мозъците. И то с беседи пред деполитизирани армейци. Тук ще припомним един  стар виц от соцвремето. Сапьори дълго време не могли да направят мост през река. Все падал. Накрая дошъл партийният секретар, спретнали едно хубаво събрание и  мостът станал. И друг виц ще ви напомя - за кака Мара, бригадира Стойчо и идеологическата диверсия. Каката си бухнала главата в купата сено, ръгал бригадирът, но така и не стигнал до съзнанието. Та и с тези лекции ще е така.

Вижте и предвидената за облъчване аудитория. Представяте ли си как Иво Инджев ще убеждава резервисти и запасняци по гарнизоните против съветска власт. Та някой от тях може да дойде на лекцията  му с личния си пистолет. Приказките за хибридната война може да хвават някакъв дикиш във военния университет и натовските бригади, но едва ли ще омаят хората от военните заводи, неправителствените организации и ресорни журналисти. Нали не си мислите, че редниците Петров и Методиев ще повярват на резелрвиста генерал Атанас Запрянов, че армията е цъфнала, вързала и с бъдеще, след като заплатите им не са мръдлаи и сантим от Николайцонево време.

Далеч съм от мисълта, че тази инициатива на военното министерство е измислена от глупави хора. За съжаление тя е дело на съветническия апарат, който е едно от най-уродливите неща в историята на последните бългапрски правителства и в министерствата. Погледнете само тези във военното министерство - ренегат, съветник, ренегат, бояджия, кариерист....Да измислиш такова нещо и да бръкнеш в прокъсания джоб на тръгналата към небитието армия е не само антиармейско. Престъпно е. Точно тези, които гордо развяват знамето на родолюбието и НАТО , харчат народна пара , без да ги е ни най-малко еня за армията. Махнете съветниците!

Парите от хонорари и командировъчни можеха да влязат в поизпразнената касичка за децата-сираци на военнослужещи. Можеше да се ремонтира поделението във Враца. Можеше.... С лекции нито параметрите на войската ще се подобрят, ното ще купим изтребители и бронирани машини, нито ще направим ремонт на корабите. Като няма бензин за локомотива да върви напред, поне свирката му да свири. Това е.

Кампанията върви и ще свърши на 10 юли.Сто процента отчетите за нея накрая ще са розови. Но резултатът, бъдете сигурни, ще е никакъв.С лекции и хвърлени пари на вятъра нито ще се оправи армията, нито ще уплашим ракетите на Русия,  нито ще се вдигне армейския  рейтинг, нито пък този на Ненчев. Не ще убием и многоглавата хибридна опасност.

Тази нова разсипия на пари от военния бюджет е пореден министерски гаф, който  чука по каската на воения министър за незабавна оставка!


Който има нерви и време да прочете цялата програма на новите политически агитатори. Ето я:

Министерството на отбраната стартира обществено обсъждане на актуални въпроси от отбранителната политика и „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“. От МО са нарекли кампанията „Модерна отбрана за сигурно бъдеще”.

За организиране и провеждане на кампанията министърът на отбраната е утвърдил план на 12 юни. Поредицата от срещи с широката общественост и личния състав на Българската армия ще се провежда от 17 часа в периода от 19 юни до 10 юли във военните клубове на 16 града.

Целева аудитория

Кампанията е насочена към няколко целеви групи: представители на местните структури на коалиционните партнори в управлението и народните представители в съответните избирателни райони; студенти и преподаватели от военните училища и други висши учебни заведения, които имат направления и специалности, свързани с отбраната и сигурността; областни управители, кметове, съветници и служители в общинските съвети и администрации и в структури, които имат отношение към гражданска защита и военната мобилизация; заети в държавни и частни предприятия с военно производство; офицери от запаса и резервисти; неправителствени организации и водещи журналисти в местните печатни и електронни издания.

Три теми за обсъжданията

Първата е „Промени, рискове и заплахи в средата за сигурност и предизвикателства пред отбранителната политика на Република България. Евроатлантическата и Европейска принадлежност на страната, гарант за нейната сигурност.” Лекторите са експерти от политическото ръководство на МО или изтъкнати учени, политолози и общественици. Темата обхваща: отбранителната политика на правителството: цел, приоритети, роля и мисия на Въоръжените сили, ниво на политическа амбиция в отбраната; характерни черти и промени на средата за сигурност; влияние на кризата в Украйна и политиката на Русия за хибридна война върху сигурността в Европа; събитията в Ирак и Сирия и ролята на „Ислямска държава“ за сигурността в Близкия Изток. Радикалните ислямски организации и движения и тяхното влияние върху сигурността; забавянето на процесите за интеграция на Западните Балкани в ЕС и НАТО; енергийната сигурност на ЕС и България, гарант за сигурността в по-широк аспект. Европейската стратегия за енергийна сигурност и приносът на България в нея; решенията на НАТО от Уелс (2014 г.), решителен отговор на влошената среда за сигурност по източния и югоизточния фланг на НАТО; външната политика на страната, адекватност на заплахите, приоритети и практически инициативи.

Втората е „Бъдещи параметри на отбранителните способности, заложени в „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2020“. Лектори са военни експерти от МО, Щаба на отбраната или Военна академия „Георги С. Раковски”. Темата обхваща: изисквания към отбранителните способности, заложени в Програмата; развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г.; способности и структура на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили; система за командване и управление; система за комуникационно-информационна поддръжка на командването и управлението; всестранно осигуряване на Въоръжените сили и резерв на Въоръжените сили.

Третата е „Модернизацията на въоръжените ни сили – непосредствена задача на политическото и военното ръководство на страната и неотделима част от „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2020“. Лектори са експерти от МО, Щаба на отбраната и специалисти в проектно управление на министерството. Темата обхваща: институционално осигуряване на проектното управление в Министерството на отбраната; източници на финансиране на модернизацията на Въоръжените сили; кратка анотация на основните инвестиционни проекти, заложени в „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2020“ и в Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“, т.е. нов тип основен, многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка; модернизация на фрегати клас Е-71; изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади; нови 3D радари; модулен патрулен кораб; технически системи за водене на стратегическо разузнаване; кибернетична защита; Съвместен оперативен център (СОЦ) на Съвместното командване на силите (СКС); Автоматизирана информационна система на МО, БА, оперативните и тактическите щабове.

Графикът за общественото обсъждане

Пловдив – 19.06.2015 г. (петък); Казанлък – 23.06.2015 г. (вторник); Стара Загора – 24.06.2015 г. (сряда); Смолян – 26.06.2015 г. (петък); Враца – 29.06.2015 г. (понеделник); Благоевград – 29.06.2015 г. (понеделник); Карлово - 29.06.2015 г. (понеделник); Видин – 30.06.2015 г. (вторник); Плевен – 01.07.2015 г. (сряда);  Сливен – 02.07.2015 г. (четвъртък);  Ямбол – 03.07.2015 г. (петък); Шумен – 06.07.2015 г. (понеделник); Варна – 07.07.2015 г. (вторник); Бургас – 07.07.2015 г. (вторник); Велико Търново – 08.07.2015 г. (сряда); София – 10.07.2015 г. (петък).

Обсъжданита са във военните клубове от 17 ч.

Разпределение на групите от лектори

Парламентарният секретар на МО Пламен Даракчиев е ръководител на първата група. Тя е за Пловдив, Смолян, Карлово и Казанлък. В нея влизат доц. Красен Станчев, главен асистент д-р Георги Ганев, журналистът Иван Бедров, д-р Соломон Паси, генерал-майор от резерва Съби Събев и Виолина Кехайова от дирекция „Инвестиции в отбраната”.

Ръководител на втората група, която е за Сливен,  Ямбол, Бургас и Стара Загора, съветникът на министъра на отбраната Бойко Станкушев. В нейния състав са доц. д-р Антоний Гълъбов, доц. Красен Станчев, д-р Соломон Паси, полковник Пламен Монов от дирекция „Отбранителна политика” и Георги Кожухаров от от същата дирекция.

Третата група с ръководител генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов – съветник на министъра на отбраната, е за Варна, Шумен, Велико Търново и Благоевград. В не влизат проф. д-р Владимир Чуков, доц. д-р Антоний Гълъбов, полковник Бойко Марков от дирекция „Стратегическо планиране”, Стойко Петров – съветник на министъра на отбраната и Георги Шарков.

Съветникът на министъра на отбраната Николай Василев ръководи четвъртата група лектори. Тя е за Плевен, Враца и Видин. В не влизат проф. д-р Тодор Тагарев, Калин Манолов, полковник Ганчо Душков от дирекция „Стратегическо планиране” и Младен Младенов от дирекция „Отбранителна политика”.

Медийният съветник на министъра на отбраната, който от скоро е назначен временно за началник на политическия кабинет Валерия Кардашевска ръководи петата група, която е за София. В нейния състав са проф. Огнян Минчев, посланик Илин Василев, социологът Васил Гарнизов, директорът на ИПИО капитан I ранг проф. Янцислав Янакиев, полковник Николай Доцев, Стойко Петров и Георги Шарков, изпълнителен директор на Европейски Софтуерен Институт Център България.

В списъка от външни лектори фигурират още журналистът Иво Инджев, политологът Даниел Смилов, социоложката Боряна Димитрова и специалистът по международни отношения Димитър Бечев.

На военнослужещите и цивилните служители от системата на МО ще се изплащат командировъчни, а на външните лектори, включително и хонорари за всяко участие. Транспортирането е от лимита на министъра на отбраната. Подготовката на залите във военните клубове е ангажимент на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Дарин Драмски




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6149 |24.06.2015 Фрог око: Наредиха ръководството на БНБ . 0| 20566 |23.06.2015 Само във Фрог: Вижте колко и кои са като Величко Адамов . 0| 6248 |19.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Борисов отхвърли проекта ни за ромите, Европа го прие . 0| 5471 |18.06.2015 Капон за Фрог: Световната банка не ще стресне властта, рекетът продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads