Реклама / Ads
0| 7530 |12.04.2017 АКТУАЛНО

Фрог позна: Пеевски продаде марките на „Булгартабак”

.
Фрогнюз позна на 100%, че лицето на Модела „КОЙ” Делян Пеевски ще продаде лиценза за марките цигари на „Булгартабак” на Бритиш Американ Табако-БАТ. Ние съобщихме за готвената сделка на 28 февруари, а днес тя вече е факт.
 
Бритиш Американ Табако (БАТ) купува няколко марки на "Булгартабак" както и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД.Това се разбира от прессъобщение до медиите, изпратено от пиар компания. В него се посочва, че сред придобитите марки са Victory, Eva Slim и GD, като не се разбира дали това е пълният списък.

БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията, посочват още от компанията.

 

Повечето от тези марки „Булгартабак” продава на родния пазар. Според запознати за Пеевски остава изгодният договор за пласиране на цигари в Близкия Изток и по специално в Дубай. От лятото на 2015 г. турски медии започнаха да пишат, позовавайки се на разследвания на правоохранителните органи, че голяма част от продукцията на „Булгартабак“ стига до черния пазар в Турция. Цигарите марка „Престиж“ и „М&М“ транзитират контрабандно за Иракски Кюрдистан, основно през Дубай.

Оттам влизат в Турция, където се реализират с огромна печалба. По пътя на контрабандата се правят отчисления за терористични организации като ПКК и Ислямска държава. За шеф на контрабандните канали се сочи лицето Салам Кадер Фарадж известен още като „Молла Омар“.

 

Заради скандалите около „Булгартабак” Пеевски е решил да среже опашката, като продаде изгодно лиценза за своите марки цигари за България и се концентрира в износа за Дубай и Турция, коментират запознати.

В края на 2016 г. пазарният дял на "Булгартабак" леко се свива до 29.6% при 31.1% година по-рано. Малко над 74% от приходите на холдинга идват от продажби на външния пазар. Според отчета на холдинга за последното тримесечие на изтеклата година продажбите му са намалели с около една трета в сравнение с 2015 г. Загубата за 2016 г. на холдинга е 16.8 млн. лв.

 

"Експрес логистика и дистрибуция" беше основано през пролетта на 2014 г. и въпреки че нямаше никакъв опит на пазара, веднага му беше поверена дистрибуцията на цигарите на "Булгартабак", припомня "Капитал". Малко след това търговецът взе доставките на вестниците, издавани от семейството на Делян Пеевски (който контролира и цигарения холдинг), а през 2015 г. пое и разпространението на цигарите на "КТ Интернешънъл" (преди "Кингс табако"). В края на януари се разбра, че дружеството е вече 100% собственост на холдинга. По документи основатели на ЕЛД са консултантът Виктор Зарев и австрийското дружество Succeed Unternehmensberatung, чийто управляващ беше Хуберт Шенк, като първоначално дружеството отричаше да има общо с "Булгартабак".

Въпреки това при основаването му то беше вписано на адреса, на който работи друго свързано с "Булгартабак" дружество - "Табак маркет", което е собственик на веригата обекти Lafka.

БАТ беше сред кандидатите за приватизация на холдинга.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 22723 |12.04.2017 Колко тежи Пеевски? 1,5 милиарда лева! . 2| 5912 |12.04.2017 Пеевски загуби делото срещу „Глориент“ в Русе . 11| 10056 |11.04.2017 Б. Борисов: Нямам нищо общо с Нова, бТВ и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads